Scalda opleiding Schipper Machinist Beperkt Werkgebied

Schipper-machinist Beperkt Werkgebied

Niveau 2

In het kort

Als Schipper-machinist beperkt werkgebied vaar je zelfstandig op kleine schepen binnen Nederland, tot maximaal 500GT en 3000kW. Je maakt het schip reis klaar, manoeuvreert het schip en loopt navigatie wacht. Vaak doe je dit op ondersteunende schepen in de baggersector, bij het loodswezen of in de haven. Een actieve en verantwoordelijke baan waarbij een grote mate van zelfstandigheid van je wordt verwacht.

Leerjaar 1
Tijdens leerjaar één loop je nog geen stage, maar ga je volledig naar school. Je krijgt uitgebreid de basis van alle nautische en technische vakken. Dit leer je door middel van theorie-, praktijk- en simulatielessen. Je traint ook een week extern, je gaat dan de hele week naar het brandweertrainingscentrum in Vlissingen. Dit om je goed voor te bereiden op je stage van het tweede leerjaar.

Leerjaar 2
In de eerste twee periodes rond je al je vakken af. Daarna is het tijd voor je stage en ben je twee periodes aan het varen. Alles is erop gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je aan boord kunt verwachten. Er wordt tijdens de lessen gebruik gemaakt van diverse simulatoren zoals de brug- en machinekamer simulator.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Navigatie
 • Voortstuwingssystemen
 • Elektrotechniek
 • Wetgeving
 • Stabiliteit
 • Cargo handling

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verdieping nautisch
 • Verdieping maritiem technisch
 • Verdieping electrical systems

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Extra toelatingseisen
Je dient in het bezit te zijn van een medische keuring zeevaart​.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als Schipper-machinist beperkt werkgebied ga je werken in de zeevaart binnen Nederland. Je loopt wacht op de brug, maar houdt je ook bezig met de navigatie en besturing van het schip.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je doorstuderen en kiezen voor een niveau 3 of 4 opleiding.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog