Seksuele voorkeur

Als je me zoekt, ik ben in de wolken...

Bijna iedereen wordt wel eens verliefd. De een maar één keer, de ander wel bijna iedere dag. De één wordt verliefd op een meisje, de ander op een jongen en weer een ander op iemand die er meer tussenin zit. Dit wordt een verschil in seksuele voorkeur genoemd.

Seksuele voorkeur 
Er zijn diverse mogelijke voorkeuren. Veel meer dan mensen vaak denken!
De bekendste zijn:

  • Biseksueel: je valt op meisjes en op jongens. Misschien wat meer op meisjes, misschien wat meer op jongens.
  • Lesbisch: jij voelt je een meisje en je valt (meestal) op meisjes.
  • Homo: jij voelt je een jongen en je valt (meestal) op jongens.
  • Hetero: je voelt je een meisje en je valt (meestal) op jongens. Of je voelt je een jongen en valt (meestal) op meisjes.

Transgender 
Sommige jongeren voelen zich ongemakkelijk in hun eigen lijf of hebben er zelfs een afkeer van. Ze zijn fysiek een jongen, maar voelen zich een meisje of andersom. Soms volgen zij een behandeltraject om het gewenste geslacht te krijgen. En op wie ze dan vallen, bepaalt natuurlijk hun seksuele voorkeur.

LHBT-jongeren 
LHBT is de afkorting voor jongeren, lesbisch, homo, bi of trans zijn. Deze jongeren hebben het zwaarder dan hetro’s. Ze worden vaker gepest. Het kan moeilijker zijn om een geschikte partner te vinden. Soms wordt  hun seksuele geaardheid niet geaccepteerd. LHBT-jongeren voelen zich hierdoor vaker somber.

Coming out 
Coming out of "uit de kast komen" betekent dat iemand er openlijk voor uitkomt dat hij homo, lesbisch, bi of trans is. Voor jongeren is het een grote stap om dit te vertellen. De reacties kunnen verschillend zijn. Sommige ouders, vrienden of klasgenoten schrikken ervan of moeten eraan wennen, terwijl anderen het al vermoedden. Misschien mag het niet binnen jouw cultuur of religie.

Wat kun je doen? 
Als je het moeilijkheden ondervindt, omdat je lesbisch, homo, bi of trans bent, ga dan in gesprek met iemand die je vertrouwt. Je kunt je ook contact zoeken met andere LHBT-jongeren via sites of ontmoetingsplekken.

Hulp 
Er zijn veel goede organisaties, die je kunnen helpen als je problemen hebt vanwege je seksuele voorkeur. Zoek ondersteuning voor jouw vragen.

Als je meer wilt weten, kun je naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog