Verzorgende-IG / Maatschappelijke zorg (Combi-opleiding)

 • Niveau 3

Als medewerker Maatschappelijke Zorg werkzaam of verzorgende-IG werkzaam in de ouderen-, kraam- of gehandicaptenzorg. Binnen deze sectoren ondersteun je jouw cliënten bij de algemeen dagelijkse levensbehoeften. Daarnaast zorg je ervoor dat zij hun leven kunnen leiden zoals ze dat het liefste doen. 

 

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Verzorgende-IG
  Ik volg deze opleiding met heel veel plezier. Echt de juiste keuze voor mij! De waardering en liefde die je van de mensen krijgt, soms alleen al door een glimlach, voelt zo goed! Ik kom na een werkdag echt gelukkig thuis.
  Dominique Niemantsverdriet
  Verzorgende IG
 • scalda drop
  In de combi-opleiding leer je niet alleen de medische handelingen, maar leer je ook helpen bij de dagbesteding of het aankleden. Dat geeft echt veel voldoening!
  Job van der Werff
  Combi-opleiding Verzorgende-IG/ Maatschappelijke Zorg niveau 3
 • scalda drop
  Met de combi-opleiding Verzorgende-IG én Maatschappelijke Zorg niveau 3 haal je 2 diploma’s in 1!

Vanaf studiejaar 2021-2022 gaat de brede basisfase Zorgprofessional van start. Dit is een samenwerking tussen de opleidingen: Mbo-Verpleegkunde, Verzorgende-IG / Maatschappelijke zorg (Combi-opleiding) en Maatschappelijk Zorg. De brede basisfase betekent dat je tijdens de eerste periode van je opleiding van alle drie de opleidingen lessen en opdrachten krijgt. Zo bereiden we je voor op de actuele veranderingen in de Zorg en Welzijn. Kijk voor meer informatie op scalda.nl/zorgprofessional.

Leerjaar 1: Je oriënteert jezelf breed op de werkvelden: het werkveld van de verzorgende en het werkveld van een maatschappelijk werker. Je krijgt vakken zoals bijvoorbeeld Fysiologie, anatomie en pathologie, Huishoudkunde, Gesprekstechnieken, Dieetleer, Administratie en financiën. Ook neem je verschillende doelgroepen onder de loep: wat zijn de specificaties en hoe kan je iemand die tot die doelgroep behoort het beste helpen? 

Na het eerste leerjaar, het basisjaar, maak je de keuze of je doorgaat met de combi-opleiding of je kiest voor één van de twee opleidingen: Verzorgende-IG of Maatschappelijke Zorg niveau 3. 

Tijdens de basisfase word je door ons begeleid en ondersteund bij jouw uiteindelijke keuze. Je bent namelijk het meest succesvol in je opleiding als deze keuze naadloos aansluit bij jouw talenten, kennis en ervaringen.

Alle opties duren na het eerste basisjaar nog 2 jaar. Dus 3 jaar in totaal. 

Leerjaar 2 & 3:
In leerjaar 2 en 3 ga je aan de slag met het leren opstellen en uitvoeren van zorgplannen. Je leert advies en voorlichting te geven. Ook voer je zorgtechnische- en verpleegkundige handelingen uit. Soms betekent dat dat je iemand moet wassen of verzorgen. Dit kunnen baby’s zijn, maar natuurlijk ook volwassenen, ouderen of gehandicapten. Daarnaast leer je ook individuele cliënten of een groep cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van persoonlijke verzorging, bij wonen, scholing, sport en vrije tijd.  Met activiteiten leer je de cognitieve, motorische, sociale, emotionele en creatieve ontwikkeling van cliënten te stimuleren. Bijvoorbeeld bij muziek maken, knutselen, boodschappen doen, koken, huiswerk maken en sporten.

Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als Nederlands, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst. Op de vakken Nederlands en rekenen word je apart geëxamineerd.

Stage
Vanaf de tweede periode in het eerste leerjaar ga je 16 uur per week op stage. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (BPV). In leerjaar 2 en leerjaar 3 loop je het gehele jaar 16 uur per week stage.

BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan beslaat je stage maar liefst 80% van je opleiding. Wil je kunnen starten aan de BBL-opleiding, dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de zorg op www.stagemarkt.nl.
Kijk voor een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures op www.zz.nl. Je vindt daar ook vacatures van BBL-plaatsen.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Expressief talent
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking
 • Doorstroom naar hbo mens en maatschappij

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,1

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
   

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Als je wilt toegelaten worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. 

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op www.stagemarkt.nl.  Zoek je een BBL-plaats, neem dan eens een kijkje op www.zz.nl. Daar vind je actuele vacatures van Zeeuwse zorgaanbieders.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • inlevingsvermogen
 • luistervaardigheid
 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • assertiviteit
 • creativiteit
scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,1

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
   

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,1

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
   

Via deze opleiding haal je 2 diploma’s in 1! Daarmee ben je van grote waarde op de arbeidsmarkt. Je kunt uiteraard ook doorstromen naar een vervolgopleiding op mbo niveau 4 bijvoorbeeld Mbo-Verpleegkunde of Maatschappelijke Zorg niveau 4. Hierbij kun je een maatwerk traject volgen. We vinden het heel belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om te ontdekken hoe je het beste leert, welke ondersteuning je daar bij nodig hebt. Je krijgt de mogelijkheid om ook sneller de opleiding af te ronden als je dat wilt en kunt.

Je kunt ook doorstromen naar andere richtingen, zoals Sociaal- Cultureel Werk of Dokters-, Apothekers, of Tandartsassistent.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,1

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
   Ontdek de branche: Verzorgende-IG

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Verzorgende-IG

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.