Zelfstandig Werkend Bakker

Niveau 3

In het kort

Als zelfstandig werkend bakker heb je een uitvoerende en een controlerende rol. Je maakt goede bakkerijproducten van constante kwaliteit en je zorgt ervoor dat ze op tijd klaar zijn. Verder ben je verantwoordelijk voor de bestellingen die nodig zijn om dagelijks alle producten te kunnen maken. Je geeft geen leiding aan je collega’s, maar werkt wel nieuwe collega’s in en begeleidt studenten.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend bakker kun je kiezen uit de vakrichtingen brood, banket of brood en banket. Binnen het banket gedeelte draait het om het opdoen van kennis over productgroepen, zoals korstdeeg, zanddeeg, beslag, taarten, gebak en sierwerk. Het Brood gedeelte gaat onder andere over gistdeeg en luxe gerezen degen. Je loopt één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast loop je nog drie keer een week stage.

Leerjaar 2
Het tweede leerjaar komen binnen het vakgedeelte dezelfde productgroepen aan bod als in het eerste leerjaar en ga je hier dieper op in. Je loopt één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast loop je ook drie keer per jaar één week achter elkaar stage.

Vanaf het tweede leerjaar is het ook mogelijk om de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te doen. Dat betekent dat het een deeltijdopleiding van één dag in de week is. Daarnaast werk je dan minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 3
In het derde jaar breid je je kennis uit van de productgroepen uit de vakrichting die je gekozen hebt. Voor de richting Banket krijg je les over o.a. chocolade-, amandel- en schuimsierwerk. Voor de richting Brood krijg je les over o.a. gistdegen en desem. Daarnaast krijg je winkeltraining. Je loopt één dag in de week en drie keer per jaar één week stage bij een erkend leerbedrijf, tenzij je in het tweede leerjaar gekozen hebt voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Ambachtelijk ijsbereider
  • Streekproducten
  • Engels in de beroepscontext A2 en B1

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Je kunt gaan werken als zelfstandig werkend bakker.

Doorstuderen
Met het diploma Zelfstandig werkend bakker kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende Bakkerij of de niveau 4-opleiding Patissier.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog