Technicus service en onderhoud (Maintenance Engineer)
Je werkt bij productie-, of servicebedrijven, waar je storingen verhelpt aan elektrotechnische- of werktuigbouwkundige apparatuur en installaties. Voorbeelden daarvan zijn (productie)machines, (elektro)motoren, pompen, regelapparatuur. Je repareert die apparatuur of onderdelen daarvan, je doet het onderhoud en past de apparaten/ machines als dat nodig is aan. Afhankelijk van het soort werkzaamheden en de omvang, het gewicht, of de complexiteit van de apparatuur/ machine werk je bij de klant of in een servicewerkplaats.
Branche: Maintenance en Procestechniek & Engineering
Opleidingsduur: 4 jaar
Niveau: 4
Leerweg(en): BOL
Locatie(s): Terneuzen & Vlissingen
Crebo: 23122
Het eerste jaar volg je samen met de studenten van de opleidingen Engineering Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek les in Terneuzen of Vlissingen. Je krijgt in deze periode ook les op het gebied van Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. Dit om jou, naast kennis van je eigen opleiding, ook kennis mee te geven van aangrenzende vakgebieden. Dit komt van pas als je later een baan gaat zoeken, want je werkt in het werkveld vaak samen met deze beroepen. Na 1 jaar maak je definitief de keuze, ga je door voor Technicus Service en Onderhoud (Maintenance Engineer) of stap je over naar een van de andere opleidingen. Kies je voor Technicus Service en Onderhoud, dan vervolg je de rest van je studie in Terneuzen.
Leerjaar 2: Na de eerste anderhalf jaar kies je een specialisatie; je gaat je ofwel specialiseren in de werktuigbouwkundige – of in de elektrotechnische-instrumentatie uitstroomrichting. Je gaat technische vakken volgen met de gehele klas of met een deel van de klas. Deze technische vakken zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Zo word je breed maar toch al wat meer gespecialiseerd opgeleid.
Ook krijg je weer les in talen, rekenen, wiskunde en natuurkunde.
Leerjaar 3: In het derde jaar begin je met stage lopen. Het schooljaar is opgebouwd uit vier periodes waarvan je de eerste twee stageloopt. De eerste periode loop je bij één bedrijf en in de tweede periode loop je bij een ander bedrijf. In de derde en vierde periode krijg je weer de hele week lessen en practica.
Ook krijg je weer les in talen, rekenen, wiskunde en natuurkunde.
Leerjaar 4: In het vierde jaar ga je de eerste twee perioden naar school en volg je weer de vakken die centraal staan in de door jou gekozen specialisatie. De laatste twee perioden zijn weer ingeruimd voor stage. In de laatste periode doe je bij je stagebedrijf een Proeve van Bekwaamheid wat een belangrijk onderdeel is van je diplomering.
Je diploma kun je behalen als je onder andere de Proeve van Bekwaamheid goed hebt afgerond, Burgerschap goed hebt afgerond en het Centrale Examen voor rekenen, Nederlands en Engels voldoende hebt gemaakt.
Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde als examenvak;
- een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 met wiskunde of natuur- en scheikunde in je profiel of;
- een mbo-diploma niveau 2 of 3.
Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Na je opleiding kun je functioneren als servicetechnicus (Maintenance Engineer). Eventueel kun je ook doorstromen naar het hbo in een relevante studierichting. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. Kijk op de website van de opleiding van jouw keuze of je in dat geval toelaatbaar bent.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Basisvaardigheden metaalbewerking
- Procestechniek voor Maintenance
- Procesveiligheid
- Ondernemersvaardigheden
- Duurzaamheid in het beroep
- Engels B1-B2
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.
*Nieuw* WindDock: naast je basisopleiding kun je afstuderen met een extra diploma voor de Windturbine sector. Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.
- Beschrijving van de keuzedelen.
- Algemene informatie over keuzedelen.
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:
- Dienstverlenende instelling
- Probleemoplossend vermogen
- Samenwerken
- Technisch inzicht
- Zelfstandigheid
- Zorgvuldigheid
Windenergie is de toekomst. Ook die van jou?
Kies je voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om meteen ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen.
Ontdek de branche: Engineering
In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Engineering.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.