
VHG branche-opleiding Hovenier
Werk je al in de sector van de hoveniers en groenvoorzieners en wil je een diploma halen of wil je je laten omscholen tot hovenier? Dan is een VHG Branche-opleiding Hovenier echt iets voor jou.
Je kunt kiezen uit drie opleidingen:
De opleiding Aankomend Hovenier is het eerste jaar van de VHG Branche-opleiding tot Vakbekwaam Hovenier. In deze praktijkgerichte avondopleiding leer je de basisvaardigheden van het hoveniersvak. Vaktechniek staat tijdens de opleiding centraal. Je krijgt dus geen algemene vakken zoals Nederlands en rekenen, maar wel plantenkennis en vooral veel praktische instructie. Na deze opleiding kun je doorstromen naar de opleiding Hovenier en vervolgens naar Vakbekwaam Hovenier.
VHG Branche-opleiding is een vakopleiding die in de avonduren gegeven wordt en richt zich speciaal op werkenden in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen gaan werken. De lesavonden zijn wekelijks op dinsdag (19.00u – 22.00u) en er zijn een (beperkt) aantal praktijklessen op zaterdag ingeroosterd. Het definitieve rooster wordt bekend nadat je je hebt aangemeld.
Elk van de opleidingen duurt één jaar en vindt plaats in de avonduren en op een aantal zaterdagen. Hierdoor is deze opleiding bij uitstek geschikt voor werkenden die een diploma willen behalen.
Jaar 1: VHG branche-opleiding Aankomend Hovenier
In jaar 1 leer je de basisvaardigheden van het hoveniersvak. Denk hierbij aan onderwerpen als:
- Plantenkennis en toegepaste plantenleer
- Onderhoud van beplanting. Denk aan: houtige en kruidachtige gewassen, bomen, heesters, vaste planten en het gazon.
- Aanleggen van beplanting en gazon. Denk aan: bomen, heesters en vaste planten aanbrengen. Het lezen van tekeningen en kennis over de bodem zijn hier een onderdeel van.
- Eenvoudige bestrating aanleggen.
- Bodemkunde en bemestingsleer
- Gebruik gereedschap en machines.
- Arbo en veiligheid.
- VCA (extra optie)
Let op: je hebt een eigen laptop nodig voor deze opleiding.
Jaar 2: VHG branche-opleiding Hovenier
In jaar 2 komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:
- Landmeten en waterpassen (theorie en praktijk)
- Begroten en werkplanningen maken
- Plantenkennis
- Toegepaste beplantingsleer
- Gewasbescherming
- Algemene vakkennis
- Basishandelingen tuintekenen
- Basishandelingen techniek van de aanleg
Jaar 3: VHG branche-opleiding Vakbekwaam Hovenier
Tijdens dit laatste jaar vindt er een verdere verdieping plaats in de onderwerpen:
- Toegepaste beplantingsleer
- Materialenkennis
- Begroten en werkplannen maken
- Algemene vakkennis
Daarnaast specialiseer je je in één of beide afstudeerrichtingen:
- Tuintekenen: het maken van tuinontwerpen en beplantingsplannen en presentatietechnieken. Het eindexamen bestaat uit het maken van een tuinontwerp incl. beplantingsplan en begroting.
- Aanleg en onderhoud: het uitvoeren van complexe aanlegwerkzaamheden en het veilig werken met een motorkettingzaag en bosmaaier. Tijdens het praktijkexamen leg je een kleine tuin aan.
Deze opleiding is zeer geschikt voor iedereen die bij een hoveniers- of groenvoorzieningsbedrijf werkt of wil gaan werken maar nog niet de juiste opleiding heeft gevolgd. Ook als je in je vrije tijd graag bezig bent met het aanleggen en onderhouden van je tuin, is deze opleiding interessant voor jou.
Als je minimaal 18 jaar bent, kun je deze opleiding volgen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Om te kunnen starten met de opleiding Hovenier heb je het certificaat Aankomend Hovenier of een vergelijkbare opleiding nodig. Voor de opleiding VHG branche-opleiding Vakbekwaam Hovenier heb je het certificaat Hovenier of een vergelijkbare opleiding nodig
De kosten voor schooljaar 2022/2023 bedragen € 2.450,= (ex.BTW) per deelnemer. Dit bedrag is inclusief lesstof en examen/diploma.
Eventuele extra kosten voor gereedschappen en werkschoenen zijn niet in de prijs inbegrepen.
Bekijk ook de subsidiemogelijkheden voor deze opleidingen: VHG-brancheopleiding Hoveniers
Heb je interesse in een VHG branche-opleiding hovenier, kom dan naar de open dag op 18 november in Goes, locatie Stationspark (Stationspark 39)
Na deze opleiding kun je als hovenier aan het werk. Je ontwerpt de mooiste tuinen, parken en plantsoenen voor jouw klanten. Je brengt deze ontwerpen tot leven door ze aan te leggen en te onderhouden. Als hovenier werk je aan een groene toekomst met ruimte voor fauna, zoals vlinders, bijen en libellen.
Meer informatie of inschrijvingen
Deze cursus kan ook in-company worden uitgevoerd, dit als maatwerk binnen uw eigen organisatie. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw organisatie, of heeft u vragen? dan kunt u contact opnemen met [email protected] of neem contact op met Dennis Plessius, 06-10591563 of [email protected] (docent/instructeur – Scalda Groen). Op aanvraag maken we graag een offerte voor u.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.