Praktijkroute Gehandicaptenzorg

Zorgprofessional

Niveau 3 Niveau 4

Als Zorgprofessional ben je Mbo-verpleegkundige, Verzorgende-IG of Medewerker Maatschappelijke Zorg. Je kunt bij patiënten/cliënten in het ziekenhuis, thuis of op een andere locatie aan het werk zijn. Je bent vertrouwd met diverse doelgroepen en je kunt inspelen op de actualiteiten binnen de zorg.

Je hebt oog voor de mens. Je legt niet de nadruk op ziekte of beperkingen, maar je kijkt naar de veerkracht en mogelijkheden van een persoon.  

Jouw eerste leerjaar
In het eerste jaar maak je via lessen en opdrachten kennis met verschillende beroepen: Verpleegkundige, Verzorgende-IG en Maatschappelijke Zorg. Dit doe je niet alleen vanuit de schoolbank, maar ook in de praktijk. Je krijgt les in specialistische vakken en vaardigheden, zoals begeleidingsmodellen en verpleegtechnische handelingen, maar je doet ook brede kennis en vaardigheden op rondom de ontwikkeling en het welzijn van de mens. Je leert gebruik te maken van de nieuwe technologische (hulp)middelen. Je neemt verschillende doelgroepen onder de loep: wat zijn de specificaties en hoe kun je iemand, die tot die doelgroep behoort, het beste helpen. Je leert hoe je kunt assisteren in het verzorgen van patiënten/cliënten. Voorbeelden hiervan zijn het wassen en aankleden van patiënten/cliënten en het helpen met eten. Ook aan het zelfstandig oplossen van problemen en vraagstukken en het samenwerken wordt veel aandacht besteed. Daarnaast vinden we jouw algemene ontwikkeling belangrijk en krijg je ook vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst.

Tijdens het eerste jaar wordt gekeken waar jouw interesses, competenties en talenten liggen. Aan de hand daarvan bepalen we samen hoe jouw studieloopbaan eruit gaat zien. Je kunt uiteindelijk met twee diploma’s op niveau 3 en/of 4 uitstromen, bijvoorbeeld als Verpleegkundige en Medewerker Maatschappelijke Zorg. Je kunt er ook voor kiezen om je te focussen op het behalen van één diploma. Als je je keuze al gemaakt hebt voor een beroep, dan helpt de brede basisfase je met het opdoen van meer ervaring, maar kun je uiteindelijk gewoon het diploma halen van de opleiding van jouw keuze.

Stage
Direct bij de start van je opleiding ga je in de praktijk aan de slag. Je loopt dus al stage tijdens de eerste periode op school. Je werkt twee dagen in de praktijk en drie dagen ga je naar school. Je werkt aan stage- en schoolopdrachten en volgt lessen. De opdrachten die je op school krijgt, komen ook in de praktijk aan bod. Die relatie tussen school en praktijk staat ook in het tweede en derde leerjaar centraal. Je werkt dan drie dagen per week in de praktijk.

Je loopt dus tijdens je hele opleiding stage. We vinden het namelijk erg belangrijk dat je zo snel mogelijk ervaart wat het is om te werken in de zorg.  Je stageplaats wordt geregeld door ons BPV-bureau. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de afstand tot de stageplaats.

BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan kom je 1 dag per week naar school en werk je minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat zelf op zoek naar een leerwerkplek. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de verpleegkunde op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl. Kijk voor een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures op www.zz.nl. Je vindt daar ook vacatures van BBL-plaatsen. 

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Expressief talent
 • Gezonde leefstijl
 • Bewustzijn (interculturele) diversiteit
 • Zorginnovaties en technologie

Als je toegelaten wilt worden voor de niveau 3 opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of niveau 3;
 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf (geldt voor de BBL-opleiding). 

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • inlevingsvermogen
 • luistervaardigheid
 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • assertiviteit
 • creativiteit

Kosteninformatie plaatsen wij z.s.m.

Als je de opleiding Zorgprofessional succesvol hebt afgerond, stroom je uit met één of twee diploma's. Je bent daarmee van grote waarde voor de arbeidsmarkt. Je kunt vrijwel direct aan de slag in bijvoorbeeld het ziekenhuis, de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg.

Wil je graag verder leren?
Met een niveau 3 diploma kun je doorstromen naar niveau 4. Heb je het diploma op niveau 4? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Veel van onze studenten kiezen voor Verpleegkunde, Social Work of Pedagogiek.Ontdek de branche: Zorgprofessional

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Zorgprofessional

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog