Opleiding Matroos binnenvaart

Matroos Binnenvaart

Niveau 2

In het kort

Als Matroos binnenvaart ga je aan de slag op diverse soorten binnenvaartschepen. Droge lading schepen, tankers, containerschepen en duwstellen. Dit heeft invloed op je takenpakket. Als matroos heb je een uitvoerende, maar ook een ondersteunende rol. Je bent de ondersteuning voor de kapitein en/of de schipper.

Leerjaar 1 en 2
In het eerste leerjaar start je met twee weken school. Daarna vertrek je al naar zee en ga je een periode varen. Na iedere vaarperiode kom je een week naar school. Dit blijft zo doorgaan in het tweede jaar. In totaal ga je in twee jaar zestien weken naar school.

Vakken en keuzedelen
De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding. Ook volg je specifieke vakken zoals:

 • Navigatie
 • Reglementen
 • Veiligheid
 • Kennis schip
 • Scheepswerktuigkunde

Naast de vakken volg je ook keuzedelen. Met die keuzedelen kun je zelf een deel van je opleiding bepalen en verbreed of verdiep je jouw kennis en vaardigheden. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Tankvaart I
 • Passagiersvaart I
 • Droge lading I
 • Containervaart I
 • Duits in de beroepscontext A1

Lees meer over keuzedelen

 

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

Meer informatie over toelatingseisen

Baan erkend leerbedrijf
Voor een BBL-opleiding dien je te werken bij een erkend leerbedrijf, waarbij je wekelijks een vastgesteld aantal uur actief bent. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid om zo'n leerbedrijf te vinden.

Extra toelatingseisen
Je dient in het bezit te zijn van een medische keuring binnenvaart​.

Wanneer je je inschrijft voor een mbo-opleiding, komen er kosten bij kijken. Zodra je de leeftijd van 18 bereikt, ben je verplicht om lesgeld te betalen. Daarnaast zijn er schoolgerelateerde uitgaven, aangezien je benodigdheden moet aanschaffen voor je studie. Mocht je financiële ondersteuning nodig hebben, zijn er mogelijkheden beschikbaar om je te helpen.

Lesgeld/cursusgeld
Lesgeld is een verplichte bijdrage aan je onderwijsinstelling, meestal vastgesteld door de overheid. Hoeveel lesgeld je betaalt, hangt af van de opleiding die je doet.

 • BOL-opleiding: €1.419,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 1 of 2: €295,- per jaar.
 • BBL-opleiding op niveau 3 of 4: €715,- per jaar.

Meer over lesgeld/cursusgeld

Schoolkosten
Schoolkosten omvatten alle extra uitgaven die je nodig hebt voor je opleiding, zoals boeken, materialen, kleding, excursies en andere specifieke benodigdheden. Deze kosten variëren per studierichting en benodigdheden. Meer over schoolkosten

Financiële Ondersteuning
Overweeg je een mbo-opleiding te volgen, maar beperken financiële of persoonlijke omstandigheden je mogelijkheden? In dat geval bestaat de kans dat je in aanmerking komt voor ondersteuning via het mbo-studentenfonds. Uiteraard dien je te voldoen aan specifieke criteria waarin je gebruik kunt maken van het mbo-studentenfonds. Meer over financiële ondersteuning

 

Dit ga je doen en hier kun je gaan werken
Als matroos binnenvaart kun je gaan werken aan boord van een binnenvaartschip. Je werkt samen met de andere bemanningsleden en verblijft op het schip. De schepen kunnen verschillen in type, bijvoorbeeld bulkvaart, container- en vrachtvaart, tankvaart, maar ook passagiersvaart.

Doorstuderen
Na het behalen van je diploma kun je nog doorstuderen binnen Maritiem en Logistiek College De Ruyter. De opleiding Schipper Binnenvaart is hiervoor een goede vervolgstudie.

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog