Medewerker Teelt

Niveau 2

In het kort

Werken in de akkerbouw, fruitteelt en (glas)tuinbouw betekent dat je vaak bezig bent met machines en werktuigen. De werkzaamheden op een fruitteelt-, akkerbouw of (glas)tuinbouwbedrijf zijn zeer afwisselend. Je kan zowel zelfstandig als in een team werken. De bedrijven vereisen flexibele en daadkrachtige medewerkers, die bereid zijn telkens nieuwe vaardigheden en kennis op te doen op het gebied van teelt.

Als medewerker teelt bezit je de kennis en de vaardigheden voor het zaaien, planten, verzorgen en oogsten van de gewassen. Je bent bezig met een gezonde en kwalitatief duurzame productie en verbouwt producten die onmisbaar zijn voor de consument zoals aardappelen, appels of rozen. Technologie en computers spelen hierbij een belangrijke rol. Het werken met moderne productiemethoden en werken met gewassen en producten maken het beroep interessant.

Leerjaar 1
In het eerste leerjaar ga je een dag in de week naar stage. Je leert de basiskennis en vaardigheden op het gebied van teelt, oogsten, zaaien en planten, uitgangsmateriaal, onderhouden teeltmedium en het verzorgen van de teelt.

Leerjaar 2
In het tweede leerjaar ga je twee dagen in de week naar stage en leer je over het verwerken van het geoogste product, machineonderhoud en -reparatie, het bewaren en afzetten van producten, waterbeheer en het onderhouden van gebouwen en terreinen.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

  • Bodem en bemesting
  • Oogsten en verwerking
  • Gewasbescherming
  • Plantenkennis en teeltkennis
  • Veilig werken en transport

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als vakbekwaam medewerker bij een teeltbedrijf.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je eventueel ook doorstromen naar de opleiding Vakbekwaam Medewerker Teelt of naar een andere mbo-opleiding, zoals een monteursopleiding.

Medewerker Teelt


Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog