Medewerker veehouderij

 • Niveau 2

Houd je van dieren, ben je economisch ingesteld en heb je technisch inzicht? Dan is Veehouderij de opleiding voor jou! Dagelijks besteed je aandacht aan de voeding, de verzorging en het welzijn van de dieren. Je bent verantwoordelijk voor een goede huisvesting, gezondheid en productie.

Je kunt goed omgaan met computers, melk- en landbouwmachines. Je werkt efficiënt en modern en je hebt verstand van duurzaam landschapsbeheer. Dat is belangrijk, want de kwaliteit die jij levert is namelijk direct van invloed op het milieu en de voedselveiligheid.

Je loopbaan op een veehouderijbedrijf begint al tijdens je studie en je kunt je verder ontwikkelen in alle aspecten van deze branche. Je hoeft  van huis uit geen achtergrond te hebben in de veehouderij. Er zijn voldoende mogelijkheden om te werken in deze, in Nederland toonaangevende sector.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda groen Gerben Walhout
  Tijdens de opleiding leer ik omgaan met de technische kanten van het vak, waaronder de melkrobot. Als ik straks veehouder ben, dan kan ik dat goed gebruiken
  Gerben Walhout
  Medewerker Veehouderij

Onderdelen opleiding Veehouderij

 • Verzorgen productiedieren
 • Voeren en voederwinning
 • Hygiënische maatregelen
 • Melken

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf aan de slag. 

BBL
BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. 
Bij een BBL-opleiding combineer je werken met leren. Je komt één dag per week naar school. Met het bedrijf sluit je een schriftelijke arbeidsovereenkomst af voor minimaal 610 uur per jaar

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Medewerker veehouderij volg je één of meer keuzedelen. Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:

 • Automatisch melken
 • Duurzaamheid in het beroep B
 • Melken
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

Na je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker veehouderij aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Ontdek de branche: Veehouderij

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Veehouderij

Medewerker veehouderij

Stationspark 39 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.