Retailmedewerker

Niveau 2

Als retailmedewerker is klanten goed kunnen adviseren bij hun aankoop één van je hoofdtaken. Net als het goed presenteren van je producten, het goed omgaan met geld en het zorgen voor tevreden klanten. Met jouw commerciële drive geef je klanten direct een prettig gevoel als ze binnenkomen en kun je dit het gehele verkoopproces vasthouden. Je weet uiteraard wat je verkoopt en hoe je dit product of de dienst zo goed mogelijk onder de aandacht kunt brengen. En als er toch een klacht komt, weet jij die op een juiste manier af te handelen.

Deze opleiding is onderdeel van Start College

Leerjaar 1

In het eerste leerjaar leer je de basis kennis voor het vak van een retailmedewerker. Je krijgt les in de beroepsgerichte vakken zoals verkopen en marketing. Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Je loopt twee dagen in de week stage bij een erkend leerbedrijf waar je zelf actief achteraan bent gegaan. Bij de BBL-variant van deze opleiding werk je minimaal 24 uur per week in je leerbedrijf en kom je één dag per week naar school.

Leerjaar 2

In leerjaar twee behandelen we vakgerichte onderdelen die aansluiten op de examens die gericht zijn op jouw toekomstig beroep. Je krijgt ook weer les in de algemene vakken tot deze worden geëxamineerd.

Je loopt twee dagen in de week stage bij een erkend leerbedrijf. Bij de BBL-variant van deze opleiding werk je minimaal 24 uur per week in je leerbedrijf en kom je ook in het tweede leerjaar één dag naar school.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Supermarkt (geschikt voor niveau 2)
 • Ondernemerschap gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
 • Engels in de beroepscontext A2

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Als je toegelaten wilt worden tot de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 24 uur bij een erkend leerbedrijf.

Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:

 • een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • mondelinge uitdrukkingsvaardigheden
 • overtuigingskracht
 • representatief
 • stressbestendigheid
 • zorgvuldigheid
 • doorzettingsvermogen.

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht (PDF)

Na het behalen van je opleiding kun je aan de slag als retailmedewerker in een winkel of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.Ontdek de branche: Retail

In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Retail. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog