Scheepswerktuigkundige alle schepen

 • Niveau 4

Als scheepswerktuigkundige werk je in de machinekamer van een schip waar je zorgt dat de machines dag en nacht werken en het schip zo veilig van A naar B vaart. Jouw werkzaamheden hebben grotendeels te maken met het managen en uitvoeren van technische en onderhoudswerkzaamheden aan het schip. Je onderhoudt de scheepsmotoren, hulpsystemen en de koelinstallaties Jij bent een ware specialist die ook nog eens leiding geeft aan andere officieren en bemanningsleden. Je werkt nauw samen met de stuurman. Samen zijn jullie verantwoordelijk voor een veilige vaart.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  In de opleiding en in mijn toekomstige beroep is het belangrijk dat je overal de controle over hebt. Je moet je hoofd er altijd goed bij houden.
  MC Cristeo Candas
  Maritiem officier alle schepen
 • scalda drop
  Hier leer je hoe je het transport organiseert door de lucht, via het water, de weg of het spoor. Het is veel uitzoeken, regelen en aansturen.
  John Paul Kieboom
  Manager havenlogistiek

Alles is er op gericht om je straks in de praktijk zo goed mogelijk van start te laten gaan. Zo vinden de lessen plaats in een omgeving die veel lijkt op wat je aan boord kunt verwachten. Er wordt tijdens de lessen gebruik gemaakt van diverse simulatoren zoals o.a. de machinekamer simulator. De leeropdrachten zijn uitdagend en afgestemd op echte praktijksituaties. 

Dit is een BOL-opleiding (Beroeps Opleidende Leerweg) op niveau 4. Dat betekent dat je voltijd naar school gaat met een half jaar stage in zowel het derde als in het vierde jaar.

Keuzedelen 2017 /2018
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Verdieping marine engineering OL
 • Verdieping marine engineering ML
 • Verdieping maintenance and repair OL
 • Verdieping maintenance and repair ML
 • Verdieping electrical systems OL
 • Verdieping electrical systems ML
 • Verdieping controlling OL

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

De toelatingseisen voor deze opleiding zijn: 

 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in de sector techniek; 
 • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg in de sector economie of Zorg & Welzijn met wiskunde of nask1 in het pakket; 
 • een mbo-diploma niveau 3; 
 • een overgangsbewijs naar havo 4 en vwo 4 (of een gelijkwaardig diploma); 
 • een medische keuring zeevaart.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Als scheepswerktuigkundige alle schepen kun je aan de slag op allerlei zeeschepen. Nationaal en internationaal in bijvoorbeeld de tankvaart, containervaart, zeesleepvaart of droge bulkvaart. Ook kun je doorstromen naar het hbo. Op de Ruyter Academy (HZ University of Applied Sciences) kun je door het verkrijgen van diverse vrijstellingen het diploma Bachelor of Maritime Operations in drie jaar behalen.

Na het behalen van je diploma kun je naar De Ruyter Academy (HZ University of Applied Sciences) en in tweeënhalf jaar het diploma Bachelor of Maritime Operations halen.

Boulevard Bankert 130 Vlissingen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.