Leerjaar 1: Het eerste leerjaar is een basisjaar. Je oriënteert jezelf dan breed op beide werkvelden: het werkveld van de verzorgende en het werkveld van een maatschappelijk werker. Je krijgt vakken zoals bijvoorbeeld Fysiologie, anatomie en pathologie, Huishoudkunde, Gesprekstechnieken, Dieetleer, Administratie en financiën. Ook neem je verschillende doelgroepen onder de loep: wat zijn de specificaties en hoe kan je iemand die tot die doelgroep behoort het beste helpen?
Na het eerste leerjaar, het basisjaar, maak je de keuze of je doorgaat met de combi-opleiding of je kiest voor één van de twee opleidingen: Verzorgende-IG of Maatschappelijke Zorg niveau 3.
Tijdens de basisfase in het eerste jaar word je door ons begeleid en ondersteund bij jouw uiteindelijke keuze. Je bent namelijk het meest succesvol in je opleiding als deze keuze naadloos aansluit bij jouw talenten, kennis en ervaringen.
Alle opties duren na het eerste basisjaar nog 2 jaar. Dus 3 jaar in totaal.
Leerjaar 2 & 3:
In leerjaar 2 en 3 ga je aan de slag met het leren opstellen en uitvoeren van zorgplannen. Je leert advies en voorlichting te geven. Ook voer je zorgtechnische- en verpleegkundige handelingen uit. Soms betekent dat dat je iemand moet wassen of verzorgen. Dit kunnen baby’s zijn, maar natuurlijk ook volwassenen, ouderen of gehandicapten. Daarnaast leer je ook individuele cliënten of een groep cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van persoonlijke verzorging, bij wonen, scholing, sport en vrije tijd. Met activiteiten leer je de cognitieve, motorische, sociale, emotionele en creatieve ontwikkeling van cliënten te stimuleren. Bijvoorbeeld bij muziek maken, knutselen, boodschappen doen, koken, huiswerk maken en sporten.
Persoonlijke ontwikkeling
We leren je om stressbestendig te zijn, soms kom je onvoorziene omstandigheden tegen waarin je snel en goed moet handelen. Jouw persoonlijk ontwikkeling vinden we daarom erg belangrijk. Tijdens de lessen studieloopbaanbegeleiding en Burgerschap kijken we hoe wij jou daar verder mee kunnen helpen. Op de vakken Nederlands en rekenen word je apart geëxamineerd.
Stage lopen in de BOL-opleiding
Vanaf de tweede periode in het eerste leerjaar ga je 16 uur per week op stage. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (BPV). In leerjaar 2 en leerjaar 3 loop je het gehele jaar 16 uur per week stage.
BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan beslaat je stage maar liefst 80% van je opleiding. Wil je kunnen starten aan de BBL-opleiding, dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de zorg op www.stagemarkt.nl.
Kijk voor een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures op www.zz.nl. Je vindt daar ook vacatures van BBL-plaatsen.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
- Expressief talent
- Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking
- Doorstroom naar hbo mens en maatschappij
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).
Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.