Praktijkroute

Scalda brengt het in de praktijk

Scalda kent drie hoofdvormen van onderwijs: de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) en binnen de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) de theoretische route én de praktijkroute. In de praktijkroute organiseren we (vrijwel) heel het onderwijs binnen bedrijven of instellingen. Het onderwijs sluit dan aan bij de praktische leerstijl van studenten, kent kennis en expertise die actueel is, heeft realistische contexten en vindt plaats in optimale samenhang van theorie en praktijk. Daarbij is de praktijkroute flexibel. In schooljaar 2017-2018 ging Scalda’s eerste praktijkroute van start. In samenwerking met vijf zorginstellingen werd de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg (ZPO) opgestart. Dat jaar stroomden 46 eerstejaars studenten in.

Inmiddels zijn we bijna twee schooljaren en drie nieuwe praktijkroutes verder. Dit schooljaar startten ook de eerste studenten van CIOS Goes PraktijkLeren Roosendaal en Praktijkroute Economie Zeeuws-Vlaanderen aan hun studie. En is er een start gemaakt met de Praktijkroute Horeca-Toerisme. Er zijn nu zo’n 150 studenten verbonden aan een praktijkroute van Scalda.

Voor volgend schooljaar staan er meer praktijkroutes in de steigers. Vanaf januari 2019 is de Praktijkroute Horeca-Toerisme gestart op Walcheren en vanaf augustus 2019 start deze Praktijkroute ook in de Zwinregio en in West-Schouwen-Duiveland. Vanaf augustus 2019 kun je starten met de ZPO niveau 4. Vanaf augustus kun je de ZPO ook doen via de Beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
 

 • scalda drop
  Ik werk graag in de praktijk. Je doet veel zelfstandig, maar bij de praktijkroute heb je de route zelf in de hand. Ik leer daarbij heel veel van mijn collega’s!
  Arlène Hertogh
  Student Praktijkroute Economie
 • scalda drop
  De ZPO heeft veel kleinere ‘klassen’ en iedereen gedraagt zich volwassen. Dit merk je bijvoorbeeld in de groepsopdrachten, iedereen pakt zijn verantwoordelijkheid. Je voelt echt bij iedere ZPO’er: we gaan er voor!
  Cynthia Helmendag
  Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

Via de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg heb jij je als verzorgende/ medewerker maatschappelijke zorg gespecialiseerd in het werken met ouderen. Je bent opgeleid in de praktijk en weet daarom precies wat jouw zorgvragers nodig hebben. Je helpt ze op het gebied van wonen, huishouden en welzijn en je verleent zorg. Dat doe je met passie en betrokkenheid. Je werkt bijvoorbeeld in de revalidatie, de ouderenzorg of de thuiszorg.

Lees meer

Praktijkroute Economie Zeeuws-Vlaanderen

Via de Praktijkroute Economie heb jij gedurende je studie kennisgemaakt met en veel ervaring opgedaan bij verschillende bedrijven in de economische sector. Je bent volledig opgeleid in de praktijk en weet daarom precies wat werkgevers van jou willen en nodig hebben. Je gaat aan de slag in de commerciële of zakelijke dienstverlening. Dat doe je met passie en betrokkenheid. Je werkt bijvoorbeeld in grote multinationals of in kleinere retail bedrijven.

Lees meer

 

Praktijkroute Horeca-Toerisme

Ben jij praktijkgericht, steek je graag de handen uit de mouwen maar wil je eigenlijk toch ook (nog) het liefst een diploma halen? Dan bieden wij jou de Praktijkroute Horeca-Toerisme!

Scalda is samen met horeca- en toerismebedrijven uit de regio’s Walcheren, West-Zeeuws-Vlaanderen (Zwinregio) en West-Schouwen-Duiveland de Praktijkroute Horeca-Toerisme gestart waarin je zonder nog één dag op een schoollocatie te komen een mbo-diploma op niveau 2, 3 of 4 kunt halen. Bij de Praktijkroute Horeca-Toerisme ga je als student vanaf je eerste schooldag aan de slag in een horeca- en/of toerismebedrijf. Je volgt een zogenaamde BOL-opleiding en krijgt een opleidingsvergoeding. Je wordt terplekke op locatie gecoacht door een docent van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Je gaat tijdens je studie aan de slag bij verschillende bedrijven.

Lees meer

Praktijkleren in Roosendaal

Vanaf het schooljaar 18/19 biedt CIOS Goes praktijkleren aan in Roosendaal. Dit betekent minder les in het klaslokaal en meer leren in de praktijk bij verschillende sportverenigingen, fitnesscentra, zwembaden, basisscholen, zorginstellingen en maatschappelijke organisaties. Hier ga je aan de slag om je te ontwikkelen als sportleider. Naast goede begeleiding door de praktijkbegeleider is ook de CIOS-docent aanwezig om je te coachen en  begeleiden in de diverse taken en werkzaamheden die je doet.

Lees meer