opleiding Sport- en bewegingscoördinator

Sport- en bewegingscoördinator

Niveau 4

Door jouw lessen en coaching breng jij straks iedereen het plezier van bewegen bij. Je bent dan bijvoorbeeld werkzaam als sportcoördinator of coach bij een sportvereniging, bij een zorginstelling of een gemeente. Je werkt met tal van doelgroepen: kinderen, jongeren, ouderen, mensen met een beperking of volwassenen die iets aan hun gezondheid willen doen. Maar ook als sportentertainer op een camping/bungalowpark kun jij goed aan de slag. Kortom het werkveld is heel divers. Ligt je ambitie op een ander vlak? Ook dan komt je CIOS-diploma van pas, want ook andere branches staan te springen om jouw competenties!

En vergeet niet: met je CIOS-diploma niveau 4 heb je een uitstekende basis om door te stromen naar het hbo.

CIOS Zuidwest-Nederland is een samenwerkingscollege van Scalda en het Da Vinci College. De studentenadministratie van Scalda verwerkt jouw inschrijving voor CIOS Zuidwest-Nederland.

Jij leert als sport- en bewegingscoördinator les te geven in sport- en bewegingssituaties. Ook leer je projecten en evenementen te organiseren. Met mensen leren omgaan is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Een groot deel van jouw kennis en vaardigheden doe je op in de praktijk tijdens de stageperiodes. Daarnaast is er ook aandacht voor algemene vakken zoals taal en rekenen. De niveau 4-opleiding is een 3-jarige opleiding. 

Leerjaar 1:
Welke vakken krijg je?
Sportgerelateerde theorie en praktijkvakken zoals didactiek, trainingskunde, EHBO en sociale vaardigheden. En je gaat ook op zoek naar de juiste keuze van je uitstroomrichting door lessen en de beroepspraktijkvorming (BPV, ook wel stage genoemd).

Loop je stage?
Je loopt stage bij bijvoorbeeld een sportvereniging, zorginstelling, zwembad, kinderopvang en sportieve evenementen.

Leerjaar 2:
Welke vakken krijg je?
Je start met je uitstroomrichting en met je overige keuzedelen. In leerjaar 2 ga je dieper op de stof in en wordt het complexer en richt je je steeds meer op het behalen van examenonderdelen.

Loop je stage?
Afhankelijk van je keuzes ga je in die branches aan de slag met je stages. Daarnaast ook nog in de recreatiesector.

Leerjaar 3:
Welke vakken krijg je?
In leerjaar 3 volg je sport gerelateerde theorie- en praktijkvakken. Dit leerjaar is vooral gericht op het afronden van de examens in je uitstroomriching. 

Loop je stage?
Je loopt stage in je gekozen uitstroomrichting en keuzedelen.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden onder andere de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Specifieke doelgroepen Sport en Bewegen (SB)
 • Belevingsgericht werken
 • Outdoor activiteiten
 • Instructeur conditie-/ hersteltrainer
 • Instructeur fitness
 • Instructeur zwemonderwijs
 • Instructeur skiën
 • Instructeur snowboarden
 • Trainer-coach voetbal

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding binnen Scalda wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). 

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.
 • De opleiding kent aanvullende fysieke toelatingseisen.

Voor Dordrecht is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als er meer potentiele kandidaten zijn dan beschikbare plaatsen, dan kom je op een wachtlijst voor Dordrecht. Je bent wel verzekerd van een plaats in Roosendaal of Goes.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • leiding geven
 • plannen en organiseren
 • zelfstandigheid
 • ondernemendheid / initiatief
 • contactuele eigenschappen / inlevingsvermogen
 • doorzettingsvermogen

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, kun je het overzicht van de opleidingskosten downloaden. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Met je diploma op zak kun je aan de slag bij campings, bungalowparken, zwembaden, fitnessruimtes, sportscholen, gemeentes, zorginstellingen en activiteitencentra enz. Met het diploma Sport en Beweging coördinator niveau 4 kun je naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten. Ontdek de branche: Sport

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Sport. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog