Technicus Engineering Elektrotechniek

Niveau 4

In het kort

Als technicus engineering elektrotechniek ben je de ontwikkelaar van de gehele installatie, gericht op elektrotechniek en elektronica. Denk aan het realiseren van de verlichtingsinstallatie op een kantoor, een geluidsinstallatie voor een nieuwe fabriek of bewakingsinstallatie op een groothandelsbedrijf maar bijvoorbeeld ook het opwekken van groene energie met zonne-energie of windturbines. Overal waar toepassingen van elektrotechniek nodig zijn, of wordt opgewekt, wordt jouw kennis benut. Dat betekent: in overleg gaan, met jouw berekeningen komen, uitwerken in een ontwerp en een plan, het organiseren van het hele project en iedereen daarin aansturen. Boeiend en afwisselend, omdat je voortdurend met heel verschillende opdrachtgevers aan de slag gaat en steeds op andere locaties komt.

Ieder opleidingsjaar bestaat uit 1.600 studiebelastingsuren. Wij zorgen ervoor dat de opleiding aan de wettelijke eisen voldoet en plannen per jaar minimaal 850 uur in met onderwijs op school, in de praktijk en beroepspraktijkvorming. Natuurlijk ben je daarnaast ook bezig met huiswerk, zelfstanding werken, leren voor toetsen en examens, enz. De uren die je nodig hebt voor zelfstudie kunnen per persoon verschillen.

In de BBL-opleiding vindt de BPV gedurende vier of vijf dagen per week plaats, je komt één dag of twee avonden per week naar school. Voor welke variant je in aanmerking komt (dag-/ avondopleiding)  bespreek je met je werkgever. Je werkt in een erkend leerbedrijf. De werkgever voorziet in contextrijke opdrachten, passend bij de kerntaken van het beroep.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

  Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  Meer informatie over toelatingseisen

  Baan erkend leerbedrijf
  Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je een vastgesteld aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden. Maar je kunt ook direct naar Vrienden van Elektro en Installatie Techniek.

  Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

  Werkgeversbijdrage
  Let op! Voor deze opleiding geldt een werkgeversbijdrage van € 1500,-. Je werkgever dient eerst akkoord te zijn voordat je je kunt inschrijven.

  Lesgeld/cursusgeld
  Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

  Meer over lesgeld/cursusgeld

  Schoolkosten
  Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

  Financiële Ondersteuning
  Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

   

  Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
  Je kunt aan de slag bij bedrijven die elektrotechnische apparatuur, beveiligingsinstallaties, communicatie-installaties en verlichtingsinstallaties maken. Maar ook bij bedrijven die zich bezighouden met automatiseringstechniek, meet- en regeltechniek, domotica en research & development.

  Doorstuderen
  Je kan doorstromen naar het hbo.

  Windenergie is de toekomst. Ook die van jou?

  Kies jij voor een technische beroepsopleiding, zoals Elektrotechniek, Technicus Service en Onderhoud, Werktuigbouwkunde of Mechatronica, dan is het slim om meteen ook te leren werken in de windenergiesector. Als je de juiste kennis en certificaten hebt, is er een grote kans dat je aan de slag kunt in deze sector. Met de studieroute Windenergie in het ‘WindDock’ heeft Scalda de modules en trainingen om van jou een échte gecertificeerde professional te maken, waar bedrijven om staan te springen. Lees meer over WindDock  Routebeschrijving
  Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

  Omhoog