ADHD

Sommige mensen denken dat ADHD staat voor Alle Dagen Heel Druk, maar wat betekent ADD dan?

De afkorting ADHD staat voor Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Er zijn verschillende vormen van ADHD. Bij de ene vorm staat het aandacht tekort meer op de voorgrond (vroeger ook wel ADD genoemd) ; bij de andere de hyperactiviteit  en de impulsiviteit (ADHD).

ADHD 
Als je ADHD hebt, ben je vaak drukker dan anderen. Je hebt last van concentratieproblemen en bent beweeglijk. Het is moeilijk voor je om langere tijd aan een taak bezig te zijn. Vaak ben je dingen kwijt. Het kan moeilijk voor je zijn om alles te organiseren en te plannen. Soms praat je voor je beurt.  Je kunt jezelf moeilijk afremmen.

ADD 
Ook de mensen met ADD vinden het moeilijk om zich te concentreren. Ze zijn snel afgeleid en kunnen zich maar kort richten op één taak. Het overzicht maken, organiseren en plannen is lastig voor hen.

Mensen met ADHD kunnen heel snel associëren. Ze zijn vindingrijk en bedenken nieuwe, soms grappige, ideeën. Ze hebben veel energie. Verschillende cabaretiers, zoals Jochem Myjer of Paul de Leeuw hebben ADHD.

Wat kun je doen? 
ADHD/ADD is aangeboren. Je kunt niet genezen van ADHD/ADD. Soms kunnen medicijnen wel helpen. Als je veel last hebt van je ADHD/ADD, kun je met je huisarts hierover overleggen. Verder kan het je helpen om een goede planning van je dag of je studie te maken. Soms kan een psycholoog je ook helpen om je gedrag beter te leren beheersen. 
Thuis en op school kunnen ze je helpen door goed in te spelen op wat je nodig hebt.

Risico’s 
Sommige mensen met ADHD vinden het fijn om urenlang te gamen, worden rustig van blowen, vergeten hun problemen door veel te drinken of nemen altijd slaapmedicatie. Je kunt je voorstellen dat dit minder goede manieren zijn om je problemen met ADHD op te lossen.

Als je meer wilt weten, kun je ook naar de volgende sites gaan:

Wil je hulp? 
​Vul dan het vragenformulier in op deze pagina. Een intern begeleider stuurt je zo spoedig mogelijk een reactie.

beau_logo

Via de studenten service BEAU kan je anoniem een persoonlijke vraag stellen, waar en wanneer je maar wilt.

Stel je vraag aan BEAU

Omhoog