opleiding manager haven logistiek

Manager havenlogistiek

Niveau 4

Een manager havenlogistiek plant, regelt, organiseert, legt contacten, stippelt beleid uit en geeft leiding aan anderen. Het werkterrein is de logistieke wereld, en dan met name die van het vervoer per schip. Je kan denken aan functies als cargadoor en expediteur bij een expeditie- of cargadoorsbedrijf of een ander haven gerelateerd bedrijf.

Je leert hoe je transporten moet regelen en hoe je de bijbehorende documenten op de juiste wijze opmaakt. Je leert de verschillende vervoersmodaliteiten kennen zoals zeevaart, binnenvaart, luchtvaart, wegtransport en spoorvervoer. Natuurlijk word je ook in de commerciële kanten van het vak ingewijd en schrijf je een eigen ondernemingsplan.

Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 4. Dat betekent dat je voltijd naar school gaat met een half jaar stage in het tweede jaar en een half jaar stage in het vierde jaar.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 4
 • Lean en creatief
 • Ondernemerschap mbo
 • Voorbereiding hbo

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of –t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 3.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Contactuele Vaardigheden
 • Plannen en organiseren
 • Probleemoplossend vermogen
 • Stressbestendigheid

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na het behalen van je opleiding kun je direct aan de slag als manager havenlogistiek of kun je doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. Ontdek de branche: Middenkader Transport en Logistiek

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Middenkader Transport en Logistiek

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog