Zelfstandig werkend bakker

Niveau 3

Als zelfstandig werkend bakker heb je een uitvoerende en een controlerende rol. Je maakt goede  bakkerijproducten in steeds dezelfde kwaliteit en je zorgt ervoor dat de producten op tijd klaar zijn. Je voert die taken allemaal zelfstandig uit. Je controleert de bakkerijproducten die door jezelf of door collega’s zijn gemaakt en stelt de kwaliteit zo nodig bij. Verder ben je verantwoordelijk voor de bestellingen die nodig zijn om dagelijks alle producten te kunnen maken. Je geeft geen leiding aan je collega’s, maar werkt wel nieuwe collega’s in en begeleidt studenten.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Zelfstandig werkend bakker kun je kiezen uit de vakrichtingen brood, banket of brood en banket. Binnen het banket gedeelte draait het om het opdoen van kennis over productgroepen, zoals korstdeeg, zanddeeg, beslag, taarten, gebak en sierwerk. Het Brood gedeelte gaat onder andere over gistdeeg en luxe gerezen degen. Naast de vakrichting volg je lessen in de vakken Leren Loopbaan en Burgerschap (LLB), Nederlands, rekenen en gym.

Je loopt één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast loop je nog drie keer een week stage.

Leerjaar 2: Het tweede leerjaar komen binnen het vakgedeelte dezelfde productgroepen aan bod als in het eerste leerjaar en ga je hier dieper op in. Daarnaast volg je lessen in de vakken Nederlands, Loopbaan en burgerschap en rekenen.

Je loopt één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast loop je ook drie keer per jaar 1 week achterelkaar stage.

Vanaf het tweede leerjaar is het ook mogelijk om de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te doen. Dat betekent dat het een deeltijdopleiding van één dag in de week is. Daarnaast werk je dan minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 3: In het derde jaar komt er een uitbreiding op de productgroepen uit de vakrichting die je gekozen hebt. Je krijgt dan voor Banket o.a. les over chocoladewerk, amandelwerk en schuim sierwerk. Voor brood gaat het om o.a. gistdegen en desem. Daarnaast volg je lessen in de vakken Nederlands, rekenen en winkeltraining.

Je loopt één dag in de week en drie keer per jaar één week stage bij een erkend leerbedrijf tenzij je in het tweede leerjaar gekozen hebt voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). 

Stages kun je zoeken via stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl 

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Voedingsleer
  • Streekproducten
  • Engels in de beroepscontext B1
  • Engels in de beroepscontext A2
  • Ambachtelijk ijsbereider
  • Bereidt gerechten

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma. Als je een vmbo-diploma met differentiatie Brood en Banket hebt, kun je eventueel een vrijstelling krijgen of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2.

Als je toegelaten wilt worden tot de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

  • een dienstverband van minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

  • doorzettingsvermogen
  • luistervaardigheden
  • nauwkeurigheid
  • plannen en organiseren
  • samenwerken.

Intake
Wanneer je bent aangemeld voor de opleiding, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Hieraan voorafgaand hebben jij en je mentor of schooldecaan het Digitaal Doorstroomdossier (DDD) ingevuld. Daarnaast vragen wij je, voorafgaand aan het intakegesprek, een aanvullend vragenformulier in te vullen over je motivatie voor de gekozen opleiding. In het intakegesprek staat jouw keuze voor de opleiding centraal, evenals de wijze waarop wij je zo goed mogelijk kunnen helpen je mbo-diploma te behalen.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Met het diploma Zelfstandig werkend bakker kun je doorstromen naar de niveau 4-opleiding Leidinggevende bakkerij of de niveau 4-opleiding Patissier. Je kunt natuurlijk ook gaan werken als zelfstandig werkend bakker.



Ontdek de branche: Bakkerij

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Bakkerij

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog