Assistent dienstverlening en zorg

 • Niveau 1

Heb je geen diploma van het voortgezet onderwijs en wil je toch naar het mbo? Dan kan je terecht bij de Entreeopleiding van Scalda. Een éénjarige, praktijkgerichte opleiding op niveau 1 die je opleidt tot assistent. Als je de opleiding hebt afgerond, kan je doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2 of ga je aan het werk. 

Als assistent voer je ondersteunende werkzaamheden uit en maak je (werk)ruimtes gebruiksklaar. Je voert verzorgende en/of dienstverlenend werk uit in werk- woon- en leefomgeving, staat derden te woord en verwijst hen door naar de juiste persoon of ruimte. Met dit profiel kun je doorgroeien naar het niveau van basisberoepsoefenaar in de zorg, welzijn, sport, uiterlijke verzorging, facilitaire dienstverlening en schoonmaak.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Entree - Assistent Dienstverlening en Zorg
  Ik heb het altijd al heel fijn gevonden om mensen te helpen. Dat geeft mij een goed gevoel. Met deze opleiding kan ik daar uiteindelijk mijn beroep van maken. Dat is toch geweldig?!
  Betlehem Bereket Zeru
  Entreeopleiding
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Entree - Assistent Constructietechniek
  Ik ben graag met mijn handen bezig en zie het liefst meteen resultaat aan het einde van de dag. Als ik zelf iets mag maken gaat het echt leven voor mij.
  Tariq Muhammad
  Entreeopleiding

Er zijn twee vormen van entreeopleidingen: 

 • BOL (Beroepsopleidende leerweg): drie dagen naar school en twee dagen stage. 
 • BBL (Beroepsbegeleidende leerweg): een dag naar school en vier dagen werk. 

De Entreeopleiding bereidt je voor op assisterende functies op de arbeidsmarkt. Je krijgt onderwijs op school en in de beroepspraktijk. Op school staat het werken aan de beroepsvakken van het door jou gekozen profiel centraal. Daarnaast is er aandacht voor taal, rekenen, sport, loopbaanbegeleiding en burgerschap. 

Bij de BOL-variant ben je de eerste periode van het schooljaar op school en bereid je je voor op je stage die plaats gaat vinden in de laatste drie periodes van het schooljaar. Vanaf periode twee loop je stage of werk je bij een bedrijf welke bij je uitstroomrichting past. Je gaat dan drie dagen per week naar school en loopt twee dagen per week stage in de praktijk. 

We bieden intensieve (individuele) coaching en loopbaanbegeleiding. Hierdoor is de kans groot dat je meer resultaat boekt in je opleidingen. In de laatste periode van het schooljaar bereid je je voor op het behalen van je diploma. Heb je aan alle eisen voldaan, dan haal je je mbo-diploma. 

Bindend studieadvies (BSA) 
In de vierde maand van de Entreeopleiding krijg je een bindend studieadvies (BSA). Als je dit haalt kan je verder met de opleiding. Het bindend studieadvies wordt gebaseerd op voldoende voortgang in de studie waaruit blijkt dat je de opleiding binnen het studie jaar kunt af ronden. Specifieke eisen ten aanzien van het BSA krijg je voor aanvang van de opleiding. 

De meeste programmaonderdelen die je op school volgt, zullen op de locaties Ravensteijnweg in Middelburg of de Vlietstraat in Terneuzen gegeven worden. Afhankelijk van je woonplaats kun je de lessen volgen in Middelburg en Terneuzen. Je kunt je op beide locaties aanmelden maar het is nog niet zeker dat alle opleidingen op beide locaties van start zullen gaan.

Keuzedelen 2019 /2020
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Ondernemend gedrag
 • Duurzaamheid in het beroep A

Je kan ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn:  

 • Je bent op 1 augustus minimaal 16 jaar.  
 • Je hebt het voortgezet (speciaal) onderwijs zonder diploma verlaten.
 • Je bent in staat een mbo-opleiding niveau 1 af te ronden.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Verder leren? Als je verder wilt en kan leren, kan je terecht bij alle andere beroepsopleidingen op niveau 2. Samen met je coach onderzoek je wat de mogelijkheden zijn.

Ravensteijnweg 1 Middelburg Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.