
Technicus mechatronica systemen
Aanmelden voor deze opleiding dit schooljaar is helaas niet meer mogelijk!
Als Technicus Mechatronica Systemen ontwerp en bouw je nieuwe apparatuur en bedenk je hoe je bestaande apparatuur kunt verbeteren. Je programmeert besturingssystemen en onderhoudt en repareert mechanische systemen. Het kan gaan om machines voor de industrie die bijvoorbeeld auto’s in elkaar zetten of voedselproducten bereiden en inpakken, kopieermachines en automatisch bediende deuren. Je werkt zelfstandig of in een team. Ook kan het voorkomen dat je collega-technici aanstuurt of dat je naar een klant gaat om daar een machine te repareren of in elkaar te zetten. De werkzaamheden worden meestal binnen het bedrijf uitgevoerd. Daarnaast komt het voor dat machines/installaties geheel op locatie worden samengesteld dan wel afgebouwd. Voor dit beroep zijn kwaliteiten zoals nauwkeurig en zorgvuldig werken, sociale vaardigheden en klantgerichtheid erg belangrijk.
Branche: Metaal en Werktuigbouwkunde
Opleidingsduur: 2 jaar
Niveau: 4
Leerweg(en): BBL
Locatie(s): Vlissingen
Crebo: 25344
Leerjaar 1: In dit jaar krijg je vooral vakken als bedrijfskunde waarin plannen, projecten aansturen een grote rol spelen. Tekenen van projecten, besturings- en aandrijftechnieken, elektromagnetische comptabiliteit (EMC), montage en onderhoud, sterkteleer. Natuurlijk behoren ook alle AVO vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap bij het lesprogramma.
Leerjaar 2: Bedrijfskunde en projectmatig werken spelen het 2e leerjaar een grote rol.
BBL-opleiding: Je werkt 4 dagen in een erkend leerbedrijf waar je ook de tijd krijgt om aan je schoolopdrachten te kunnen werken onder begeleiding van een praktijkopleider en krijg je 1 dag theorie.
Als je toegelaten wilt worden tot deze BBL-opleiding dien je in bezit te zijn van:
- een mbo-diploma niveau 3 in de richting mechatronica.
- een dienstverband van een vastgesteld aantal uur bij een erkend leerbedrijf. Je kunt hiervoor kijken op www.stagemarkt.nl.
Let op! Voor deze opleiding geldt een werkgeversbijdrage van € 1500,-. Je werkgever dient eerst akkoord te zijn voordat je je kunt inschrijven.
Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Na je opleiding kun je gaan werken als Technicus Mechatronica Systemen bij grote of kleine elektronische- of metaalbedrijven of in de industrie- en apparatenbouw. Je kunt ook doorstuderen op het hbo.
Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:
- Duurzaamheid in het beroep D
- Inspelen op innovaties
- Industriële Automatisering
- Ondernemend gedrag
- 3D tekenen*
*kan verplicht worden gesteld
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).
Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.
- Beschrijving van de keuzedelen.
- Algemene informatie over keuzedelen.
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:
- Samenwerken en overleggen
- Discipline
- Flexibiliteit
- Nauwkeurigheid
- Zelfstandigheid
- Aansturen
- Begeleiden
- Vakdeskundigheid toepassen
- Materialen en middelen inzetten
- Instructies en procedures opvolgen
- Kwaliteit leveren
- Formuleren en rapporteren
- Analyseren
- Klant gericht handelen
- Plannen en organiseren
Ontdek de branche: Metaal en constructietechniek
In de branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Metaal en constructietechniek.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.