Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

 • Niveau 3

Via de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg heb jij je als verzorgende/ medewerker maatschappelijke zorg gespecialiseerd in het werken met ouderen. Je bent opgeleid in de praktijk en weet daarom precies wat jouw zorgvragers nodig hebben. Je helpt ze op het gebied van wonen, huishouden en welzijn en je verleent zorg. Dat doe je met passie en betrokkenheid. Je werkt bijvoorbeeld in de revalidatie, de ouderenzorg of de thuiszorg.

Daarnaast werk je vaak samen met mantelzorgers. Dat zijn de naasten van de zorgvrager, zoals een partner, of een familielid. Je werkt vooral met individuele zorgvragers in hun eigen, directe omgeving. Je richt je soms ook op groepen mensen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving voor dementerende ouderen. 

De ZPO wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van VWS.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Lisanne de Hulster - zpo
  In de praktijk leer je gewoon super veel en leer je veel gemakkelijker. Je ziet dat wat je moet leren meteen in de praktijk, in plaats van een plaatje in een boek.
  Lisanne de Hulster
  Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg
 • scalda drop
  De ZPO heeft veel kleinere ‘klassen’ en iedereen gedraagt zich volwassen. Dit merk je bijvoorbeeld in de groepsopdrachten, iedereen pakt zijn verantwoordelijkheid. Je voelt echt bij iedere ZPO’er: we gaan er voor!
  Cynthia Helmendag
  Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg

Professional in opleiding
Vanaf je eerste studiedag werk je en leer je als ‘professional in opleiding’ op één van de locaties van de deelnemende zorgorganisaties: Allévo, SVRZ, Ter Weel, WVO Zorg en/ of ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen.

Wat leer je in de ZPO?
Je werkt mee met je collega’s in de praktijk en ondersteunt ze in het wonen, het huishouden en de persoonlijke verzorging van de zorgvrager (de oudere). Je verdiept je in de voorkomende ziektebeelden en de ADL (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) bij zorgvragers in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Je leert zorgplannen op te stellen en uit te voeren en je leert advies en voorlichting te geven. Daar waar nodig bied je zelf de verzorging en soms verricht je (eenvoudige) verpleegtechnische handelingen. Je stimuleert de zorgvrager om deel te nemen aan dagbesteding of andere activiteiten en je biedt ondersteuning hierbij. Je houdt in je werk rekening met de mogelijkheden, wensen en gewoonten, met normen en waarden en achtergrond van de zorgvrager. 

Leren in de praktijk
Docenten van Scalda zijn op de zorglocatie aanwezig om ter plekke lessen te verzorgen die aansluiten bij jouw werkzaamheden en ervaringen. Daarnaast hebben ook de zorgmedewerkers een stevige rol in het onderwijs en begeleiden zij jou op de werkvloer. Wat je hier leert, kun je meteen toepassen. Daarnaast werk je nauw samen met je medestudenten, zodat je ook van elkaar kunt leren.

Je krijgt per week 16 uur les in de praktijk onder begeleiding van onze docenten. Dit gebeurt met workshops, instructies, een-op-een begeleiding of lessen op locatie. 

Stage
Daarnaast loop je 16 uur per week stage in diezelfde praktijk onder begeleiding van jouw praktijkbegeleider. Als je dat wilt, kun je de schoolvakanties gebruiken om te werken in de praktijk. Je hebt dus gelijk een mooi vakantiebaantje te pakken. Omdat je zoveel in de praktijk werkzaam bent, word je beloond met een mooie stagevergoeding.

Je stelt je eigen leerroute samen
Met jouw eigen begeleiders bespreek je de voortgang van je studie en houd je bij welke kennis en vaardigheden je nog moet ontwikkelen om aan de eisen van je mbo-diploma te voldoen. Samen stel je, op maat, je eigen leerroute samen. Op de vakken Nederlands en rekenen word je apart geëxamineerd.

Verschillende diensten
Je volgt tijdens de opleiding het ritme van de instelling waar je leert en werkt. Dat betekent dat je verschillende diensten draait, zowel in de ochtend, middag en avond als in het weekend. 

Keuzedelen 2018 /2019
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Zorg en technologie
 • Niet-aangeboren hersenletsel
 • Complementaire zorg

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Als je wilt toegelaten worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • inlevingsvermogen
 • luistervaardigheid
 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • assertiviteit
 • creativiteit

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na je opleiding ben je direct inzetbaar. De deelnemende instellingen staan om je te springen! Als je de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg succesvol hebt afgerond, word je daarom gelijk een passende baan aangeboden. Na enige jaren werkervaring kun je je specialiseren voor de functie van Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) of Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP).

Je kunt er ook voor kiezen om door te stromen naar een vervolgopleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Mbo-Verpleegkunde of Medewerker Maatschappelijke Zorg niveau 4.

Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg
Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.