Technicus Service en Onderhoud (Maintenance Engineer)

Niveau 3 Niveau 4

In het kort

Je werkt bij productie-, of servicebedrijven, waar je storingen verhelpt aan elektrotechnische- of werktuigbouwkundige apparatuur en installaties. Voorbeelden daarvan zijn (productie)machines, (elektro)motoren, pompen, regelapparatuur. Je repareert die apparatuur of onderdelen daarvan, je doet het onderhoud en past de apparaten/ machines als dat nodig is aan. Afhankelijk van het soort werkzaamheden en de omvang, het gewicht, of de complexiteit van de apparatuur/ machine werk je bij de klant of in een servicewerkplaats.

Leerjaar 1 
In het eerste jaar volg je samen met de studenten van de opleidingen Engineering Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek les in Terneuzen of Vlissingen. Je krijgt in deze periode ook les op het gebied van Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. Dit om jou, naast kennis van je eigen opleiding, ook kennis mee te geven van aangrenzende vakgebieden. Dit komt van pas als je later een baan gaat zoeken, want je werkt in het werkveld vaak samen met deze beroepen. Na 1 jaar maak je definitief de keuze, ga je door voor Technicus Service en Onderhoud (Maintenance Engineer) of stap je over naar een van de andere opleidingen. Kies je voor Technicus Service en Onderhoud, dan vervolg je de rest van je studie in Terneuzen. 

Leerjaar 2 
Na de eerste anderhalf jaar kies je een specialisatie; je gaat je ofwel specialiseren in de werktuigbouwkundige – of in de elektrotechnische-instrumentatie uitstroomrichting. Je gaat technische vakken volgen met de gehele klas of met een deel van de klas. Deze technische vakken zijn afhankelijk van de keuze die je maakt. Zo word je breed maar toch al wat meer gespecialiseerd opgeleid.

Leerjaar 3 
In het derde jaar begin je met stage lopen. Het schooljaar is opgebouwd uit vier periodes waarvan je de eerste twee stageloopt. De eerste periode loop je bij één bedrijf en in de tweede periode loop je bij een ander bedrijf. In de derde en vierde periode krijg je weer de hele week lessen en practica.

Leerjaar 4
In het vierde jaar ga je de eerste twee perioden naar school en volg je weer de vakken die centraal staan in de door jou gekozen specialisatie. De laatste twee perioden zijn weer ingeruimd voor stage. In de laatste periode doe je bij je stagebedrijf een Proeve van Bekwaamheid wat een belangrijk onderdeel is van je diplomering.

Je diploma kun je behalen als je onder andere de Proeve van Bekwaamheid goed hebt afgerond, Burgerschap goed hebt afgerond en het Centrale Examen voor rekenen, Nederlands en Engels voldoende hebt gemaakt.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of –t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als servicetechnicus (Maintenance Engineer) kun je werkzaam zijn bij productie-, of servicebedrijven, waar je storingen verhelpt aan elektrotechnische- of werktuigbouwkundige apparatuur en installaties. Voorbeelden daarvan zijn (productie)machines, (elektro)motoren, pompen, regelapparatuur. Je repareert die apparatuur of onderdelen daarvan, je doet het onderhoud en past de apparaten/ machines als dat nodig is aan.

Doorstuderen
Met deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding zoals Technicus Service en Onderhoud (Werktuigbouw, Elektrotechniek en Instrumentatie) of doorstromen naar het hbo.

Windenergie is de toekomst. Ook die van jou?

Kies jij voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om meteen ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen. Lees meer over WindDockRoutebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog