Zelfstandig Medewerker Dierverzorging

Niveau 3

In het kort

Je werkt graag met allerlei verschillende soorten dieren en hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als er iets met een dier aan de hand is, dan merk je dat direct en handel je volgens de voorschriften. Je bent niet bang voor vieze handen, want het schoonmaken van een hok, stal of aquarium hoort er vanzelfsprekend bij. Ook kun je goed met mensen omgaan, want je bent regelmatig met klanten in contact.

Als zelfstandig medewerker dierverzorging heb je een afwisselende job waarbij je veel contact met dieren en mensen hebt. Je licht klanten voor en adviseert bij de aanschaf en verzorging van huisdieren. Je bent verantwoordelijk voor het welzijn, de juiste voeding en de verzorging van de dieren. Je houdt rekening met de wet- en regelgeving en maakt een gezonde afweging tussen het welzijn van dieren en het bedrijfsresultaat. Je werkt alleen of in teamverband en je kan medewerkers aansturen.

Leerjaar 1
In leerjaar één ga je aan de slag met huisvesting, gedrag, voeding en gezondheidskenmerken. Dit leer je door zowel theorie als uitvoering in de praktijk. Focus op voeren en verzorgen van de dieren. Proeve van bekwaamheid (examen) het zorgdragen voor dieren. Een heel jaar lang een dag in de week op stage waar de theorie wordt toegepast.

Leerjaar 2
In leerjaar twee ga je aan de slag met voortplanting, anatomie en EHBO bij dieren. Je focust je meer op communicatie en informatieoverdracht en het omgaan met klanten. Ook dit leer je door theorie en uitvoering in de praktijk. Ook dit jaar word afgesloten met een Proeve van bekwaamheid, verzorgen dienstverlening en verkoop. Een dag stage bij een bedrijf. Blok stage van twee weken aan het begin en eind van het leerjaar.

Leerjaar 3
Het laatste leerjaar ligt de focus op het begeleiden van medewerkers en het bewaken van de voorgang. Je gaat aan de slag met kwaliteitsbeleid, communicatie, registratie, verkoop en klachtenafhandeling. Een dag stage bij een bedrijf. Blok stage van twee weken aan de start van het leerjaar. Je rond de opleiding af met de laatste proeven van bekwaamheid.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Rassenkennis
 • Gedragsleer
 • Communicatie en organisatie
 • Praktijk (voeren en verzorgen)
 • Kwaliteitsbeleid

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je opleiding op niveau 3 kun je als zelfstandig medewerker dierverzorging aan het werk bij bijvoorbeeld een kinderboerderij, dierenpark, asiel, dierenpension, zorgboerderij of dierenhandel.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld Bedrijfsleider dierverzorging of Paraveterinair (dierenartsassistent).

Zelfstandig Medewerker Dierverzorging


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog