opleiding Medewerker sport en recreatie

Medewerker Sport en Recreatie

Niveau 2

In het kort

Als medewerker sport en recreatie heb je plezier in het begeleiden van mensen tijdens hun sportieve en recreatieve activiteiten. Je bent een sociaal persoon die altijd klaarstaat om anderen te helpen. In deze rol ben je actief, praat je veel met mensen en help je anderen. Je bent flexibel, staat stevig in je schoenen en houdt van actie!

Als medewerker in de sport- en recreatiesector zorg je voor toezicht en assisteer je bij de organisatie en uitvoering van diverse sportieve en/of recreatieve activiteiten. Je verwelkomt verschillende doelgroepen, legt uit wat de bedoeling is van de activiteit en zorgt met jouw enthousiasme dat iedereen met plezier meedoet. Ook zorg je dat alle materialen goed zijn en dat de ruimtes netjes, schoon en veilig blijven.

Leerjaar 1:
In het eerste jaar leer je een houding aan voor het werk in de sport en recreatie. De thema’s die aan bod komen zijn: het begeleiden van (sport)activiteiten, sociale vaardigheden en dienstverlenende werkzaamheden. Dit leer je het beste in de praktijk, daarom loop je veel stage in de beroepspraktijk van de medewerker sport en recreatie.

Naast deze thema’s en stage gericht op je beroepshouding en beroepsvaardigheden krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaansturing.

Leerjaar 2: 
In het tweede leerjaar ga je dieper in op de thema’s van het eerste jaar. Dit jaar staat in het teken van je examens, zowel in de praktijk als op school. Ook in dit schooljaar vormt de stage weer een belangrijk deel van je opleiding.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

  • Begeleiden (sport)activiteiten
  • Dienstverlenende werkzaamheden
  • Verschillende sportvakken

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de beroepspraktijk. Ook kun je vanuit school extra opdrachten meekrijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • een vmbo-b diploma of;
  • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Extra toelatingseisen
Als je begint aan één van onze opleidingen betekent dat je fysiek belast wordt, het leuk moet vinden om voor een groep te staan en natuurlijk zijn wij nieuwsgierig naar je motivatie. Tijdens de kennismakingsdag kijken we of de opleiding bij je past. Meer informatie over onze kennismakingsdag

Verklaring Omtrent Gedrag (VO)
Afhankelijk van jouw stageplek is het mogelijk dat er om een VOG gevraagd wordt.

 

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

  • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
  • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Na het behalen van je diploma kun je aan de slag als medewerker in de sport- en recreatiesector bij bijvoorbeeld zwembaden, (dag)recreatiebedrijven, fitness of een animatieteam.

Doorstuderen
Je kunt ook doorstromen naar een niveau 3 (sport)opleiding, zoals  Sport- en Bewegingsleider.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog