Mbo-Verpleegkundige Maatwerktraject

Niveau 4

In het kort

Als mbo-verpleegkundige ben je actief op het gebied van zorg, wonen en welzijn. Je werkt met mensen van verschillende achtergronden en leeftijden, denk aan: klinische zorgvragers, chronisch zorgvragers, revaliderende zorgvragers, zorgvragers met een handicap, zorgvragers met psychiatrische problemen, kraamvrouwen, pasgeborenen, kinderen en jeugdigen met gezondheidsproblemen. Dit doe je in een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Veelal werk je met individuele zorgvragers in hun directe omgeving maar het komt ook voor dat je werkt met groepen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving. Je werkt professioneel, bent empathisch, flexibel en kunt goed communiceren en probleemoplossend werken.

Vanaf het begin ontdek je de onderscheidende aspecten tussen je vorige opleiding en de verpleegkunde. Je verwerft essentiële basiskennis die onmisbaar is voor het vak van verpleegkundige en leert hoe je deze kennis en vaardigheden in de praktijk kunt toepassen. Vervolgens ga je verder met de verdieping en verbreding van de lesstof en leer je de vaardigheid om diagnostisch klinisch redeneren toe te passen in verschillende contexten. Je wordt breed opgeleid, wat betekent dat je na je opleiding kunt werken in alle branches.

In de BOL-variant van het maatwerktraject volg je twee dagen per week school en loop je drie dagen stage. In de BBL-variant ga je 12 weken lang twee dagen per week naar school (maandag en dinsdag), gevolgd door één dag per week naar school (enkel op dinsdag). Het is noodzakelijk om eerst een erkend leerbedrijf te hebben voordat je je aanmeldt voor het maatwerktraject.

Tijdens de opleiding ontvang je begeleiding van een groepscoach, docenten en instructeurs op school, evenals praktijkopleiders en werkbegeleiders op de BPV-locatie. De lesmethoden omvatten theoretische kennis, opdrachten, gastlessen, e-learning, verpleegtechnische vaardigheden en praktijkopdrachten. Tijdens lesdagen werk je zowel individueel als in subgroepen, waarbij er regelmatig terugkoppeling plaatsvindt tussen de praktijk en school.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Indien je voor deze onderdelen al het gewenste niveau hebt behaald in een eerder traject, kun je mogelijk vrijstelling aanvragen. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Anatomie
 • Pathologie
 • Farmacologie
 • Methodisch werken
 • Rapporteren

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Zorginnovatie en technologie
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Verdieping palliatieve zorg
 • Verpleegkundige zorg voor kwetsbare ouderen in een kortdurende (acute) opnamesituatie
 • Gezonde leefstijl

Lees meer over keuzedelen

Stage
Tijdens je stage maak je kennis met de reële beroepspraktijk. Ook kunnen ze vanuit school extra opdrachten mee krijgen om tijdens de BPV uit te voeren. BPV staat voor Beroepspraktijkvorming, kortweg stage genoemd. Meer informatie over stage

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Verzorgende-IG niveau 3 of;
 • Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 3 of 4 of;
 • Combinatie van Verzorgende-IG en Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg niveau 3 of;
 • Doktersassistent niveau 4.

Baan erkend leerbedrijf
In de BBL-variant van de opleiding ga je werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks minimaal 16 uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om een leerbedrijf te vinden.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als je de opleiding Mbo-Verpleegkundige succesvol hebt afgerond, kun je direct aan de slag in een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuis, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg of de geestelijke gezondheidszorg. Als afgestudeerd verpleegkundige word je geregistreerd in het BIG-register.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je doorstromen naar het hbo. De hbo-opleiding die hierop aansluit, is: Hbo-Verpleegkunde.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog