Vakbekwaam Medewerker Teelt

Niveau 3

In het kort

Als vakbekwaam medewerker in de teelt ben je flexibel en daadkrachtig, en altijd bereid om nieuwe vaardigheden en kennis op te doen op het gebied van teelt. Je houdt van afwisseling in je werk, want de werkzaamheden op een fruitteelt-, akkerbouw of (glas)tuinbouwbedrijf zijn zeer gevarieerd. Ook kun je zowel goed zelfstandig als in teamverband werken en kun je dit team ook aansturen.

Gewassen zaaien, planten verzorgen en oogsten, de grond bewerken en het vele transport vragen veel vakmanschap en kennis van jou als teler. Je hebt altijd te maken met het weer en de tijdsdruk van planning en organisatie. Je verbouwt kwalitatief duurzame producten die onmisbaar zijn voor de consument zoals aardappelen, appels, peren en tomaten. In de akkerbouw, fruitteelt en (glas)tuinbouw werk je vaak met machines en werktuigen.

Leerjaar 1
In leerjaar 1 ga je een dag in de week naar stage. Je leert basiskennis en vaardigheden op het gebied van teelt, oogsten, zaaien en planten. Ook leer je over uitgangsmateriaal, teeltmedium onderhouden en teeltverzorging.

Leerjaar 2
In leerjaar 2 ga je twee dagen in de week naar stage. Je leert over het verwerken van geoogste producten, machineonderhoud en -reparatie, productbewaring en -afzet, waterbeheer en het onderhouden van gebouwen en terreinen. Tussen leerjaar 2 en leerjaar 3 ga je vier weken op zomerstage, bij voorkeur naar het buitenland. Hier verken je andere culturen en teelten.

Leerjaar 3
In het derde leerjaar ga je twee dagen per week op stage. Je verdiept je in teeltinnovatie en je leert plannen en organiseren. Daarnaast krijg je inzicht in werkprocedures en veiligheidsinstructies en leer je hoe je medewerkers kunt begeleiden.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Bodem en bemesting
 • Oogsten en verwerking
 • Machineonderhoud en reparatie
 • Planten- en teeltkennis
 • Veilig werken en transport

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je opleiding op niveau 3 kun je als vakbekwaam medewerker teelt aan het werk bij een teeltbedrijf. 

Doorstuderen
Na het behalen van je niveau 3 diploma kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding, zoals Vakexpert Teelt en Groene Technologie of naar een andere mbo-opleiding, zoals een monteursopleiding.

Vakbekwaam Medewerker Teelt


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog