Schipper binnenvaart

 • Niveau 3

Als Schipper Binnenvaart werk je samen met bemanningsleden op een binnenvaartschip en vervoer je goederen en personen over rivieren, kanalen en meren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Afhankelijk van het soort lading dat vervoerd wordt, heet dit bulkvaart, container- of vrachtvaart, tankvaart, autovaart, passagiersvaart of duw- en sleepvaart. Je hebt een uitvoerende rol waarbij je bemanningsleden opdracht geeft tot nautische, technische en operationele taken en helpt zelf ook mee bij de uitvoering daarvan. Je ondersteunt de kapitein bij de uitvoering van het veiligheids-, milieuzorg-, kwaliteits- en personeelsbeleid. Tel daar de enorme groei die de sector de komende jaren tegemoet gaat bij op en het is duidelijk dat deze opleiding je volop kansen op een uitdagende, internationale loopbaan biedt.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  In de opleiding en in mijn toekomstige beroep is het belangrijk dat je overal de controle over hebt. Je moet je hoofd er altijd goed bij houden.
  MC Cristeo Candas
  Maritiem officier alle schepen
 • scalda drop
  Hier leer je hoe je het transport organiseert door de lucht, via het water, de weg of het spoor. Het is veel uitzoeken, regelen en aansturen.
  John Paul Kieboom
  Manager havenlogistiek

Tijdens deze opleiding leer je hoe je diverse nautische werkzaamheden uitvoert zoals het uitzetten van de vaarroute, varen, manoeuvreren en koppelen, meren en ankeren en het laden en lossen van het schip. Ook leer je voorbereiden van algemene en werktuigkundige onderhoudswerkzaamheden, hoe op te treden bij calamiteiten aan boord van het schip, bemanningsleden te motiveren, aan te sturen en te begeleiden, instructies, procedures, wettelijke regels en bedrijfs- en veiligheidsvoorschriften op te volgen. 

In de 3 jaar die de opleiding duurt ga je ongeveer 23 weken naar school en de overige weken werk/leer je bij een erkend leerbedrijf.

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verkenning van de haven
 • Transportmodaliteiten: vervoer in en rond de havens
 • Droge lading II
 • Containervaart II

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn:   

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in de sector techniek; 
 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in de sector economie of Zorg & Welzijn met wiskunde of nask1 in het pakket; 
 • een mbo-diploma niveau 2; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 en vwo 4 (of een gelijkwaardig diploma); 
 • medische keuring binnenvaart.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Als schipper binnenvaart krijg je na je opleiding en voldoende vaartijd een schippersdiploma ofwel een groot vaarbewijs A. Naast het mbo-diploma heb je ook meteen een radarcertificaat, een ADN-certificaat en een marifooncertificaat. Daarmee mag je als schipper binnenvaart op alle binnenvaartschepen varen.

Boulevard Bankert 130 Vlissingen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.