Verzorgende-IG

 • Niveau 3

Als verzorgende individuele gezondheidszorg ben je actief op het gebied van zorg, wonen, huishouden en welzijn. Je kunt aan de slag in allerlei beroepspraktijken en zorgsituaties: een verzorgingshuis, woonvormen voor gehandicapten of bij de zorgvrager(s) thuis. Je werkt voor heel verschillende mensen die zorg nodig hebben, zoals ouderen, chronisch zieken, revaliderende mensen, vrouwen die op het punt staan te bevallen, kraamvrouwen, pasgeborenen, mensen met een handicap en mensen met psychiatrische problemen (dit laatste met name in de ouderenzorg).

Je werkt vaak samen met de mantelzorgers. Dat zijn de naasten van de zorgvrager, zoals een ouder, partner, kind of vriend. Je werkt vooral met individuele zorgvragers in hun eigen, directe omgeving. Je richt je soms ook op groepen mensen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving.

 

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Ik volg deze opleiding met heel veel plezier. Echt de juiste keuze voor mij! De waardering en liefde die je van de mensen krijgt, soms alleen al door een glimlach, voelt zo goed! Ik kom na een werkdag echt gelukkig thuis.
  Dominique Niemantsverdriet
  Verzorgende IG
 • scalda drop
  In de combi-opleiding leer je niet alleen de medische handelingen, maar leer je ook helpen bij de dagbesteding of het aankleden. Dat geeft echt veel voldoening!
  Job van der Werff
  Combi-opleiding Verzorgende-IG/ Maatschappelijke Zorg niveau 3
 • scalda drop
  Met de combi-opleiding Verzorgende-IG én Maatschappelijke Zorg niveau 3 haal je 2 diploma’s in 1!

Het werkveld vraagt steeds meer om breed opgeleide professionals die kijken naar het totale welzijn van de mens. Hierbij wordt bedoeld dat iemand niet alleen fysiek gezond moet zijn, maar ook gelukkig. Vanaf 2016-2017 kom je daarom al vanaf het eerste leerjaar terecht in de combi-opleiding Verzorgende-IG én Maatschappelijke Zorg. 

Na het eerste leerjaar, het basisjaar, waarin je jezelf breed oriënteert op beide werkvelden, maak je een keuze voor één van deze twee opleidingen. Je kunt ook beide opleidingen kiezen. Je volgt dan de combi-opleiding en ontvangt na afronding van je opleiding twee diploma’s. Tijdens de basisfase in het eerste jaar word je door ons begeleid en ondersteund bij jouw uiteindelijk keuze. Je bent namelijk het meest succesvol in je opleiding als deze keuze naadloos aansluit bij jouw talenten, kennis en ervaringen.

Alle opties duren na het eerste basisjaar nog 2 jaar. Tijdens de opleiding leer je zorgplannen op te stellen en uit te voeren. Je leert advies en voorlichting te geven. Ook voer je zorgtechnische- en verpleegkundige handelingen uit. Soms betekent dat dat je iemand moet wassen of verzorgen. Dit kunnen baby’s zijn, maar natuurlijk ook volwassenen, ouderen of gehandicapten. Volg je de combi-opleiding dan leer je daarnaast ook individuele cliënten of een groep cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen op het gebied van persoonlijke verzorging, bij wonen, scholing, sport en vrije tijd.  Met activiteiten leer je de cognitieve, motorische, sociale, emotionele en creatieve ontwikkeling van cliënten te stimuleren. Bijvoorbeeld bij muziek maken, knutselen, boodschappen doen, koken, huiswerk maken en sporten. 

We leren je ook om stressbestendig te zijn, soms kom je onvoorziene omstandigheden tegen waarin je snel en goed moet handelen. Daarnaast werken we aan je persoonlijke ontwikkelingen. Je volgt vakken als Nederlands, rekenen en Burgerschap. Hierop word je apart geëxamineerd.

Let op!

Wil je later graag in de Kraamzorg gaan werken, dan kun je niet kiezen voor de combi-opleiding. Je gaat dan na het eerste gezamenlijke  basisjaar verder in de opleiding Verzorgende-IG. 

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Zorg en technologie

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn: 

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4.
 • een mbo-diploma niveau 2.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Als je de opleiding Verzorgende-IG hebt afgerond, kun je aan het werk gaan of kun je doorstromen naar een vervolgopleiding op niveau 4 bijvoorbeeld  Mbo-Verpleegkunde of Maatschappelijke Zorg niveau 4. Je kunt ook doorstromen naar andere richtingen, zoals Sociaal- Cultureel Werk of Dokters-, Apothekers, of Tandartsassistent. Na (enige) jaren werkervaring kan de Verzorgende-IG zich specialiseren voor de functie van Eerst Verantwoordelijk Verzorgende (EVV) of Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie (GVP).

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.