Ben jij een echt mensenmens

Ben jij een écht mensenmens?

Vind jij het een uitdaging om kinderen in een liefdevolle, zorgzame omgeving op te voeden? Ben je je bewust van wat het voor ouders betekent hun kind aan anderen toe te vertrouwen? Zit je vol creatieve ideeën als het om spelen en leren van kinderen gaat? Als jij je wilt verdiepen in de wereld van een welzijnswerker moet je zeker weten dat het werken met mensen echt iets voor jou is. Je kunt dit toetsen aan de hand van de vijf volgende kenmerken. Het is fijn dat je deze eigenschappen al een beetje in huis hebt. Natuurlijk word jij tijdens je opleiding in deze kernkwaliteiten gecoacht. Zo weet je zeker dat je het in je hebt om een goede welzijnswerker te worden.

Betrokken
Daarmee bedoelen we dat je er echt voor wilt gaan. Je voelt je verbonden met de leeractiviteiten en je taken rondom je toekomstige beroep. Je werkt samen aan opdrachten en je voelt je verantwoordelijk voor elkaar, voor gebruikte ruimtes, materialen, enz.

Empathisch
Je kunt je goed inleven in de gevoelens en gedachten van anderen. Dat laat je op school en in je stage zien door anderen te willen begrijpen en daar moeite voor te doen. Iedereen is anders en daar weet jij goed mee om te gaan, zonder meteen met je mening klaar te staan. 

Assertief
Je laat zien wat je denkt en voelt en kunt dat op een passende manier vertellen. Je bespreekt wat je lastig vindt op school of in je stage. Je geeft op een rustige manier je eigen grenzen aan en respecteert die ook van anderen. 

Representatief
Je presenteert je op school en in je stage als een echte welzijnswerker. Hoe je er uitziet en wat je zegt past bij die rol en bij je toekomstige werkomgeving. Je houdt dus rekening met het beeld dat anderen van je krijgen. Bovendien breng je de school en je stageplaats op een positieve manier naar buiten. 

Integer 
Als je integer bent, ben je betrouwbaar. Je komt je afspraken na en laat zien dat anderen op je kunnen bouwen. Kortom: je zegt wat je doet en je doet wat je zegt. Verder ga je zorgvuldig om met alles wat mensen alleen tegen jou willen vertellen. Daarin ben je echt te vertrouwen. 

Om over na te denken 
Natuurlijk ontwikkel je de genoemde ‘kernkwaliteiten’, want zo noemen we die, tijdens je beroepsopleiding steeds verder. Toch is het belangrijk dat je de vijf eigenschappen nu al in je hebt. Je kunt dat voor jezelf bepalen, maar vraag het ook eens aan anderen. Bijvoorbeeld aan je vrienden en vriendinnen, je familie of je klasgenoten. Als zij hun mening geven, vergeet dan niet om voorbeelden te vragen. Pas dan merk je hoe je echt overkomt op anderen. Als je bijvoorbeeld van jezelf weet - of er door anderen op wordt gewezen - dat je moeilijk kunt samenwerken of moeite hebt om je in te leven in een ander, dan is het verstandiger om een andere opleiding te zoeken. Neem de uitslag van je ‘onderzoek’ serieus. Je bespaart jezelf een hoop moeilijkheden als je er achter komt dat je niet geschikt bent voor het beroep van welzijnswerker. En als je het wel in je hebt, ben je bij ons natuurlijk van harte welkom! 

Omhoog