Aanmelden en toelating

Als je je vóór 1 april 2021 hebt aangemeld, dan is de Wet Toelatingsrecht Mbo van toepassing. Je bent dan verzekerd van een plek in de opleiding van je keuze (uitzonderingen hierop zijn opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen en opleidingen met aanvullende toelatingseisen).

Ook na 1 april 2021 kun je nog aanmelden

Heb jij je studiekeuze nog niet gemaakt en wil jij je alsnog aanmelden voor een opleiding? Ook na 1 april ben je van harte welkom bij Scalda. Wij plaatsen je graag in de opleiding van je keuze. Maar helaas kunnen wij dit niet garanderen, omdat je gekozen opleiding misschien al vol zit. Je kunt dan geen beroep meer doen op het recht tot toelating zoals dat in de wet is geregeld.

Bij Scalda kun je kiezen uit veel verschillende opleidingen. Misschien weet je al precies welke opleiding je wilt gaan volgen. Misschien ben je daar nog volop over aan het nadenken. Wij helpen jou graag bij het maken van je studiekeuze. Je kunt ook appen, bellen of mailen met een studieadviseur. De studieadviseurs zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 – 16.30 uur. 

Contact opnemen met een studieadviseur

Op deze pagina informeren wij je over belangrijke zaken rondom aanmelding en toelating.

Aanmelden, in 2 stappen

  1. Denk goed na welke opleiding je wilt gaan volgen.
  2. Je kunt dit digitaal regelen via de knop aanmelden op de opleidingspagina's of direct in de aanmeldmodule. Zorg ervoor dat je alle stappen in de aanmelding volledig en correct doorloopt.

In dit filmpje van de Rijksoverheid wordt duidelijk uitgelegd waarom dit belangrijk is.

Let op!

  • Check altijd de toelatingseisen van de opleiding. Sommige opleidingen hebben aanvullende toelatingseisen. Hier vind je een algemeen overzicht van de toelatingseisen.
  • We streven ernaar om je te plaatsen in de opleiding van je eerste keuze. Er is echter een aantal opleidingen, waarbij we vooraf niet kunnen garanderen dat dit daadwerkelijk gaat lukken -zelfs niet wanneer je je uiterlijk op 1 april hebt aangemeld. Dit zijn de zogenaamde 'numerus fixus' opleidingen - opleidingen met een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Voor deze opleidingen zijn er aparte spelregels. Kijk hier voor meer informatie en voor de spelregels.  
  • Als één van deze twee zaken het geval is, dan adviseren wij je om je ook aan te melden voor een tweede opleiding. Als je op de wachtlijst komt of als je niet aan de aanvullende toelatingseisen voldoet, heb je alvast nagedacht over een alternatief. Let op: zo'n 'tweede keuze opleiding' mag niet een numerus fixus opleiding zijn.

Na je aanmelding

Je ontvangt binnen 5 werkdagen een e-mail met de bevestiging van je aanmelding en met informatie over het vervolgtraject. In die e-mail vind je ook een e-mailadres en telefoonnummer waar je terecht kan met vragen over de status van je aanmelding.  Denk er dus aan om je e-mail te checken!