Schipper-machinist beperkt werkgebied

 • Niveau 2

Je wordt opgeleid om als schipper/machinist zelfstandig te kunnen varen op kleine schepen tot maximaal 500 GT op reizen nabij de kust. Je kunt werken in de bagger sector, bij het loodswezen of op sleepboten en dergelijke.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  In de opleiding en in mijn toekomstige beroep is het belangrijk dat je overal de controle over hebt. Je moet je hoofd er altijd goed bij houden.
  MC Cristeo Candas
  Maritiem officier alle schepen
 • scalda drop
  Hier leer je hoe je het transport organiseert door de lucht, via het water, de weg of het spoor. Het is veel uitzoeken, regelen en aansturen.
  John Paul Kieboom
  Manager havenlogistiek

Alles is er op gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je aan boord kunt verwachten. Er wordt tijdens de lessen gebruik gemaakt van diverse simulatoren zoals de brug- en machinekamer simulator. De leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. 

Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 2. Dat betekent dat je de eerste anderhalf jaar van je opleiding voltijd naar school gaat en de opleiding daarna met een half jaar stage afsluit.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn: 

 • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg; 
 • een medische keuring zeevaart.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Doorstromen naar een opleiding op niveau 3 behoort tot de mogelijkheden.

Boulevard Bankert 130 Vlissingen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.