Mediavormgever

Niveau 4

In het kort

Als Mediavormgever maak je allerlei media-uitingen. Die zie je overal om je heen, in bewegend en stilstaand beeld. Je kunt dan denken aan posters, flyers, visitekaartjes, een huisstijl voor een onderneming, een commercial of de vormgeving van een website of interactieve app. Je leert projectmatig werken en met een planning en taakverdeling in de hand werk je aan een goed doordacht concept, werk je het concept uit tot een ontwerp, om het daarna te realiseren.

Als mediavormgever moet je ervoor zorgen dat je op de hoogte bent van nieuwe trends en ontwikkelingen en dat je die kan vertalen naar een media-uiting. Luisteren naar de opdrachtgever en je inleven in de doelgroep zijn belangrijke eigenschappen die je als mediavormgever moet bezitten. Je bent sociaal, je kunt je ontwerpkeuzes goed motiveren en wanneer dat nodig is, overtuig je de opdrachtgever met argumenten. Daarnaast moet je luisteren naar de feedback van je opdrachtgever en flexibel omgaan met wijzigingen in het ontwerp.

Deze opleiding is heel persoonlijk, flexibel en je bepaalt je eigen tempo tot op zekere hoogte. Je kunt versnellen en vertragen wanneer je persoonlijke ontwikkeling hierom vraagt. Dit gaat natuurlijk wel altijd in overleg met je persoonlijke coach, die je de hele opleiding begeleidt door je studieloopbaan. De opleiding is vormgegeven volgens de laatste trends en ontwikkelingen binnen het onderwijs. 

De opleiding bestaat uit 5 levels. Je begint in level 0 met een beroepsoriëntatie en maakt je eerste project volgens onze werkwijzer. Alle onderdelen verzamel je in een ontwikkelingsportfolio.

In level 1 vul je je portfolio verder aan met kleine opdrachten en projecten die je maakt voor echte opdrachtgevers. Je kijkt nog wel veel mee met de andere studenten in je team. Als je level 1 hebt afgerond, ga je verder in level 2 met grotere opdrachten. Je werkt samen met de andere studenten in je team. Je werkt bijvoorbeeld aan een nieuwe huisstijl of een promotiecampagne.

Wanneer je level 2 hebt afgerond mag je laten zien dat je helemaal zelfstandig een project kan uitvoeren in level 3. Dit level is een soort proefexamen. Gaat dat helemaal goed, dan ben je klaar om te examineren in level 4.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Er zijn 35 beschikbare plekken voor deze opleiding, dus zorg ervoor dat je je op tijd aanmeldt. Als je tot de eerste 35 aanmeldingen behoort, ontvang je een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Wacht dus niet te lang met je aanmelding. Meer informatie over opleidingen met beperkt aantal plaatsen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
  • een overgangsbewijs naar havo 4, vwo 4 of;
  • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meer informatie over toelatingseisen

Extra toelatingseisen

  • verplicht een keer mee te lopen;
  • een gesprek met een intake duo (een huidige derdejaars- en een tweedejaarsstudent);
  • het maken van een thuisopdracht om creativiteit te testen en motivatie te achterhalen;
  • een aantal opdrachten tijdens de testdag bij Scalda. Waarin je nogmaals je creativiteit en eigenheid testen.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier ga je werken
Als mediavormgever heb je verschillende mogelijkheden voor werkgelegenheid, waaronder bij reclame- of communicatiebureaus, softwarebedrijven, app- en websiteontwikkelaars, of drukkerijen. Als je de voorkeur geeft aan zelfstandig ondernemerschap, is het ook mogelijk om je eigen mediabedrijf te starten.

Doorstuderen
Na de opleiding kun je ervoor kiezen om door te studeren aan een hbo-opleiding, zoals de kunst- of filmacademie. Andere relevante hbo-opleidingen die aansluiten bij je kennis en ervaring zijn onder meer game development, interaction design of een creatieve docentenopleiding.

Mediavormgevers werken bij uitstek met beelden.

Maak kennis met de mbo-opleiding Mediavormgeving en ontdek dat één beeld meer zegt dan 1000 woorden. Ga naar wordmediavormgever.nl

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog