Cooking @ Sea

Veel Europese kustgebieden worden gekenmerkt door een sterke toeristische industrie, gebaseerd op kusttoerisme, stranden, vrije tijd en natuur. Deze gebieden hebben echter een tekort aan chef-koks, en vooral aan chef-koks met de juiste nieuwe vaardigheden. Cooking @Sea is een internationaal project dat dit hier een oplossing voor wil bieden, door het principe van Work Based Learning (WBL). Acht Europese onderwijspartners hebben hierin samengewerkt van 2017 tot 2020. Het project is gefinancierd met steun van het Europese subsidieprogramma Erasmus+.

In het Cooking @Sea project is de mismatch van vaardigheden voor chefs met de restaurants in de regio geïdentificeerd. De geïdentificeerde vaardigheden zijn uitgewerkt tot een Cooking @Sea module waarin leren op school en in bedrijven is gecombineerd. Het project heeft impact op verschillende niveaus, o.a. op de arbeidsmarkt, het beroepsonderwijs en -opleidingen, de lokale economie en de gastronomische economie.

Project [email protected]


Vaardigheden
Het project Cooking @Sea is gebaseerd op - en gepromoot door - de lokale voedselproductie in elke regio. Het doel is om voor 80% gebruik te maken van lokale voedingsmiddelen in de restaurants. De internationale aanpak heeft als een belangrijke input gewerkt voor de innovatie die gemaakt wordt op de gastronomische arbeidsmarkt. Vaardigheden die belangrijk zijn voor de kok van de toekomst zijn o.a.: het streven naar excellentie, creativiteit, presentatie, duurzaam koken en inkopen, en het verwerken van regionale producten zoals verse vis.

Fasen
Het project Cooking @Sea bestaat uit drie fasen:

  • Vaardigheden identificeren en de module ontwikkelen op basis van de vaardigheden
  • Uitvoeren van pilots met de ontwikkelde module
  • Evaluatie en verspreiding

Na de ontwikkeling van de Cooking @Sea module is de module in verschillende pilots bij de verschillende partners getest. De docenten van chef-koksopleidingen hebben deelgenomen aan verschillende trainingen voor docenten en hebben uitgewerkt materiaal voor de module ontvangen. De module voor studenten biedt op duurzame wijze ruimte om nieuwe vaardigheden te leren voor toekomstige chef-koks in elke Europese regio. De module is niet alleen voor jongeren in het beroepsonderwijs, maar ook voor volwassen professionals die behoefte hebben aan een leven lang leren in de Horeca.

De resultaten van het project zijn getoond tijdens twee Cooking @Sea multiplier events, in Spanje en Frankrijk. Het derde en laatste multiplier event zou begin juni 2020 plaatsvinden in Middelburg. Vanwege Corona kon dit event helaas niet doorgaan. Het project is eind augustus 2020 afgerond. Het ontwikkelde materiaal, de module en het e-book met recepten van alle projectpartners kan op deze pagina worden gedownload.

Partners
Aan het project nemen de volgende partners deel:

  1. Scalda, Nederland
  2. AWC Training Ltd, Verenigd Koninkrijk
  3. Mediterráneo Culinary Center, Spanje
  4. Agrupamento de Escolas Henriques Nogueira, Portugal
  5. S.E.F.O. - Sociedade de Educação e Formação do Oeste, Lda., Portugal
  6. Hiiumaa Ametikool, Estland
  7. Lycée du Détroit, Frankrijk
Logo cooking at sea
Logo erasmus plus
Logo erasmus europese unie
Omhoog