THOP (Traject Heroriënterings Programma)

Als tijdens een gesprek met je mentor duidelijk wordt dat je een verkeerde opleidingskeus hebt gemaakt, word je doorverwezen naar de Unit Begeleiding en Advies (UBA) van Scalda.

Zij onderzoeken of er inderdaad sprake is van een keuzeprobleem. Als zij dat ook constateren, volgt een aanmelding voor de Thop-klas. Tijdens dit traject stomen we je klaar om goed voorbereid aan één van de vele opleidingen in het mbo of aan een andere opleiding te beginnen.

Tijdens dit traject krijg je intensieve coaching bij het zoeken naar een nieuwe, hopelijk beter bij je passende, opleiding. Je werkt op de computer, volgt naast de coachlessen, rekenen, Nederlands, Engels en sport. Tijdens deze sportlessen krijg je activiteiten aangeboden, waarbij je leert je grenzen te verleggen of te ervaren waar de grenzen liggen door middel van sportieve activiteiten. Verder maak je opdrachten, loop je stage bij een bedrijf  of instelling of loop je mee bij diverse opleidingen. Je maakt excursies naar bedrijven, volgt gastlessen en je werkt samen met de andere studenten aan projecten.

Het THOP-traject duurt maximaal 8 weken. Het is de bedoeling dat je na deze periode instroomt in de gekozen opleiding. Er zijn twee opleidingsplaatsen: Scalda locatie Ravensteijnweg in Middelburg en Scalda locatie Vlietstraat in Terneuzen.

Voor welke studenten is de THOP-klas?

  • Mbo-studenten Scalda in niveau 2, 3 of 4 die dreigen uit te vallen omdat ze menen een verkeerde opleidingskeus te hebben gemaakt en niet weten welke opleiding ze nu moeten gaan doen.
  • Leerlingen uit het voortgezet onderwijs die in havo 4/5 zitten, niet verder kunnen en niet weten welke mbo-opleiding ze willen gaan doen.
  • Daarnaast gaat het bij de Thop-klas om studenten tussen de 16 en 23 jaar, die in bezit zijn van een vmbo-diploma, overgangsbewijs havo 3 naar 4, een niveau 1 mbo hebben of via de toets ongediplomeerde instroom geplaatst zijn.
  • Je mentor/decaan meldt je aan bij het UBA (Unit Begeleiding en Advies). De UBA medewerker onderzoekt of de Thop-klas een goede weg voor jou is en meldt jou aan bij de coördinator. Vervolgens bespreekt de toelatingscommissie jouw aanmelding waarna plaatsing in de Thop-klas kan plaatsvinden.