Technicus service en onderhoud (Maintenance Engineer)

 • Niveau 4

Je werkt bij productie-, of servicebedrijven, waar je storingen verhelpt aan elektrotechnische- of werktuigbouwkundige apparatuur en installaties. Voorbeelden daarvan zijn (productie)machines, (elektro) motoren, pompen, regelapparatuur. Je repareert die apparatuur of onderdelen daarvan, je doet het onderhoud en past de apparaten/ machines als dat nodig is aan. Afhankelijk van het soort werkzaamheden en de omvang, het gewicht, of de complexiteit van de apparatuur/ machine werk je bij de klant of in een servicewerkplaats. 

Let op! Voor de BBL-variant van deze opleiding kun je je voor schooljaar 2017-2018 niet meer aanmelden!

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Tijdens mijn stage heb ik ervaren hoe leuk het is om storingen op te sporen en te verhelpen.
  Max Hein
  Maintenance Engineer
 • scalda drop
  Je bent vrij om zelf je diensten in te delen, zolang aan het einde van de shift de werkzaamheden maar klaar zijn.
  Nadine van Geersdaele
  Procesoperator C

Alles is er op gericht om je zo goed mogelijk in de beroepspraktijk te laten functioneren. De theorielessen en enkele practica krijg je op school, maar zijn gekoppeld aan de beroepspraktijk. De vakdocenten benutten hun kennis en ervaring uit het bedrijfsleven om je optimaal voor te bereiden op je toekomst als vakman of -vrouw. 

Het bedrijfsleven is kind aan huis bij het College voor Maintenance en Procestechniek. Regionale bedrijven denken mee over zaken als de opleidingsopzet, jouw gewenste praktijkvaardigheden en je benodigde kennis. Samen met het bedrijfsleven zorgt het College voor Maintenance en procestechniek voor boeiend, praktijkgericht en modern onderwijs.

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Basisvaardigheden metaalbewerken

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor de BOL-opleiding zijn:

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in de sector techniek of landbouw;
 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in de sector economie of welzijn met wiskunde of nask1 in het pakket;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren crebo 94331 (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren crebo 94334 (PDF)

Na je opleiding kun je functioneren als servicetechnicus (Maintenance Engineer). Eventueel kun je ook doorstromen naar het hbo in een relevante studierichting. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. Kijk op de website van de opleiding van jouw keuze of je in dat geval toelaatbaar bent.

Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.