opleiding Sport- en bewegingsleider

Sport- en bewegingsleider

Niveau 3

Door jouw lessen en coaching breng jij straks iedereen het plezier van bewegen bij. Je bent dan bijvoorbeeld werkzaam als sportleider of coach bij een sportvereniging, bij een zorginstelling of een gemeente. Je werkt met tal van doelgroepen: kinderen, jongeren, ouderen, mensen met een beperking of volwassenen die iets aan hun gezondheid willen doen. Maar ook als sportentertainer op een camping/bungalowpark kun jij goed aan de slag. Kortom het werkveld is heel divers. Ligt je ambitie op een ander vlak? Ook dan komt je CIOS-diploma van pas, want ook andere branches staan te springen om jouw competenties!

CIOS Zuidwest-Nederland is een samenwerkingscollege van Scalda en het Da Vinci College. De studentenadministratie van Scalda verwerkt jouw inschrijving voor CIOS Zuidwest-Nederland.

Jij leert als sport- en bewegingsleider les te geven in sport- en bewegingssituaties. Ook leer je projecten en evenementen te organiseren. Met mensen leren omgaan is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Een groot deel van jouw kennis en vaardigheden doe je op in de praktijk tijdens je BPV. Daarnaast is er ook aandacht voor algemene vakken zoals taal en rekenen. 

De opleiding op niveau 3 duurt drie jaar. Ben jij een topper, dan kun je aan het einde van het tweede leerjaar eventueel al doorstromen naar niveau 4.

Leerjaar 1:
Welke vakken krijg je?
Sportgerelateerde theorie en praktijkvakken zoals didactiek, trainingskunde, EHBO en sociale vaardigheden.

Loop je stage?
Je volgt BPV onder andere op scholen, in het zwembad en in de branche van jouw gekozen keuzedelen.

Leerjaar 2:
Welke vakken krijg je?
Je volgt thematische vakken. Alles staat in teken van de praktijkleersituaties. Hoe kan ik de theorie en praktijk het beste toepassen?

Loop je stage?
Je BPV is praktijkleren in verschillende contexten, namelijk de interne en externe leerplek en Didactisch practicum (DP) zwemmen. Voor je keuzedeel loop je een specifieke stage.

Leerjaar 3:
Welke vakken krijg je?
Leerjaar 3 staat in teken van jouw gekozen praktijkleerplek. De theorie en praktijkvakken worden hierop afgestemd. Daarbij krijg je alle lessen van vorig jaar specifiek voor het afronden van je kerntaken.

Loop je stage?
Je BPV vindt plaats bij de door jou gekozen praktijkleerplek en keuzedeel.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Specifieke doelgroepen Sport en Bewegen (SB)
 • Belevingsgericht werken
 • Outdoor activiteiten
 • Instructeur conditie-/ hersteltrainer
 • Instructeur fitness
 • Instructeur zwemonderwijs
 • Instructeur skiën
 • Instructeur snowboarden
 • Trainer-coach voetbal

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Voor deze opleiding gelden aanvullende fysieke toelatingseisen.

Voor Dordrecht is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als er meer potentiële kandidaten zijn dan beschikbare plaatsen, dan kom je op een wachtlijst voor Dordrecht. Je hebt wel altijd een plaats in Goes of Roosendaal.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • leiding geven
 • plannen en organiseren
 • zelfstandigheid
 • ondernemendheid / initiatief
 • contactuele eigenschappen / inlevingsvermogen
 • doorzettingsvermogen

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, kun je het overzicht van de opleidingskosten downloaden. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Met je diploma op zak kun je aan de slag bij campings, bungalowparken, zwembaden, fitnessruimtes, sportscholen, gemeentes, zorginstellingen en activiteitencentra enz. Natuurlijk kun je ook doorstromen naar de niveau 4 opleiding.Ontdek de branche: Sport

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Sport. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog