Medewerker recreatie en toerisme

Niveau 2

In het kort

Als medewerker recreatie en toerisme help je bij activiteiten en evenementen en leg je verantwoording af over je werkzaamheden aan een leidinggevende. Daarnaast houd je toezicht. Je werkt bij recreatiebedrijven, zoals campings en bungalowbedrijven, attractieparken en groepsaccommodaties, of in sportorganisaties, zoals fitnesscentra, indoor- en outdoorcentra en sportverenigingen. Of in organisaties als zwembaden, wellnesscentra of buitensportondernemingen. De doelgroep waarmee je te maken krijgt, is erg verschillend en varieert in leeftijd, cultuur, leefstijl en maatschappelijke positie. De medewerker recreatie en toerisme is alert op het signaleren van bijzonderheden, vooral als het gaat om veiligheid van gasten en andere betrokkenen.

Leerjaar 1 
Je start de opleiding met een algemene basisdienstverlening. Vervolgens ga je verder met profiel specifieke modules zoals animatie, sport en spel, en recreatie. Wij vinden het belangrijk om verder te kijken dan het klaslokaal en gaan regelmatig op stap. Bedrijfsbezoeken en beleven hoe het er in de toeristische sector aan toe gaat, horen daarom ook bij het lesprogramma. Klantvriendelijkheid, samenwerking en flexibiliteit zijn belangrijke lesonderdelen. Je loopt het eerste leerjaar een lintstage.  

Leerjaar 2 
In het tweede leerjaar zijn de lessen gericht op verdieping van het eerste leerjaar en volg je keuzedelen. Je loopt een heel schooljaar twee dagen per week stage. Je leert hier de lesstof die op school behandeld is echt toe te passen in de praktijk. 

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • Een vmbo-b-diploma of; 
 • Een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je lesgeld. Voor het schooljaar 2022-2023 is dit €1239,- per jaar.

Naast je lesgeld, heb je ook te maken met kosten voor het aanschaffen van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Wil je meer inzicht in alle kosten van je opleiding? Bekijk dan onderstaand overzicht.

Download kostenoverzicht (PDF)

Als afgestudeerd medewerker recreatie en toerisme kun je aan de slag bij tal van organisaties, bijvoorbeeld in recreatiebedrijven, zoals campings en bungalowbedrijven, attractieparken en groepsaccommodaties of in sportorganisaties. Of je stroomt door naar een mbo-niveau 3 of 4-opleiding, zoals bijvoorbeeld Zelfstandig medewerker travel & hospitality of Zelfstandig medewerker leisure & hospitality.

Wat ga je leren?

Je leert hoe de recreatie- en toeristenbranche in elkaar zit. Je leert ook om recreatieve activiteiten te organiseren en begeleiden, toezicht te houden en animatieprogramma's te ontwerpen en uit te voeren. Je maakt kennis met de verschillende doelgroepen waar je mee te maken krijgt en leert hoe je veilig en verantwoord te werk gaat.

Welke vakken krijg je?

Bij de opleiding Medewerker recreatie en toerisme volg je onder andere de volgende vakken:

    

   Keuzedelen 

   Als onderdeel van deze opleiding volg je keuzedelen. De aangeboden keuzedelen zijn verbredend of verdiepend op je opleiding. Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster). Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd. 

   Is dit iets voor jou?

   Je helpt graag bij het organiseren en begeleiden van activiteiten en vind je het leuk om mensen te entertainen. Je gaat graag met mensen om, bent gastvrij en weet gasten op een leuke manier te onderhouden, vermaken en enthousiasmeren. Je weet van aanpakken en werkt volgens voorschriften, instructies en afspraken. 

   Kerncompetenties

   Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding: 

   • Presenteren 
   • Instructies en procedures opvolgen 
   • Samenwerken en overleggen 
   • Plannen en organiseren 
   • Aandacht en begrip tonen 

   Ontdek de branche: 
   Facilitair, Recreatie en Zorg

   In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

   Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Facilitair, Recreatie en Zorg   Routebeschrijving
   Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

   Omhoog