Tandartsassistent

 • Niveau 4

Als tandartsassistent help je de tandarts of specialist bij het voorbereiden, uitvoeren en afronden van tandheelkundige behandelingen. Zo maak je bijvoorbeeld materiaal voor vullingen en gebitsafdrukken klaar, reik je instrumenten aan en desinfecteer je gebruikte instrumenten. Soms voer je zelfstandig handelingen uit, zoals het maken van foto’s en het aanbrengen van fluoride-applicaties en het geven van poetsinstructie. Administratieve werkzaamheden horen meestal ook tot je taken, zoals het bijhouden van de patiëntenadministratie, het plannen van afspraken en voorraadbeheer.  

Verder is de opvang en begeleiding van patiënten natuurlijk erg belangrijk. Je moet goed met mensen kunnen omgaan, representatief zijn en klantgericht kunnen werken. Tijdens het assisteren werk je vaak in nauw contact met de tandarts. Omdat je vaak met meerdere dingen tegelijk bezig bent, moet je stressbestendig zijn.

Let op: er is een wachtlijst voor de door jou gekozen opleiding. Je kan je wel aanmelden voor deze opleiding. Tijdens je aanmelding kan je één of meer alternatieve opleidingen opgeven.

 

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Deze opleiding is een Mbo Keuzegids Topopleiding 2017.
 • scalda drop
  Voor deze opleiding moet je geduld hebben, vriendelijk zijn, mensen gerust kunnen stellen en zelfverzekerd zijn. Allemaal eigenschappen die ik in mezelf terug zie.
  Dominika Stasiakowska
  Tandartsassistente

Deze beroepsgerichte opleiding bereidt jou goed voor op deze afwisselende functie in de tandheelkunde. Je doet alle kennis en vaardigheden op die in dit beroep nodig hebt. Je doet dit tijdens de theorie- en praktijklessen, maar ook tijdens je stage. Daarnaast krijg je nog les in Nederlands, rekenen, Engels en burgerschap. In de opleiding word je op deze onderdelen apart geëxamineerd. 

Een essentieel onderdeel van je opleiding is de stage (Beroeps Praktijk Vorming - BPV). Tijdens de stage doe je praktijkervaring op van wat je op school hebt geleerd. Bovendien geven de BPV-periodes je een goed beeld van de dagelijkse gang van zaken in je toekomstige beroep. Je loopt elk opleidingsjaar stage. Die stages beslaan ongeveer 40% van je totale opleiding.

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Bijzondere zorggroepen TA
 • Praktijkorganisatie TA

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn: 

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4.  
 • een mbo-diploma niveau 3.  

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na het behalen van je diploma kun je aan de slag bij een tandartspraktijk, een tandheelkundig centrum of bij een specialist zoals een kaakchirurg, endodontoloog, paradontoloog of orthodontist.  Het vinden van een geschikte baan moet dus geen probleem zijn! Na het behalen van je diploma kun je cursussen volgen. Bijvoorbeeld de cursus Preventieassistentie. Daarmee kun je een aantekening halen op het gebied van tandheelkundige preventie en mondhygiëne en leer je zaken als beschermlaagjes aanbrengen (sealen), polijsten en tandsteen verwijderen. 

Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. Kijk op de website van de opleiding van jouw keuze of je in dat geval toelaatbaar bent.

Bessestraat 4 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.