Vakbekwaam Hovenier

Niveau 3

In het kort

Als vakbekwaam hovenier werk je graag in de buitenlucht en weet je van aanpakken. Je hebt een passie voor planten, dieren en ecologie. Je werkt graag mee aan een groene toekomst, met ruimte voor fauna zoals vlinders, bijen, libellen, etc. Naast het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en plantsoenen kun je medewerkers begeleiden en heb je contact met de klant.

Als vakbekwaam hovenier weet je alles over het aanleggen als het onderhouden van diverse groene ruimtes, van particuliere tuinen tot stedelijk groen zoals daktuinen, geveltuinen, Tiny Forests, stadsparken en groene woontorens. Je bent in staat om instructies vanuit het kantoor te vertalen naar tuinprojecten. Ook kun je tuinontwerpen lezen en begrijp je offertes. Bovendien begeleid je medewerkers en draag je verantwoordelijkheid voor de juiste uitvoering van projecten en het onderhouden van klantcontacten.

Leerjaar 1
In leerjaar 1 ga je aan de slag met het opbouwen van je eigen portfolio. Je krijgt de kans om mee te gaan op stage in het buitenland en er vinden regelmatig vakgerelateerde excursies plaats. Er komen vakexperts in de klas om hun kennis over te dragen. Daarnaast ga je aan de slag tijdens verschillende tuinprojecten buiten school. Je volgt diverse workshops waarin je veilig leert werken met een bosmaaier, een motorheggenschaar en een kettingzaag. Aan het einde van deze workshops heb jij per onderdeel een officieel certificaat.

Bij de BBL opleiding ga je één dag in de week naar school en de overige vier dagen ben je aan het werk bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 2
In leerjaar 2 komen de dagen overeen met het eerste leerjaar. Voor zowel BOL als BBL ga je aan de slag met keuzedelen waarin je veilig leert werken, technisch leert werken en praktisch leert over houtverbindingen, tuinverlichting, beregeningsinstallaties, metselen en het verwerken van natuursteen.

Leerjaar 3
In leerjaar 3 duik je dieper de stof in. Je breidt je kennis over planten uit, leert alles over kwaliteitsnormen, krijgt inzicht in het geven van bemestingsadvies en ontdekt hoe je medewerkers kunt motiveren. Tijdens de praktijklessen bereid je jezelf ook voor op de eindexamens.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Plantenkennis
 • Aanleggen van groene ruimte
 • Onderhouden van groen ruimte
 • Kwaliteitseissen
 • Aansturen van medwerkers en klantcontact

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 20 tot 32 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na je opleiding op niveau 3 kun je als vakbekwaam medewerker hovenier aan het werk bij hoveniersbedrijven, groot groenbedrijven, tuincentra, boomverzorgingsbedrijven, gemeenten, Staatsbosbeheer, landschapsbeheer, golfterreinen, toerisme en/of recreatie organisaties.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je cursussen volgen om je kennis te verbreden, bijvoorbeeld door te leren hoe je een (3D) tuinontwerp kan maken of om beplantingsplannen te realiserenNa je opleiding op niveau 3 kun je ook doorstromen naar een niveau 4-opleiding, bijvoorbeeld Opzichter/Uitvoerder Groene Ruimte.

Vakbekwaam Hovenier


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog