Schoonheidsspecialist

Niveau 3

In het kort

Als schoonheidsspecialist verzorg en verbeter je de huid van het gezicht en lichaam van jouw klanten. Je geeft ook advies hoe zij hun huid thuis kunnen verzorgen. Een klantvriendelijke houding is hierbij erg belangrijk. Je houdt rekening met de wensen en verwachtingen van je klanten. Dit kun je in je salon aan huis doen, maar ook in grotere huidsalons of in sauna- of wellnesscentra.

In de opleiding leer je schoonheidsbehandelingen voor te bereiden en uit te voeren. Denk aan gezichtsbehandelingen, lichaamsbehandelingen en cosmetische hand-, nagel- en voetverzorging. Je leert klanten te ontvangen aan de ontvangstbalie van de huidsalon, te adviseren en producten te verkopen. Je krijgt dus veel praktijklessen waarin je oefent op je medestudenten of op modellen. Ook doe je ervaring op in onze huidsalon.

Theorielessen en persoonlijke ontwikkeling 
Je krijgt in alle leerjaren theorielessen over het vakgebied van een schoonheidsspecialist. Daarnaast krijgt je vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. 

We vinden je persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk. Tijdens de lessen studieloopbaanbegeleiding kijken we hoe wij jou daarin kunnen begeleiden. 

Zelfstandig ondernemerschap 
De kans bestaat dat je een eigen bedrijf gaat starten. Daarom bereiden we je al vroeg voor op het zelfstandig ondernemerschap. Binnen onze opleiding vormen de ontvangstbalie en de huidsalon een ‘bedrijf’ dat 4 dagen per week open is. Dit ‘bedrijf’ wordt volledig gerund door studenten uit alle opleidingsjaren. Op deze manier krijg je de kans om verschillende competenties gekoppeld aan het ondernemen te ontwikkelen. Naarmate je verder in je opleiding komt, krijg je daarin andere functies en verantwoordelijkheden. In deze huidsalon werk je met echte klanten, zoals je dat ook zou doen in de praktijk. 

Stage 
Vanaf de tweede periode van het eerste leerjaar ga je op stage. Je begint dan met één dag in de week stage en vanaf de derde periode van het eerste leerjaar ga je twee dagen per week stage lopen. In het tweede leerjaar loop je ook twee dagen per week stage. Het is belangrijk dat het een erkend leerbedrijf is en dat het ‘klikt’ tussen jou en je stagebegeleider/-bedrijf. Vandaar dat je zelf op zoek gaat naar een stageplaats. Pas als het echt niet lukt, kunnen wij een handje helpen. Je vindt alle erkende leerbedrijven op stagemarkt.nl.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma als schoonheidsspecialist kun je in loondienst werken voor onder andere gespecialiseerde bedrijven, zoals huidsalons, wellnesscentra of sauna’s. Je kunt ook je eigen bedrijf starten. Een andere carrièremogelijkheid is dat je filiaalmanager wordt. 

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je er ook voor kiezen om door te stromen naar de opleiding Allround schoonheidsspecialist niveau 4.

Is dit iets voor jou?

Als schoonheidsspecialist werk je graag met mensen. Je bent representatief, werkt nauwkeurig en klantgericht. Daarnaast ben je flexibel en kun je goed communiceren.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Coaching bij voeding en beweging in de wellness
 • Imagestyling
 • Introductie tot visagie
 • Ondernemend gedrag

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren.

Kerncompetenties

Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • Contactuele vaardigheden
 • Hygiënisch werken
 • Lichamelijke belastbaarheid
 • Ondernemend
 • Nauwkeurig


Ontdek de branche: Schoonheidsverzorging

In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Schoonheidsverzorging.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog