Uitvoerend bakker

Niveau 2

Als uitvoerend bakker werk je in een (ambachtelijke) bakkerij of op een afdeling van grote productiebedrijven. De werkzaamheden worden lopend, staand en vooral op één plek uitgevoerd. Je hebt voor het werken in de bakkerij best wat kracht nodig. Je voert je werkzaamheden meestal vroeg op de dag uit. De inrichting en condities van de productieruimtes zijn afhankelijk van welke producten erin gemaakt moeten worden. Bij broodproducten wordt in een warme omgeving gewerkt, bij banketproducten in een koude omgeving.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Uitvoerend bakker kun je kiezen uit de richtingen brood, banket of brood en banket. Binnen het vakgedeelte komen verschillende productgroepen aan bod zoals korstdeeg, zanddeeg en beslag, taarten en gebak. Naast het vakgedeelte volg je lessen in de vakken Leren Loopbaan en Burgerschap (LLB), Nederlands, rekenen en gym.

Je loopt één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf.

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar ga je binnen het vakgedeelte dieper in op de productgroepen zoals gistdeeg, korstdeeg, zanddeeg en beslag, taarten en gebak. Daarnaast volg je lessen in de vakken Leren Loopbaan en Burgerschap (LLB), Nederlands en rekenen.

Je loopt één dag in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast loop je nog drie keer per jaar 1 week achter elkaar stage.

Vanaf het tweede leerjaar is het ook mogelijk om de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) te doen. Dat betekent dat het een deeltijdopleiding van één dag in de week is. Daarnaast werk je dan minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf. Stages kun je zoeken via stagemarkt.nl en leerbanenmarkt.nl 

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Streekproducten
 • Engels in de beroepscontext A2
 • Engels in de beroepscontext B1
 • Bereidt gerechten

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma. Als je een vmbo-diploma met differentiatie Brood en Banket hebt, kun je eventueel een vrijstelling krijgen of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Als je toegelaten wilt worden tot de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele en sociale vaardigheden
 • mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
 • flexibiliteit
 • initiatief
 • ondernemend
 • plannen en organiseren
 • commerciële instelling.

Intake
Wanneer je bent aangemeld voor de opleiding, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Hieraan voorafgaand hebben jij en je mentor of schooldecaan het Digitaal Doorstroomdossier (DDD) ingevuld. Daarnaast vragen wij je, voorafgaand aan het intakegesprek, een aanvullend vragenformulier in te vullen over je motivatie voor de gekozen opleiding. In het intakegesprek staat jouw keuze voor de opleiding centraal, evenals de wijze waarop wij je zo goed mogelijk kunnen helpen je mbo-diploma te behalen.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Na de opleiding kun je doorstromen naar de niveau 3-opleiding Zelfstandig werkend bakker. Je kunt ook als uitvoerend bakker gaan werken in een (ambachtelijke) bakkerij of op een afdeling van een groot productiebedrijf.Ontdek de branche: Bakkerij

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Bakkerij

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog