Medewerker hovenier

Niveau 2

Als medewerker Hovenier werk je voornamelijk buiten en ken je veel planten, bomen en bloemen. Je bent gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van tuinen, parken en plantsoenen, zoals kleine tuintjes en stedelijk groen zoals daktuinen, geveltuinen, Tiny Forest, stadsparken, “groene” woontorens. Dit kan bijvoorbeeld voor een gemeente of hoveniersbedrijf zijn. Je voert de werkzaamheden van klanten samen met collega’s uit in de aanleg en onderhoud van tuin of park. Daarbij werk je met verschillende gereedschappen. Je kunt elke dag samen met jouw collega’s trots terugkijken op een sterk staaltje vakwerk.

Je werkt graag in de buitenlucht en je bent geïnteresseerd in het inrichten en beheren van tuinen en groene leefomgevingen in en buiten de stad. Ook werk je graag mee aan een groene toekomst, met ruimte voor fauna zoals vlinders, bijen, libellen, etc.

VHG Branche-opleiding ‘Aankomend Hovenier’

Ouder dan 18, toe aan een nieuwe stap in je carrière en wil je graag werken in de buitenlucht? Dan is de VHG Branche-opleiding geschikt voor jou. Download de flyer voor meer info.

Download de VHG Branche-opleiding flyer

Onderdelen opleiding hovenier

 • Praktische groentechnische vaardigheden (zoals gazonverzorging en snoeien)
 • Aanleg- en onderhoudswerkzaamheden
 • Samenwerken met collega’s
 • Omgaan met opdrachtgevers
 • Organiseren en plannen van dagelijkse werkzaamheden

Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag. Hoeveel uren per week je gemiddeld met je BPV bezig bent, hangt af van welke opleidingsvariant je kiest.  

BOL of BBL
BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg.  
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages.  
Bij een BBL-opleiding combineer je werken met leren. Je komt één dag per week naar school. Met het bedrijf sluit je een schriftelijke arbeidsovereenkomst af voor minimaal 650 uur per jaar.

Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Medewerker hovenier volg je twee of meer keuzedelen. Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties: 

Medewerker hovenier BOL 

 • Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs 
 • Specialisatie technische werken in het groen 
 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2 
 • Duurzaamheid in het Beroep B 

Medewerker hovenier BBL 

 • ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2 
 • Duurzaamheid in het Beroep B 
 • De levende tuin 
 • Specialisatie technische werken in het groen 

Ook is het mogelijk een keuzedeel te volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht BOL leerjaar 1 (PDF)

Download kostenoverzicht BOL leerjaar 2 (PDF)

Download kostenoverzicht BBL leerjaar 1 (PDF)

Download kostenoverzicht BBL leerjaar 2 (PDF)

Na je opleiding op niveau 2 kun je als medewerker hovenier aan het werk, of kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.

In onze regio's zijn er voldoende mogelijkheden voor onze studenten om aan stage en werk te komen. Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) kun je dit precies zien.Medewerker hovenier


Ontdek de branche: Hovenier

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Hovenier

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog