Medewerker Dierverzorging
In het kort
Medewerker dierverzorging is een veelzijdig beroep. Als medewerker dierverzorging weet je alles over de huisvesting, voeding en gezondheid van dieren. Is er iets met een dier aan de hand, dan zie je dat direct. Je bent niet bang voor vieze handen, want het schoonmaken van hok, stal of aquarium hoort er vanzelfsprekend bij. Ook licht je bezoekers voor en adviseer je klanten bij de aanschaf en verzorging van huisdieren. Een afwisselende job waarbij je veel contact met mensen hebt.
Je houdt van allerlei verschillende dieren, denk maar aan honden, katten, reptielen, paarden, konijnen en cavia’s. Je bent geïnteresseerd in het gedrag en de verzorging van de dieren en kan goed met mensen omgaan.
Branche: Dierverzorging
Opleidingsduur: 2 jaar
Niveau: 2
Leerweg: BOL
Locatie: Goes
Crebo: 25580
Leerjaar 1
In leerjaar één ga je aan de slag met huisvesting, gedrag, voeding en gezondheidskenmerken. Dit leer je door zowel theorie als uitvoering in de praktijk.
Leerjaar 2
In leerjaar twee ga je aan de slag met voortplanting, communicatie en informatieoverdracht. Ook dit leer je door theorie en uitvoering in de praktijk.
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:
- een vmbo-b diploma of;
- een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).
Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.
Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.
- BOL-opleiding: €1.357,- per jaar.
Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten
Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning
Kom eens langs!
Op onze open dagen maak je kennis met de opleidingen van Scalda, proef je de sfeer en ontmoet je studenten en docenten. Wil je alvast kennismaken met stagebedrijven? Ook dat is mogelijk. Tijdens de open dagen bereid je je optimaal voor op jouw studiekeuze!
Op een ander moment onze locatie(s) bezoeken?
Kom dan naar een inloopdag of meeloopdag! Deze vinden het hele schooljaar plaats.
Wat kun je doen? Waar kun je werken?
Met je diploma niveau 2 kun je aan de slag als medewerker op een kinderboerderij, dierenpark, asiel, dierenpension, zorgboerderij of dierenhandel.
Doorstuderen mbo/hbo
Na je opleiding op niveau 2 kun je doorstromen naar een niveau 3-opleiding.
Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding dierverzorging leer je alles over gezelschapsdieren. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met knaagdieren, vissen, vogels, reptielen, kippen, honden en katten. Je leert over de verzorging van deze dieren, het gedrag van deze dieren, over voeding en huisvesting maar ook over de gezondheid, voortplanting en geboortes. Daarnaast ga je leren hoe je met deze dieren om moet gaan en je leert wanneer je een deskundige moet inschakelen.
Ook leer je:
- Onderhouden van leef- en werkomgeving
- Verzorgen van dieren
- Ontvangen van klanten en gasten
- Informeren van klanten en gasten
Welke vakken krijg je?
Naast de standaardvakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en Burgerschap volg je:
- Rassenkennis
- Publieksgerichte activiteit organiseren
- Gedragsleer
- Communicatie
- Praktijk
Beroepspraktijkvorming
Een belangrijk onderdeel in het beroepsonderwijs is de beroepspraktijkvorming (BPV), kortweg stage genoemd. Hier leer je het vak in de praktijk en ga je dus concreet bij een bedrijf of instelling aan de slag.
BOL
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg.
Bij BOL heb je één of twee dagen per week stage en zijn er ook diverse blokstages gedurende de gehele opleiding. Er zijn zelfs mogelijkheden voor internationale stages.
Keuzedelen
Als onderdeel van de opleiding Medewerker dierverzorging kun je twee of meer keuzedelen volgen.
Je kunt in het huidige schooljaar kiezen uit de volgende opties:
- Verdieping diergedrag, dierenwelzijn en ethiek geschikt voor niveau 2
- Engels A1/A2 in het beroepsonderwijs
- ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 2
Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen. Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren. Meer informatie over keuzedelen
Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:
- Affiniteit met dieren
- Niet bang zijn om vies te worden
- Sociaalvaardig zijn
Ontdek de branche: Dierverzorging
In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!
Er zijn in totaal meer dan 50 video’s bij onze opleidingen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Dierverzorging.
Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.