Servicemedewerker Techniek (SMT)

Niveau 2

In het kort

Bij deze opleiding kijken we naar waar jouw interesses en talenten liggen. Zo bepalen we samen met jou hoe jouw opleiding eruit gaat zien. Je gaat je oriënteren bij verschillende techniekopleidingen: Assistent bouwen, wonen en onderhoud, Assistent installatie- en constructietechniek en Servicemedewerker gebouwen. We nemen daar goed de tijd voor zodat je erachter kunt komen wat het beste bij jou past. Het mooiste is dat wij je daarbij gaan helpen én dat je dit niet langer alleen vanuit de schoolbanken doet, maar dat je ook vaak gaat kijken hoe het er in het écht aan toe gaat!

Leerjaar 1 
In leerjaar 1 bieden we de opleiding aan op twee locaties: Terneuzen en Vlissingen. Alle studenten gaan in leerjaar 1 vanaf onderwijsperiode 2 (OP2) 3 dagen per week naar school en 2 dagen op stage (BPV). 
In onderwijsperiode 1 (OP1) vindt er een oriëntatiestage plaats bij Bouwmensen, M-Force of vakwerk. Tijdens de onderwijsperiode gaan studenten zich oriënteren op hun beroep. In OP1 wordt ook gezocht naar stageplaatsen bij leerbedrijven. Veiligheidslessen zijn opgenomen in het onderwijsprogramma.
In onderwijsperiode 2 sluiten studenten van de niveau 1 opleidingen dit af met een proeve van bekwaamheid. Na afronding daarvan stromen ze automatisch door naar de niveau 2 opleiding.
Na afronding van de niveau 1 opleiding blijven studenten tot het einde van leerjaar 1 in de groep zitten. In onderwijsperiode 3 en 4 gaan studenten zich oriënteren op niveau 2 zodat ze in het nieuwe schooljaar automatisch overgaan naar leerjaar 2 van de opleiding Service medewerker techniek.

Leerjaar 2 
De opleiding niveau 2 is bij Bouwmensen in Goes. Je gaat je verder bekwamen in de opleiding Servicemedewerker gebouwen (opleiding Service medewerker techniek). Het tweede leerjaar bestaat uit 4 onderwijsperioden (OP5 tot en met OP8), waarbij bovengenoemde vakken gegeven worden. Alle studenten van leerjaar 2 gaan per week 3 dagen naar school en 2 dagen op BPV (stage).

 

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €270,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €654,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als servicemedewerker techniek kun je werkzaam zijn een woningbouworganisatie, een onderhoudsbedrijf of een technische dienst. Als professional in deze rol neem je de verantwoordelijkheid voor het aannemen en voorbereiden van diverse klussen. Je bent bedreven in het opsporen van storingen en gebreken in gebouwen, installaties, interieurs en terreinen om preventief in te grijpen en (ver)storingen te voorkomen. Daarnaast ben je actief betrokken bij het verhelpen van storingen, het uitvoeren van aanpassingen aan installaties en gebouwen. Na voltooiing van je werkzaamheden zorg je ervoor dat alles weer netjes is opgeruimd, wat bijdraagt aan een professionele afwerking van het project.

Doorstuderen 
Met deze opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog