Zorgprofessional

Niveau 3 Niveau 4

In het kort

Als zorgprofessional ben je mbo-verpleegkundige, verzorgende-IG of medewerker maatschappelijke zorg. Je kunt bij zorgvragers in het ziekenhuis, verpleeg-/verzorgingshuis, thuis, op een zorgboerderij of op een andere locatie aan het werk zijn. Je bent vertrouwd met diverse doelgroepen en je kunt inspelen op de actualiteiten binnen de zorg. Je hebt oog voor de mens. Je legt niet de nadruk op ziekte of beperkingen, maar je kijkt naar de veerkracht en mogelijkheden van een persoon.  

Leerjaar 1
In het eerste jaar maak je via lessen en opdrachten kennis met verschillende beroepen: verpleegkundige, verzorgende-IG en maatschappelijke zorg. Dit doe je niet alleen vanuit de schoolbank, maar ook in de praktijk. Je krijgt les in specialistische vakken en vaardigheden, zoals begeleidingsmodellen en verpleegtechnische handelingen, maar je doet ook brede kennis en vaardigheden op rondom de ontwikkeling en het welzijn van de mens. Je leert gebruik te maken van de nieuwe technologische (hulp)middelen. Je neemt verschillende doelgroepen onder de loep: wat zijn de specificaties en hoe kun je iemand, die tot die doelgroep behoort, het beste helpen. Je leert hoe je kunt assisteren in het verzorgen van patiënten/cliënten. Voorbeelden hiervan zijn het wassen en aankleden van patiënten/cliënten en het helpen met eten. Ook aan het zelfstandig oplossen van problemen en vraagstukken en het samenwerken wordt veel aandacht besteed.

Tijdens het eerste jaar wordt gekeken waar jouw interesses, competenties en talenten liggen. Aan de hand daarvan bepalen we samen hoe jouw studieloopbaan eruit gaat zien. Je kunt uiteindelijk met twee diploma’s op niveau 3 en/of 4 uitstromen, bijvoorbeeld als verpleegkundige en medewerker maatschappelijke zorg. Je kunt er ook voor kiezen om je te focussen op het behalen van één diploma. Als je je keuze al gemaakt hebt voor een beroep, dan helpt de brede basisfase je met het opdoen van meer ervaring, maar kun je uiteindelijk gewoon het diploma halen van de opleiding van jouw keuze.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je verder met de basis van de verschillende beroepen. Je gaat onder ander aan de slag met zelfmanagement van de cliënt begeleidingstechnieken en je zult jezelf verder gaan verdiepen in medicatie, verpleegtechnische vaardigheden en de verschillende orgaanstelsels. Eind semester 3 staat in het teken van je keuze. Enkel of dubbel kwalificeren en op welk niveau. Dit gaat in samenspraak met jou, je coach en de praktijk.

In semester 4 is de basisfase afgesloten en zal er wat extra’s van je verwacht worden wanneer je op niveau 4 wenst uit te stromen. Je krijgt in dit semester meer kennis over onder andere onvoorziene en/of crisissituaties, planmatig werken en groepsdynamica. Naast de lessen en opdrachten op school en in de praktijk zal nu ook een start gemaakt worden met het examineren in de praktijk.

Leerjaar 3
Vanaf semester 5 is er een duidelijk verschil in niveau 3 en 4 en zul je naar gelang je uitstroomniveau een semesterwijzer ontvangen. Onderwerpen die in semester 5 en 6 naar voren komen zijn EHBO, (interculturele) diversiteit, ethische dilemma’s, klinisch redeneren en begeleiden bij seksualiteit en intimiteit. Daarnaast speelt natuurlijk de bouw van de mens, ziekteleer en kennis van medicatie een belangrijke rol in deze semesters. Voor niveau 3 en persoonlijke begeleider maatschappelijke zorg (indien niet gekozen wordt voor dubbel kwalificeren op niveau 4) staat ook het diplomeren centraal.

Leerjaar 3/4
Vanaf semester 7 zul je enkel nog in de klas zitten met de medestudenten die op niveau 4 enkel dan wel dubbel zullen uitstromen. Zowel voor Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg als voor Mbo-Verpleegkunde is een aparte semesterwijzer. Wanneer je dubbel kwalificeert volg je beide semesterwijzers. Voor Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg ligt de nadruk op cliënten begeleiden bij veranderingsprocessen, juridische zaken, forensische zorg en speciaal onderwijs.

Bij Mbo-Verpleegkundige komen onderwerpen als klinisch/palliatief redeneren, dubbel diagnose en comorbiditeit voorbij. In deze semesters staat het diplomeren centraal.

Stage
Zes weken na de start van je opleiding ga je in de praktijk aan de slag. Je loopt dus al stage tijdens de eerste periode op school. Je werkt twee dagen in de praktijk en drie dagen ga je naar school. Je werkt aan stage- en schoolopdrachten en volgt lessen. De opdrachten die je op school krijgt, komen ook in de praktijk aan bod. Die relatie tussen school en praktijk staat ook in de volgende semesters (tweede en derde leerjaar) centraal. Vanaf semester 3 werk je drie dagen per week in de praktijk.

Je loopt dus tijdens je hele opleiding stage. We vinden het namelijk erg belangrijk dat je zo snel mogelijk ervaart wat het is om te werken in de zorg. Je stageplaats wordt geregeld door ons BPV-bureau. Natuurlijk proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de afstand tot de stageplaats.

BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan kom je één dag per week naar school, daarnaast vul je nog een aantal uren per week met zelfstudie en is ook Nederlands, Engels en rekenen geroosterd.  Je werkt minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Je gaat zelf op zoek naar een leerwerkplek. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de verpleegkunde op stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl. Kijk voor een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures op www.zz.nl. Je vindt daar ook vacatures van BBL-plaatsen. 

Als je toegelaten wilt worden voor de niveau 3 opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of niveau 3;
 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf (geldt voor de BBL-opleiding). 

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als je de opleiding Zorgprofessional succesvol hebt afgerond, stroom je uit met één of twee diploma's. Je bent daarmee van grote waarde voor de arbeidsmarkt. Je kunt vrijwel direct aan de slag in bijvoorbeeld het ziekenhuis, de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en psychiatrie.

Doorstuderen
Met een niveau 3 diploma kun je doorstromen naar niveau 4. Heb je het diploma op niveau 4? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Veel van onze studenten kiezen voor Hbo-Verpleegkunde, Social Work of Pedagogiek.

Wat ga je leren?

De opleiding is opgebouwd aan de hand van de CANMEDS-rollen:

 • In de rol van reflectieve en samenwerkende professional zul je jezelf gaan verdiepen in het werkveld, de doelgroep en het netwerk daaromheen. Daarnaast zul je meer leren over missie en visie in de zorg, beroepshouding, feedback, maar ook over je eigen deskundigheid en expertise. Ook staat het begeleiden van nieuwe medewerkers, reflecteren en ethiek later in de opleiding in deze rol centraal.
 • In de rol van communicator en organisator gaat het vooral om communicatie, observatie en begeleidingsmethodieken.
 • In de rol van kwaliteitsbevorderaar ga je in op wet en regelgeving, maar leer je ook over protocollen en planmatig werken.
 • De rol van zorgverlener gaat voornamelijk over kennis opdoen over het menselijk lichaam, ziektebeelden, medicatie, ga je vaardigheden oefenen en zul je later in de opleiding verzorgend en klinisch redeneren gaan krijgen.
 • De rol van gezondheidsbevorderaar ga je aan de slag met gezond gedrag en welbevinden, technologische hulpmiddelen, sociale integratie en coachingstechnieken.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook loopbaanoriëntatie zal als rode draad door je opleiding lopen.

Keuzedelen

Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment onder andere de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Expressief talent
 • Gezonde leefstijl
 • Bewustzijn (interculturele) diversiteit
 • Zorginnovaties en technologie
 • Zorg en technologie
 • Verzorgende en verpleegtechnische handelingen
 • Doelgroepen keuzedelen als niet aangeboren hersenletsel, palliatieve zorg, ernstig meervoudige beperking, licht verstandelijk beperkt met moeilijk verstaanbaar gedrag, etc.

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.

Is dit iets voor jou?

Als zorgprofessional werk je graag met mensen. Het opvangen en begeleiding van patiënten is namelijk erg belangrijk. Je werkt professioneel, bent empathisch en kunt probleemoplossend werken. Daarnaast ben je flexibel en kun je goed communiceren.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding:

 • Contactuele vaardigheden
 • Inlevingsvermogen
 • Luistervaardigheid
 • Plannen en organiseren
 • Samenwerken
 • Assertiviteit
 • Creativiteit

Ontdek de branche:
Zorgprofessional

In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Zorgprofessional.Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog