Zelfstandig werkend bakker

  • Niveau 3

Als zelfstandig werkend bakker heb je een uitvoerende en een controlerende rol. Je maakt goede  bakkerijproducten in steeds dezelfde kwaliteit en je zorgt ervoor dat de producten op tijd klaar zijn. Je voert die taken allemaal zelfstandig uit. Je controleert de bakkerijproducten die door jezelf of door collega’s zijn gemaakt en stelt de kwaliteit zo nodig bij. Verder ben je verantwoordelijk voor de bestellingen die nodig zijn om dagelijks alle producten te kunnen maken. Je geeft geen leiding aan je collega’s, maar werkt wel nieuwe collega’s in en begeleidt studenten.

Toevoegen aan je favorieten
  • scalda drop
    Ik kom niet uit een bakkersfamilie maar ik vond het gewoon altijd al leuk om taarten en cakes te bakken. Het is geweldig dat je als bakker lekker creatief bezig bent en eindeloos kunt variëren. Ik heb van mijn hobby mijn (toekomstig) beroep gemaakt!
    Lynda Timmer
    Zelfstandig werkend banketbakker

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend bakker kun je kiezen uit de vakrichtingen brood, banket of brood en banket. Binnen het banket gedeelte draait het om het opdoen van kennis over productgroepen, zoals korstdeeg, zanddeeg, beslag, taarten, gebak en sierwerk. Het Brood gedeelte gaat onder andere over gistdeeg en luxe gerezen degen. Naast de vakrichting volg je lessen in de vakken Leren Loopbaan en Burgerschap (LLB), Nederlands, rekenen en gym.

Je loopt één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 2: Het tweede leerjaar komen binnen het vakgedeelte dezelfde productgroepen aan bod als in het eerste leerjaar en ga je hier dieper op in. Daarnaast volg je lessen in de vakken Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen.

Je loopt één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast loop je ook drie keer per jaar 1 week achterelkaar stage.

Vanaf het tweede leerjaar is het ook mogelijk om de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te doen. Dat betekent dat het een deeltijdopleiding van één dag in de week is. Daarnaast werk je dan minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 3: In het derde jaar komt er een uitbreiding op de productgroepen uit de vakrichting die je gekozen hebt. Je krijgt dan voor Banket o.a. les over chocoladewerk, amandelwerk en schuim sierwerk. Voor brood gaat het om o.a. gistdegen en desem. Daarnaast volg je lessen in de vakken Nederlands, rekenen en winkeltraining.

Je loopt één dag in de week en drie keer per jaar één week stage bij een erkend leerbedrijf tenzij je in het tweede leerjaar gekozen hebt voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Keuzedelen 2018 / 2019
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Voedingsleer
  • Streekproducten
  • Engels in de beroepscontext B1
  • Engels in de beroepscontext A2
  • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
  • Bereidt gerechten

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je:

  • in het bezit te zijn van een vmbo-k, -g of -t diploma (als je een vmbo-diploma met differentiatie Brood en Banket hebt, kun je eventueel een vrijstelling krijgen) of;
  • in het bezit te zijn van een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • in het bezit te zijn van een mbo-diploma niveau 2.

Als je toegelaten wilt worden tot de BBL-opleiding dien je:

  • in het bezit te zijn van een dienstverband van minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • doorzettingsvermogen
  • luistervaardigheden
  • nauwkeurigheid
  • plannen en organiseren
  • samenwerken.

Intake
Wanneer je bent aangemeld voor de opleiding, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Hieraan voorafgaand hebben jij en je mentor of schooldecaan het Digitaal Doorstroomdossier (DDD) ingevuld. Daarnaast vragen wij je, voorafgaand aan het intakegesprek, een aanvullend vragenformulier in te vullen over je motivatie voor de gekozen opleiding. In het intakegesprek staat jouw keuze voor de opleiding centraal, evenals de wijze waarop wij je zo goed mogelijk kunnen helpen je mbo-diploma te behalen.

scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht 1ste, 2de en 3de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop

Met het diploma Zelfstandig werkend bakker kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende bakkerij of de niveau 4-opleiding Patissier. Je kunt natuurlijk ook gaan werken als zelfstandig werkend bakker.

scalda drop
Podium 15 Middelburg

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.