Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

 • Niveau 4

Via de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg heb jij je als mbo-verpleegkundige gespecialiseerd in het werken met ouderen. Je bent opgeleid in de praktijk en weet daarom precies wat jouw zorgvragers nodig hebben. Je helpt hen en hun familie door zorg te verlenen met verpleegkundige handelen zoals injecteren, het toedienen van zuurstof of het geven van sondevoeding. Dat doe je met passie en betrokkenheid. Je werkt bijvoorbeeld in de revalidatie, de ouderenzorg of de thuiszorg.

Daarnaast werk je vaak samen met mantelzorgers. Dat zijn de naasten van de zorgvrager, zoals een partner, of een familielid. Als mbo-verpleegkundige ga je evenwichtig en zorgvuldig om met wat je tegenkomt in je werk. Je voert zelfstandig de verpleegkundige zorg uit. Je werkt in een team voor één of meerdere zorgvragers.

De ZPO wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van VWS.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Lisanne de Hulster - zpo
  In de praktijk leer je gewoon super veel en leer je veel gemakkelijker. Je ziet dat wat je moet leren meteen in de praktijk, in plaats van een plaatje in een boek.
  Lisanne de Hulster
  Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

Professional in opleiding
Vanaf je eerste studiedag werk je en leer je als ‘professional in opleiding’ op één van de locaties van de deelnemende zorgorganisaties: Allévo, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg en/ of ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen.

Wat leer je in de ZPO?
Je leert en werkt mee met je collega’s in de praktijk en ondersteunt ze in de verpleegkundige zorg van de zorgvrager (de oudere). Je verdiept je in de voorkomende ziektebeelden, in de anatomie van het menselijk lichaam, in de omgang met mensen en natuurlijk de rol van verpleegkundige in de zorg. Ook aan het zelfstandig oplossen van problemen en  het samenwerken wordt veel aandacht besteed. Daarnaast krijg je, ook in de ZPO, vakken als Nederlands, Engels en rekenen. 

Je houdt in je werk rekening met de mogelijkheden, wensen en gewoonten, met normen en waarden en achtergrond van de zorgvrager. De zorgvrager is het uitgangspunt voor de zorg die je geeft. 

Persoonlijke ontwikkeling
We leren je om stressbestendig te zijn, soms kom je onvoorziene omstandigheden tegen waarin je snel en goed moet handelen. Jouw persoonlijk ontwikkeling vinden we daarom erg belangrijk. In de begeleiding kijken we hoe wij jou daar verder mee kunnen helpen. 

Leren in de praktijk
Docenten van Scalda zijn op de zorglocatie aanwezig om ter plekke lessen te verzorgen die aansluiten bij jouw werkzaamheden en ervaringen. Daarnaast hebben ook de zorgmedewerkers een stevige rol in het onderwijs en begeleiden zij jou op de werkvloer. Wat je hier leert, kun je meteen toepassen. Daarnaast werk je nauw samen met je medestudenten, zodat je ook van elkaar kunt leren.

Je bent gemiddeld 28 uur per week op de zorglocatie, de werkplaats en 8 uur op een leslocatie van Scalda. Dit is een combinatie van praktijkleren, het opdoen van kennis en vaardigheden en houding.

Stage
Daarnaast loop je binnendeze 28 uur op de zorglocatie, gemiddeld 16 uur per week stage, onder begeleiding van jouw praktijkbegeleider. Als je dat wilt, kun je de schoolvakanties gebruiken om te werken in de praktijk. Je hebt dus gelijk een mooi vakantiebaantje te pakken. Omdat je zoveel in de praktijk werkzaam bent, word je beloond met een mooie stagevergoeding.

Je stelt je eigen leerroute samen
Met jouw eigen begeleiders bespreek je de voortgang van je studie en houd je bij welke kennis en vaardigheden je nog moet ontwikkelen om aan de eisen van je mbo-diploma te voldoen. Samen stel je, op maat, je eigen leerroute samen. Op de vakken Nederlands, Engels en rekenen word je apart geëxamineerd.

Je wordt opgeleid binnen de ouderenzorg. Dit betekent dat je start binnen de ouderenzorg. Je wordt echter breed opgeleid. Je zult dan tijdens je opleiding ook stage gaan lopen in een van de andere sectoren, zoals in het ziekenhuis, de gehandicaptenzorg, de psychiatrie en/of de thuiszorg. Hierdoor garanderen we dat je breed genoeg wordt opgeleid om ook in deze sectoren aan de slag te gaan. 

Verschillende diensten
Je volgt tijdens de opleiding het ritme van de instelling waar je leert en werkt. Dat betekent dat je verschillende diensten draait, zowel in de ochtend, middag en avond als in het weekend. 

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding moet je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Zorginnovaties en technologie
 • Doorstroom naar hbo gezondheidszorg
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Oriëntatie op ondernemerschap
 • Wijkgericht werken

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je wilt toegelaten worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • inlevingsvermogen
 • luistervaardigheid
 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • assertiviteit
 •  creativiteit

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na je opleiding ben je direct inzetbaar. De deelnemende instellingen staan om je te springen! Als je de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg succesvol hebt afgerond, word je daarom gelijk een passende baan aangeboden. De verpleegkunde kent veel specialisaties. Je hebt dus na je opleiding veel mogelijkheden tot bijscholing.

BIG-register
Verpleegkundige is een beschermde beroepstitel. Als afgestudeerd verpleegkundige word je geregistreerd in het BIG-register.

Wil je liever doorleren?
Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg
Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.