Verspaner

Niveau 2

Als verspaner worden de werkzaamheden over het algemeen in een werkplaats binnen het bedrijf uitgevoerd. Je werkt vooral voor toeleverende bedrijven aan bijvoorbeeld de machine-, transportmiddelen-, elektrotechnische- en medische en optische industrie. Nauwkeurigheid en zorgvuldigheid is essentieel bij nagenoeg alle werkzaamheden van jou als verspaner. Je werkt rustig, bedachtzaam en geconcentreerd.

Er worden hoge eisen gesteld aan maatvoering, kwaliteit en toleranties ten aanzien van producten die jij maakt. Je bent kwaliteitsbewust en kan goed communiceren over jouw vak met derden. Je bent alert op fouten en afwijkingen tijdens de werkzaamheden. Ook draag je bij de afronding van de werkzaamheden de noodzakelijke informatie op een heldere wijze over aan alle betrokkenen. Je werkt volgens standaardwerkwijzen. Je maakt in beperkte mate gebruik van algemene basiskennis en vaardigheden op het gebied van verspanende technieken op zowel conventionele, als CNC bediende draai- en freesmachines. Je voert hoofdzakelijk routinematige werkzaamheden uit. Je hebt aandacht voor veiligheid en milieu.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van deze opleiding krijg je de vakken basisvaardigheden metaal, draaien, frezen en vakken als materialenleer, wis- en natuurkunde, tekeninglezen, Nederlands, rekenen en Burgerschap. Je leert je machine en je materiaal productie gereed te maken, Je leert verschillende verspanende beweringen uit te voeren zoals draaien (rond) en frezen (vlak), Je leert wanneer en hoe vaak en waarmee je controles uit kunt voeren. Ook werk je aan (communicatieve) vaardigheden die je als werknemer moet bezitten. Werkend leren: Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.

Leerjaar 2: Het tweede jaar draait het om het je verdiepen in de vakken van het eerste leerjaar en het praktisch toepassen. Tenslotte sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid in de praktijk. Ook in dit schooljaar ga je weer 4 dagen werken en krijg je 1 dag theorie.

Opleidingsgids

  Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding) en;
  • een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl Of neem contact op met leerbedrijven Werk en Vakmanschap, M-Force of Vakwerk. Zij helpen je graag bij het vinden van de juiste leerwerkplek. 

  Werk en Vakmanschap: mail naar [email protected] of bel naar 0115-649521
  M-force: mail naar [email protected] of bel naar 06-288553791
  Vakwerk: mail naar [email protected] of bel naar 0118-558889

   Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

   Download kostenoverzicht (PDF)

   Na je niveau 2-opleiding kun je aan het werk als verspaner of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

   Keuzedelen

   Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

   • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2
   • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
   • Nederlands 3F
   • Duurzaamheid in het beroep B

   Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

   Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

   Kerncompetenties

   Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

   • Nauwkeurigheid 
   • Ordelijkheid 
   • Zelfstandigheid 
   • Technisch inzicht 
   • Zorgvuldigheid 


   Ontdek de branche: Metaal en constructietechniek

   Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

   Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Metaal en constructietechniek

   Routebeschrijving
   Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

   Omhoog