Meewerkend horeca ondernemer
Als meewerkend horeca ondernemer werk je mee in je eigen bedrijf. Je geeft hierbij leiding aan je medewerkers maar werkt ook mee in de keuken, het restaurant of café. Het werk is dus zeer afwisselend. Je bent (mede)verantwoordelijk voor het beleid en streeft naar winstgevendheid en continuïteit. Je werkt bij of bent zelf eigenaar van een kleinschalige horeca-onderneming.
Branche: Manager/ondernemer horeca
Opleidingsduur: 3 jaar
Niveau: 4
Leerweg(en): BOL, BBL en Praktijkroute
Locatie(s): Middelburg
Locatie(s) praktijkroute: Walcheren, West-Schouwen Duiveland, West-Zeeuws-Vlaanderen, Goes & Zuid-Beveland
Crebo: 25185
Praktijkroute
Je kunt deze opleiding ook volgen in de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Walcheren, West-Schouwen Duiveland, West-Zeeuws-Vlaanderen, Goes & Zuid-Beveland. Meer informatie over de praktijkroute
Hospitality-professional
De Hospitality-professional van de toekomst is breed inzetbaar. Daarom word je opgeleid tot flexibele medewerker. Je volgt de brede basisfase Hospitality-professional bij de opleidingen Leidinggevende travel & hospitality, Zelfstandig medewerker travel & hospitality, Leidinggevende leisure & hospitality, Zelfstandig medewerker leisure & hospitality, Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, Meewerkend horeca ondernemer en Manager/ondernemer horeca. Meer informatie over Hospitality-professional
Studie in cijfers
Hieronder vind je informatie over jouw opleiding en de kans op een baan en stage in jouw regio, naast het landelijk gemiddelde:
Jouw opleiding
Bij de opleiding Meewerkend horeca ondernemer bepaal je, samen met een coach, hoe jouw opleiding eruitziet. Zo haal je het beste uit jezelf, want je kunt leren en ontwikkelen op de manier die het beste bij jouw past. Waar liggen je talenten of waar moet je nog wat meer tijd aan besteden? Dat bespreek je met jouw persoonlijke coach. Jullie kijken samen naar wat je moet leren tijdens de opleiding en hoe je dit gaat doen. Je bepaalt dus je eigen leerroute.
Op school, in een bedrijf of allebei
Je kunt kiezen of je voornamelijk op school onderwijs volgt, dat noemen we BOL (Beroepsopleidende leerweg). Of voornamelijk in een bedrijf, dat kan via BBL (Beroepsbegeleidende leerweg) of de Praktijkroute Horeca-Toerisme. Kies je voor de leerroute op school, dan betekent dat dat je voornamelijk op school aan het leren bent. Kies je voor een bedrijf, dan ben je grootste deel van de tijd in een leerbedrijf aan het leren. Dit ligt trouwens niet per se vast voor de rest van je opleiding. Je kunt namelijk tijdens je opleiding makkelijk switchen van de ene naar de andere route.
Aangezien we je opleiden voor een praktisch beroep, vinden we het wel belangrijk dat je het grootste gedeelte van je opleiding in een bedrijf volgt.
Leeromgevingen
Tijdens je opleiding kun je bij ons leren in verschillende leeromgevingen:
- Klassikale lessen op school
Dat zijn lessen in een klaslokaal. Voor de opleiding Meewerkend horeca ondernemer betekent dit dat er natuurlijk ook lessen zijn in ons opleidingsrestaurant Proeflokaal Jongleert.
- Werkplaatsen
Hier kun je vragen stellen over een bepaald onderwerp aan een docent. Je gaat hier bijvoorbeeld naartoe als je in je leerbedrijf met een opdracht bezig bent en je daar hulp bij nodig hebt.
- Study-office
Dat is een omgeving waar je zelfstandig aan allerlei opdrachten kunt werken.
- Ondernemen
Hier heb je allerlei mogelijkheden om samen met studenten, ook van andere opleidingen, voor echte opdrachtgevers opdrachten uit te voeren.
- Colleges of workshops
We nodigen regelmatig mensen uit het bedrijfsleven uit om een les of demonstratie te geven.
- Bedrijf
Hier leer je in een leerbedrijf. Voor studenten die via de BBL- of Praktijkroute leren, is dit de leeromgeving waar je het grootste deel van je opleiding leert. Maar ook als je de op-schoolroute volgt is het mogelijk om één of meerdere dagen per week bij een bedrijf te gaan leren.
Jouw route
Het maakt niet uit welke leerroute je volgt, je mag tijdens je opleiding gebruikmaken van elke leeromgeving. Iedere student volgt dus een eigen manier van onderwijs. Dit betekent ook dat elke student een eigen rooster heeft. Het is jouw persoonlijke route. Je maakt dus zelf je rooster, natuurlijk met behulp van je persoonlijke coach. Tot slot is het nog belangrijk om te weten dat het niet uitmaakt hoe je de opleiding volgt, uiteindelijk krijgen alle studenten van deze opleiding hetzelfde mbo-diploma.
Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-k, -g of -t diploma of;
- een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
- een mbo-diploma niveau 2 of 3.
Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:
- een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:
- plannen en organiseren
- ondernemend en commercieel handelen
- instructies en procedures opvolgen
- overtuigen en beïnvloeden
- formuleren en rapporteren
- samenwerken en overleggen
- aansturen en begeleiden
- vakdeskundigheid toepassen
- presenteren en analyseren.
Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Als je de opleiding hebt afgerond, ben je gewild in de horecabranche. Ook kun je prima uit de voeten in andere bedrijfstakken of kun je een eigen bedrijf beginnen. Het is ook mogelijk om door te stromen naar een ad-traject of het hbo.
Ontdek de branche: Manager of ondernemer Horeca
Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Manager of ondernemer Horeca.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.