Mbo-Verpleegkunde

 • Niveau 4

Je gaat als mbo-verpleegkundige evenwichtig en zorgvuldig om met wat je tegenkomt in je werk. Je hebt een flexibele houding en bent alert op verandering in zorgvragen. Je werkt in een team voor één of meerdere zorgvragers. Dit doe je bijvoorbeeld in de thuiszorg, een verpleeg- of verzorgingshuis, een instelling voor psychiatrie, een woonvorm voor gehandicapten of in een ziekenhuis.

Toevoegen aan je favorieten
 • scalda drop
  Scalda foto opleiding Verpleegkundige
  Tijdens je stage krijg je veel te maken met oudere, soms dementerende, mensen. Ik vind het belangrijk dat ik hen niet alleen verzorg en help met medische handelingen, maar hen ook een glimlach op hun gezicht kan geven.
  Kees Marijs
  Verpleegkundige
 • scalda drop
  Het oefenen van beroepsvaardigheden vindt niet alleen in de praktijk plaats. Ook op school oefen je diverse praktijksituaties in speciaal daarvoor ingerichte ‘skills-labs’.

Vanaf studiejaar 2021-2022 gaat de brede basisfase Zorgprofessional van start. Dit is een samenwerking tussen de opleidingen: Mbo-Verpleegkunde, Verzorgende-IG / Maatschappelijke zorg (Combi-opleiding) en Maatschappelijk Zorg. De brede basisfase betekent dat je tijdens de eerste periode van je opleiding van alle drie de opleidingen lessen en opdrachten krijgt. Zo bereiden we je voor op de actuele veranderingen in de Zorg en Welzijn. Kijk voor meer informatie op scalda.nl/zorgprofessional.

Je start de opleiding met onder andere de vakken anatomie, omgangskunde, ziekteleer en verpleegkunde krijgt. Daarbinnen komen alle beroepskenmerken aan bod, zoals het omgaan met mensen en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen. Ook aan het zelfstandig oplossen van problemen en het samenwerken wordt veel aandacht besteed. Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als Nederlands, Engels en rekenen ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst. Dit basisdeel duurt 2 jaar. 

Brancheverbijzondering
In het derde leerjaar kies je een brancheverbijzondering. Daarbij is het bepalend voor welk soort organisatie je werkt (BBL) of wilt werken (BOL). Je kunt kiezen uit verpleeg-verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT), Gehandicaptenzorg (GHZ), Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of Ziekenhuiszorg (ZH). 

Stage
De theorie op school wordt elk leerjaar afgewisseld met stages (BPV). Je gaat vrijwel direct op stage en doet dat het hele jaar door. We noemen dat  een lintstage. Zo kun je theorie en praktijk snel aan elkaar verbinden. In leerjaar 1 en 2 loop je 2 dagen per week stage en ga je twee dagen per week naar school. In leerjaar 3 en 4 ga je 3 dagen per week op stage en kom je 2 dagen per week naar school. 

Het oefenen van beroepsvaardigheden vindt niet alleen in de praktijk plaats, maar ook op school. Speciaal daarvoor ingerichte ‘skills-labs’ simuleren diverse praktijksituaties.

BBL-opleiding
Kies je voor BBL, dan kom je 1 dag per week naar school en werk je minimaal 16 uur per week in de praktijk. In de eerste 18 weken van je opleiding kom je twee dagen per week naar school. Wil je kunnen starten aan de BBL-opleiding, dan heb je eerst een leerwerkplek (BBL-werkplek) nodig bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 16 uur per week. Je vindt alle erkende leerbedrijven in de verpleegkunde op www.s-bb.nl.

Kijk voor een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures op www.zz.nl. Je vindt daar ook vacatures van BBL-plaatsen.

Maatwerk
Voor studenten die in het bezit zijn van een diploma Verzorgende-IG, Combi-opleiding Verzorgende-IG/Maatschappige zorg niveau 3, MDGO-VZ, Sociaal pedagogisch werk niveau 4 of Maatschappelijke zorg niveau 4, bestaat de mogelijkheid de opleiding Mbo-Verpleegkunde in een tweejarig traject te volgen. Dit traject is vanaf september te volgen in de BOL- en BBL-variant, vanaf februari is dat alleen in de BBL-variant mogelijk. Studenten die de BOL-variant volgen gaan beide jaren 2 dagen per week naar school. De BBL-studenten gaan afhankelijk van hun vooropleiding eerst 9 of 18 weken lang twee dagen per week naar school en daarna 1 dag per week.

Aanmelden voor het maatwerktraject kan via de groene aanmeldknop boven in deze pagina. Je kunt dan kiezen voor één van de maatwerk opties. Let op! Wil je de BBL-variant volgen? Dan is het noodzakelijk om eerst een erkend leerbedrijf te hebben voordat je je aanmeldt.    

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Zorginnovaties en technologie
 • Doorstroom naar hbo-gezondheidszorg
 • Gezonde leefstijl
 • Mensen met niet-aangeboren hersenletsel
 • Palliatieve zorg
 • Geriatrische revalidatiezorg

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van: 

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of; 
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3*. 

*Met een mbo-diploma Verzorgende-IG niveau 3 of Maatschappelijke zorg niveau 4 kun je direct instromen in de maatwerkopleiding. De opleiding duurt dan 2 jaar.

Als je toegelaten wilt worden voor de BBL-opleiding dien je daarnaast in het bezit te zijn van:

 • een dienstverband van minimaal 16 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Kijk voor een overzicht van erkende leerbedrijven op www.stagemarkt.nl. Zoek je een BBL-plaats, neem dan eens een kijkje op www.zz.nl. Daar vind je actuele vacatures van Zeeuwse zorgaanbieders.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • contactuele vaardigheden
 • inlevingsvermogen
 • plannen en organiseren
 • probleemoplossend vermogen
 • samenwerken
scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je hieronder een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. Een gespecificeerde beschrijving van de kosten vind je in onderstaand PDF bestand.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop

Direct aan de slag!
Als afgestudeerd verpleegkundige ben je gekwalificeerd om in diverse branches van de verpleging & verzorging te werken. Je kunt met het diploma aan het werk gaan als mbo-verpleegkundige bij een ziekenhuis, verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg.

Ben je benieuwd naar passende vacatures? Neem dan eens een kijkje op www.zz.nl. Je vindt daar een actueel aanbod van Zeeuwse zorgvacatures.

BIG-register
Verpleegkundige is een beschermde beroepstitel. Als afgestudeerd verpleegkundige word je geregistreerd in het BIG-register.

Wil je liever doorleren?
Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.

De verpleegkunde kent veel specialisaties. Je hebt dus na je opleiding veel mogelijkheden tot bijscholing.

scalda drop


Ontdek de branche: Mbo-verpleegkundige

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Mbo-verpleegkundige

Bessestraat 4 Goes Vlietstraat 11a Terneuzen

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.