Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

 • Niveau 4

Via de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg heb jij je als medewerker Maatschappelijke Zorg en mbo-verpleegkundige gespecialiseerd in het werken met ouderen. Je bent opgeleid in de praktijk en weet daarom precies wat jouw zorgvragers nodig hebben. Je helpt hen en hun familie door zorg te verlenen met verpleegkundige handelen zoals injecteren, het toedienen van zuurstof of het geven van sondevoeding. Dat doe je met passie en betrokkenheid. Je werkt bijvoorbeeld in de revalidatie, de ouderenzorg of de thuiszorg.

Daarnaast werk je vaak samen met mantelzorgers en andere disciplines. Als mbo-verpleegkundige ga je evenwichtig en zorgvuldig om met wat je tegenkomt in je werk. Je voert zelfstandig de verpleegkundige zorg uit. Je werkt in een team voor één of meerdere zorgvragers.

De ZPO wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van VWS.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Lisanne de Hulster - zpo
  In de praktijk leer je gewoon super veel en leer je veel gemakkelijker. Je ziet dat wat je moet leren meteen in de praktijk, in plaats van een plaatje in een boek.
  Lisanne de Hulster
  Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

Vanaf je eerste studiedag volg je een BBL-opleiding op de werkvloer van één van de zorgorganisaties : Allévo, SVRZ, Ter Weel, ViaZorg, WVO ZorgZorgstroom en/ of ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen. De opleiding wordt verzorgd door Scalda en de deelnemende zorgorganisaties. Je werkt volgens het dienstrooster van de organisatie en je past je kennis direct toe in de praktijk. Doordat je de BBL-variant volgt ben je al in dienst van een van de deelnemende organisaties en ontvang je salaris.

Wil je een BOL opleiding volgen? Dan volg je vanaf studiejaar 2021-2022 de brede basisfase Zorgprofessional. Dit is een samenwerking tussen de opleidingen: Mbo-Verpleegkunde, Verzorgende-IG / Maatschappelijke zorg (Combi-opleiding) en Maatschappelijk Zorg. De BOL variant van de ZPO valt hier ook onder. De brede basisfase betekent dat je tijdens de eerste periode van je opleiding van alle drie de opleidingen lessen en opdrachten krijgt. Zo bereiden we je voor op de actuele veranderingen in de Zorg en Welzijn. Kijk voor meer informatie op scalda.nl/zorgprofessional.

Hoe werkt studeren via de praktijkroute?
Vanaf je eerste studiedag werk je mee met je collega’s in de praktijk en ondersteun je hen in het wonen, het huishouden en de persoonlijke verzorging van de zorgvrager (de oudere). Je verdiept je in de voorkomende ziektebeelden en de ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen). Je leert zorgplannen op te stellen en uit te voeren en je leert advies en voorlichting te geven. Daar waar nodig bied je zelf de verzorging en je leert verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Je stimuleert de zorgvrager om deel te nemen aan dagbesteding of andere activiteiten en je biedt ondersteuning hierbij. Je houdt in je werk rekening met de mogelijkheden, wensen en gewoonten, normen en waarden en achtergrond van de zorgvrager. De lessen worden op locatie verzorgd in de vorm van workshops. Deze workshops kunnen zowel door professionals uit de praktijk als door docenten van Scalda gegeven worden. De docenten zijn er ook om jou te coachen en te begeleiden tijdens jouw leerproces. Op de werkvloer word je begeleid door collega’s en de praktijkopleider. Daarnaast werk je nauw samen met je medestudenten zodat je ook van elkaar kunt leren. Met jouw eigen begeleiders vanuit Scalda en de zorglocatie bespreek je de voortgang van je studie en houd je bij welke kennis en vaardigheden je nog moet ontwikkelen om aan de eisen van het mbo-diploma te voldoen. Samen stel je, op maat, je eigen leerroute samen.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding moet je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Zorginnovaties en technologie
 • Doorstroom naar hbo gezondheidszorg
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Wijkgericht werken

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je wilt toegelaten worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • inlevingsvermogen
 • luistervaardigheid
 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • assertiviteit
 •  creativiteit

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na je opleiding ben je direct inzetbaar. De deelnemende instellingen staan om je te springen! Als je de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg succesvol hebt afgerond, wordt je daarom gelijk een passende baan aangeboden. De verpleegkunde kent veel specialisaties. Je hebt dus na je opleiding veel mogelijkheden tot bijscholing.

BIG-register
Verpleegkundige is een beschermde beroepstitel. Als afgestudeerd verpleegkundige word je geregistreerd in het BIG-register.

Wil je liever doorleren?
Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg
Werken in de Praktijk
Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.