Procesoperator C

Niveau 4

In het kort

Als procesoperator ben je onderdeel van een groter geheel. Samen met je team hou je het bedrijf draaiende en lever je een bijdrage aan het maken van producten die in het dagelijks leven door iedereen gebruikt worden! Je kunt omgaan met structuur en de discipline die nodig is om veilig te kunnen werken. Technisch inzicht en analytische denkvermogen is nodig om storingen in het bedrijfsproces te kunnen herkennen en op te lossen samen met anderen. Goed communiceren (mondeling en schriftelijk) is hiervoor belangrijk. Flexibel zijn en diverse werkzaamheden tegelijk kunnen doen is dat ook! Als niveau 4 procesoperator C kun je goed zelfstandig werken en kun je terecht komen in een leidinggevende functie. 

Leerjaar 1 
Het eerste leerjaar van deze opleiding is de zogenaamde beginner fase. Je maakt kennis via bedrijfsbezoeken met diverse industriepartners en gaat aan de slag met een oriënterend portfolio om het beroep en de branche beter te leren kennen. Je krijgt daarnaast theorie gekoppeld aan een projectopdracht. Dit geldt voor de vakken procestechniek, procesbeheersing, scheikunde, wiskunde, natuurkunde. Er is practicum in de proeffabriek en in het laboratorium. Rond de herfstvakantie krijg je een match voor het Junior Praktijk Programma met een bedrijf. Je gaat vanaf onderwijsperiode 2 aan de slag op locatie van 1 van de industriepartners in het Junior Praktijk Programma. Via integrale beroepsopdrachten leer je de theorie in de praktijk herkennen en leer je door te doen.

Je krijgt veel begeleiding zowel op school als op de Junior Praktijk Programma dag. Je dient 75% van je resultaten voldoende te halen om door te mogen naar de gevorderde fase.

Leerjaar 2 
Het tweede leerjaar van deze opleiding is de zogenaamde gevorderde fase. Je krijgt projectopdrachten die in samenwerking met procesbedrijven in Zeeland zijn ontwikkeld. Daarnaast krijg je theorie die gekoppeld is aan de projectopdracht. Dit kan zijn procestechniek, procesbeheersing, scheikunde, wiskunde, natuurkunde en practicum in de proeffabriek en het laboratorium. Tevens krijg je te maken met gesimuleerde processen.

Het Junior Praktijk programma is ook onderdeel van leerjaar 2. Aanvullend loop je bij een ander geaccrediteerd procesbedrijf in Zeeland 10 weken stage. Tijdens deze eerste oriënterende stage loop je vooral mee in de praktijk met werknemers om kennis te maken met de uitvoering van het beroep.

Leerjaar 3 
Het derde leerjaar van deze opleiding is de zogenaamde gevorderde fase. Je krijgt projectopdrachten die in samenwerking met procesbedrijven in Zeeland zijn ontwikkeld. Daarnaast krijg je theorie die gekoppeld is aan de projectopdracht. Dit kan zijn procestechniek, procesbeheersing, scheikunde, wiskunde, natuurkunde en practicum in de proeffabriek en het laboratorium. Tevens krijg je te maken met gesimuleerde processen. Je doet 10 weken stage bij een geaccrediteerd procesbedrijf in Zeeland in de gevorderde fase.

Leerjaar 4 
Het vierde leerjaar van deze opleiding is de zogenaamde kwalificerende fase. Je doet 20 weken een afsluitende stage bij een geaccrediteerd procesbedrijf in Zeeland in de kwalificerende fase waarbij onderzoeksvaardigheden in het kader van procesverbetering centraal staan. Je doet twee proeven van bekwaamheid om te kwalificeren.

Het verschil met de procesoperator B zit vooral in de complexiteit waarin kerntaken 1 en 2 geëxamineerd worden. Bij procesoperator is daarnaast nog sprake van een extra proeve van bekwaamheid waarbij je onderzoek moet kunnen doen voor het verbeteren en/of optimaliseren van een bedrijfsproces.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I als examenvak of; 
  • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3;
  • een mbo-diploma Procesoperator B (alleen voor de BBL-opleiding van toepassing).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een bbl-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een vastgesteld aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het succesvol afronden van de opleiding Operator C kun je werk vinden bij allerlei bedrijven, zoals onze Junior Praktijk Programma partners, binnen de procesindustrie. Denk daarbij aan de metaalproductenindustrie, elektrotechnische industrie, machine-industrie, levensmiddelenindustrie, of rubberindustrie. 

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog