Vakbekwaam Medewerker Veehouderij

Niveau 3

In het kort

Als vakbekwaam medewerker veehouderij heb je technisch en financieel inzicht en je bent economisch ingesteld. Je bent hebt een groot verantwoordelijks gevoel, want jij zorgt voor een goede huisvesting, gezondheid en productie. Je verricht je werkzaamheden zelfstandig of in teamverband, ook kun je dit team aansturen. Aangezien er steeds meer specifieke beroepen sterk gerelateerd zijn aan deze sector, betekent dit dat je van huis uit geen achtergrond hoeft te hebben in de veehouderij.

Als vakbekwaam medewerker veehouderij besteed je dagelijks aandacht aan de voeding, de verzorging en het welzijn van de dieren. Je werkt met computers, melk- en landbouwmachines en je werkt efficiënt. De kwaliteit die jij levert is direct van invloed op het milieu en de voedselveiligheid. Uiteraard zorg je ook voor een financieel gezonde bedrijfsvoering, gericht op duurzame veehouderij.

Leerjaar 1
Je komt een dag in de week naar school. Het ochtenddeel volg je de algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. In de middag krijg je les over veehouderij op school of bij een veehouder. Je de basisvaardigheden van voeding, verzorging, bouw en fysiologie van dieren. Ook leer je de basis van bodemkunde en plantengroei.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar focus je op voederwinning, melken en verdiep je je meer in de leerstof van het eerste leerjaar. Je volgt de keuzedelen melken en ondernemend gedrag. Ook bieden we de optie om een cursus Kunstmatige Inseminatie bij koeien te volgen.

Leerjaar 3
In het laatste leerjaar leer je alles over begeleiden en plannen. Je gaat aan de slag met de voederwinning, gewasgezondheid, rantsoenen, fokkerij en gezondheid van de dieren. Aan het eind van het leerjaar bewijs je jezelf tijdens de proeve van bekwaamheid (examen).  

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Verzorgen productiedieren
 • Voeren en voederwinning
 • Hygiënische maatregelen
 • Melken, zowel in de melkstal als automatisch
 • Ondernemerschap

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 tot 24 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden. Een arbeidsovereenkomst is verplicht. 

 

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je opleiding op niveau 3 kun je als vakbekwaam medewerker veehouderij aan het werk als zelfstandig medewerker, voorman of voorvrouw of inseminator bij een veebedrijf. Ook kun je in een maatschap gaan of aan het werk bij een toeleveringsbedrijf uit de sector.

Doorstuderen
Na je opleiding op niveau 3 kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld vakexpert veehouderij. Na het behalen van je diploma kun je eventueel ook cursussen volgen, bijvoorbeeld de cursus gewasbescherming of klauwverzorging.

Vakbekwaam Medewerker Veehouderij


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog