Medewerker paardensport en –houderij

Niveau 2

Als medewerker paardensport en -houderij weet jij alles over de huisvesting, voeding en de gezondheid van paarden. Het is een veelzijdig beroep. Je bent verantwoordelijk voor het welzijn, goede voeding en de verzorging van de paarden. Is er iets met een paard aan de hand, dan zie je dat direct.

Je wilt niets liever dan met paarden werken. Je weet van aanpakken en je bent niet bang voor vieze handen, want het schoonmaken van een box, stal of weide hoort er vanzelfsprekend bij.

Onderdelen opleiding Medewerker Paardensport en –houderij

 • Verzorgen paarden
 • Voert paarden
 • Verzorgt paarden
 • Geeft paarden beweging
 • Verzorgt leef- en werkomgeving
 • Stalverzorging/ huisvesting
 • Gezondheid van paarden
 • Trainen aan de longe
 • Meehelpen tijdens evenementen

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag.

BOL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Medewerker paardensport en -houderij kun je twee of meer keuzedelen volgen. 

 • Engels in de beroepscontext A2
 • Introductie op Natural Horsemanship
 • Keuringsklaar maken en voorbrengen

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-b diploma of; 
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding). 

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

Na je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker paardensport en -houderij aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding. Er is een grote vraag naar paardenspecialisten. Dat zijn mensen die kennis hebben van het paard en de verzorging daarvan.  

Je kunt na je opleiding gaan werken als bijvoorbeeld: medewerker op manege, handelsstal, hengstenhouderij, stoeterij, groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, medewerker in een ruitersportzaak, medewerker bij hippische evenementen. 

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Medewerker Paardensport en –houderij


Ontdek de branche: Paardensport en -houderij

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Paardensport en -houderij

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog