Vakexpert bloem, groen en styling

 • Niveau 4

Beschik je over een grote dosis creativiteit? Houd je van bloemen? En heb je gevoel voor styling en oog voor trends? Dan is de opleiding ‘Bloem, groen en styling’ echt iets voor jou!  Je krijgt les in bloemschikken en, het maken van (grotere) bloemwerken. Etaleren en presenteren spelen een belangrijke rol. De vakexpert Bloem, groen en styling is daarnaast innovatief en kan ruimtelijk denken. Hij adviseert over de functionaliteit van bloemstukken bij diverse gelegenheden.

Het werken met kleur, vorm en materiaal vormt de basis van de opleiding. Naast plantenherkenning en de verzorging van kamerplanten en snijbloemen besteden we aandacht aan vormgeving en design. Ook klantgericht denken en werken is belangrijk, want straks vragen klanten om jouw advies en deskundigheid. Wil je eventueel later een eigen bloemenwinkel beginnen, dan is naast de praktische vaardigheden ook de economische kennis van belang. Creativiteit en vakkennis gaan in de opleiding 'Bloem, groen en styling' dus hand in hand.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  In deze opleiding ben je bezig met styling en creativiteit én leer je hoe je om moet gaan met klanten. Die combinatie is heel leuk. Vooral als ik de klant dan heel blij zie worden van iets dat ik heb gemaakt.
  Emma Dekker
  Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling

Onderdelen opleiding Bloem, groen en styling

 • Maken van bloemwerken
 • Inrichting en styling van verkoopruimten of stands en decors
 • Trends toepassen
 • Etaleren
 • Verkopen en klantenbenadering
 • Bedrijfsvoering
 • Productkennis en verzorging
 • Verkoopprijsberekening

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag. Hoeveel uren per week je gemiddeld met je BPV bezig bent, hangt af van welke opleidingsvariant je kiest.  

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Voor niveau 3 en 4 zijn er zelfs mogelijkheden voor internationale stages.

Als je een niveau 4 opleiding wil gaan doen heb je een vmbo-diploma KB, GL of TL nodig. Een mbo-3 diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 is ook voldoende.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.