Verzorgende-IG / Maatschappelijke zorg (Combi-opleiding)

 • Niveau 3

Als verzorgende individuele gezondheidszorg ben je actief op het gebied van zorg, wonen, huishouden en welzijn. Je kunt aan de slag in allerlei beroepspraktijken en zorgsituaties: een verzorgingshuis, woonvormen voor gehandicapten of bij de zorgvrager(s) thuis. Je werkt voor heel verschillende mensen die zorg nodig hebben, zoals ouderen, chronisch zieken, revaliderende mensen, vrouwen die op het punt staan te bevallen, kraamvrouwen, pasgeborenen, mensen met een handicap en mensen met psychiatrische problemen (dit laatste met name in de ouderenzorg).

Je werkt vaak samen met de mantelzorgers. Dat zijn de naasten van de zorgvrager, zoals een ouder, partner, kind of vriend. Je werkt vooral met individuele zorgvragers in hun eigen, directe omgeving. Je richt je soms ook op groepen mensen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving.

 

Ben jij een echte doener en zit jij niet graag stil? Ga jij het liefst gelijk aan de slag en wil je graag 2 diploma’s in 1? Dan is de Zeeuwse Praktijkroute Ouderenzorg misschien wel iets voor jou!

 

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Verzorgende-IG
  Ik volg deze opleiding met heel veel plezier. Echt de juiste keuze voor mij! De waardering en liefde die je van de mensen krijgt, soms alleen al door een glimlach, voelt zo goed! Ik kom na een werkdag echt gelukkig thuis.
  Dominique Niemantsverdriet
  Verzorgende IG
 • scalda drop
  In de combi-opleiding leer je niet alleen de medische handelingen, maar leer je ook helpen bij de dagbesteding of het aankleden. Dat geeft echt veel voldoening!
  Job van der Werff
  Combi-opleiding Verzorgende-IG/ Maatschappelijke Zorg niveau 3
 • scalda drop
  Met de combi-opleiding Verzorgende-IG én Maatschappelijke Zorg niveau 3 haal je 2 diploma’s in 1!

Combi-opleiding met Maatschappelijke zorg niveau 3
Het werkveld vraagt steeds meer om breed opgeleide professionals die kijken naar het totale welzijn van de mens. Hierbij wordt bedoeld dat iemand niet alleen fysiek gezond moet zijn, maar ook gelukkig. Vanaf 2016-2017 kom je daarom al vanaf het eerste leerjaar terecht in de combi-opleiding Verzorgende-IG én Maatschappelijke zorg. 

Leerjaar 1: Het eerste leerjaar is een basisjaar. Je oriënteert jezelf dan breed op beide werkvelden: het werkveld van de verzorgende en het werkveld van een maatschappelijk werker. Je krijgt vakken zoals bijvoorbeeld Fysiologie, anatomie en pathologie, Huishoudkunde, Gesprekstechnieken, Dieetleer, Administratie en financiën. Ook neem je verschillende doelgroepen onder de loep: wat zijn de specificaties en hoe kan je iemand die tot die doelgroep behoort het beste helpen? 

Na het eerste leerjaar, het basisjaar, maak je een keuze voor één van deze twee opleidingen: de opleiding Verzorgende-IG of de opleiding Maatschappelijke zorg niveau 3.  Je kunt ook beide opleidingen kiezen. Je volgt dan de combi-opleiding en ontvangt na afronding van je opleiding twee diploma’s. Tijdens de basisfase in het eerste jaar word je door ons begeleid en ondersteund bij jouw uiteindelijk keuze. Je bent namelijk het meest succesvol in je opleiding als deze keuze naadloos aansluit bij jouw talenten, kennis en ervaringen.

Alle opties duren na het eerste basisjaar nog 2 jaar. Dus 3 jaar in totaal. 

Leerjaar 2 & 3: In leerjaar 2 en 3 van de opleiding Verzorgende-IG ga je aan de slag met het leren opstellen en uitvoeren van zorgplannen. Je leert advies en voorlichting te geven. Ook voer je zorgtechnische- en verpleegkundige handelingen uit. Soms betekent dat dat je iemand moet wassen of verzorgen. Dit kunnen baby’s zijn, maar natuurlijk ook volwassenen, ouderen of gehandicapten.

Volg je de combi-opleiding dan leer je daarnaast ook individuele cliënten of een groep cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van persoonlijke verzorging, bij wonen, scholing, sport en vrije tijd.  Met activiteiten leer je de cognitieve, motorische, sociale, emotionele en creatieve ontwikkeling van cliënten te stimuleren. Bijvoorbeeld bij muziek maken, knutselen, boodschappen doen, koken, huiswerk maken en sporten. 

Persoonlijke ontwikkeling
We leren je om stressbestendig te zijn, soms kom je onvoorziene omstandigheden tegen waarin je snel en goed moet handelen. Jouw persoonlijk ontwikkeling vinden we daarom erg belangrijk. Tijdens de lessen studieloopbaanbegeleiding en Burgerschap kijken we hoe wij jou daar verder mee kunnen helpen. Op de vakken Nederlands en rekenen word je apart geëxamineerd.

Stage lopen in de BOL-opleiding
Vanaf de tweede periode in het eerste leerjaar ga je 16 uur per week op stage. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (BPV). In leerjaar 2 en leerjaar 3 loop je het gehele jaar 16 uur per week stage.

BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan beslaat je stage maar liefst 80% van je opleiding. Wil je kunnen starten aan de BBL-opleiding, dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de zorg op www.s-bb.nl.
Kijk voor een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures op www.zz.nl. Je vindt daar ook vacatures van BBL-plaatsen.

Let op! Wil je later graag in de Kraamzorg gaan werken, dan kun je niet kiezen voor de combi-opleiding. Je gaat dan na het eerste gezamenlijke  basisjaar verder in de opleiding Verzorgende-IG. 

Keuzedelen 2018 /2019
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Zorg en technologie
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,1

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
   

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Als je wilt toegelaten worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf. 

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op www.stagemarkt.nl.  Zoek je een BBL-plaats, neem dan eens een kijkje op www.zz.nl. Daar vind je actuele vacatures van Zeeuwse zorgaanbieders.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • inlevingsvermogen
 • luistervaardigheid
 • plannen en organiseren
 • samenwerken
 • assertiviteit
 • creativiteit
scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,1

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
   

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,1

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
   

Als je de opleiding Verzorgende-IG hebt afgerond, kun je aan het werk gaan of kun je doorstromen naar een vervolgopleiding op mbo niveau 4 bijvoorbeeld  Mbo-Verpleegkunde of Maatschappelijke Zorg niveau 4. Je kunt ook doorstromen naar andere richtingen, zoals Sociaal- Cultureel Werk of Dokters-, Apothekers, of Tandartsassistent. Na (enige) jaren werkervaring kan de Verzorgende-IG zich specialiseren voor de functie van Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) of Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP).

Ben je benieuwd naar passende vacatures? Neem dan eens een kijkje op www.zz.nl. Je vindt daar een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,1

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs). 
   

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.