Opleiding Manager/ondernemer horeca

Manager/ondernemer horeca

Niveau 4

Als manager/ondernemer horeca werk je in een middelgroot of groot hotel en/of restaurant. Je geeft leiding aan een groep medewerkers en werkt mee in het restaurant, de frontoffice of bij andere afdelingen. Het werk is dus zeer afwisselend. Je bent (mede)verantwoordelijk voor het beleid en streeft naar winstgevendheid en continuïteit. Het zou ook kunnen dat je een eigen horecabedrijf begint.

Leerjaar 1: In het eerste leerjaar van de opleiding Manager/ondernemer horeca leer je vooral de basis over de keuken en het restaurant. Dit wordt afgewisseld met andere vakken zoals marketing, bedrijfseconomie, management en recht. Daarnaast vinden we algemene ontwikkeling als taal, rekenen en burgerschap ook belangrijk zodat je goed bent voorbereid op je toekomst.

Je volgt deze lessen op school maar gaat ook met een project en excursies naar het buitenland!

Leerjaar 2: In het tweede leerjaar verdiep je je verder in de onderwerpen (keuken en restaurant) die in leerjaar 1 aan bod zijn gekomen. Je leert bijvoorbeeld hoe om te gaan met lastige gasten, je mag voorzichtig oefenen met het leidinggeven aan een team en je gaat je oriënteren op het werken in een hotel.

Ook in het tweede leerjaar krijg je naast de praktijkvakken les in Nederlands, Engels en Duits. Je loopt 14 weken stage in een bedrijf uit ons stagenetwerk. Dit is een Food&Beverage (restaurant) stage.

Leerjaar 3: In het derde leerjaar verdiep je je in het werken in een hotel en je schrijft je ondernemingsplan. Je krijgt les in bedrijfseconomie, revenue  management, recht en front office. Je ontwikkelt een aantal belangrijke skills die je verder helpen als leidinggevende.

Je krijgt ook weer Nederlands, Engels en Duits. Daarnaast gaan we in het derde leerjaar op verschillende excursies in binnen- en buitenland. Ook in het derde jaar loop je 14 weken stage in een bedrijf uit ons stagenetwerk. Dit is een Frontoffice (receptie) stage.

Leerjaar 4: In het laatste leerjaar verdiep je je verder in het leidinggeven we stomen je klaar voor een baan als leidinggevende. Je gaat aan de slag met het maken van een afdelingsplan. Je krijgt les in management, bedrijfseconomie, Nederlands, Engels en Duits.

In je laatste jaar loop je twee stages van in totaal 24 weken waaronder een managementstage en als je dat wilt een stage in het buitenland. 

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Digitale vaardigheden gevorderd
 • Duits in de beroepscontext B1
 • Duurzaamheid in het beroep D
 • Internationaal II: werken in het buitenland
 • Voorbereiding hbo
 • Wijnkennis 2

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

Op de Scalda locatie Podium in Middelburg wordt de reguliere variant van deze opleiding gegeven. Je kunt deze opleiding ook volgen in de Praktijkroute Horeca-Toerisme. De Praktijkroute Horeca-Toerisme wordt gegeven bij verschillende horeca- en toerismebedrijven in de regio’s Goes, Middelburg, Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen. De opleiding volgen in de Praktijkroute betekent dat je vanaf dag één aan de slag gaat in de praktijk en daar een BOL- of BBL-opleiding volgt. Je wordt gecoacht door een coach van Scalda en een praktijkopleider van het bedrijf. Meer informatie vind je op de opleidingspagina van de Praktijkroute Horeca-Toerisme of meld je direct aan voor deze opleiding bovenin deze pagina.

Als je toegelaten wilt worden voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Als je toegelaten wilt worden tot de Praktijkroute dien je:

 • een voorlichting van de Praktijkroute bij te wonen voor je intakegesprek.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • plannen en organiseren
 • ondernemend en commercieel handelen
 • instructies en procedures opvolgen
 • overtuigen en beïnvloeden
 • formuleren en rapporteren
 • samenwerken en overleggen
 • aansturen en begeleiden
 • vakdeskundigheid toepassen
 • presenteren en analyseren

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij al onze opleidingen een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht (PDF)

Als je de opleiding hebt afgerond, ben je gewild in de horecabranche. Ook kun je prima uit de voeten in andere bedrijfstakken of kun je een eigen bedrijf beginnen. Het is ook mogelijk om door te stromen naar een ad-traject of het hbo, bijvoorbeeld hoge hotelschool. Er is echter alleen direct sprake van een toelatingsrecht tot het hbo wanneer de huidige opleiding en de toekomstige opleiding qua inhoud op elkaar aansluiten.Ontdek de branche: Manager of ondernemer Horeca

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Manager of ondernemer Horeca

Routebeschrijving
Vul hieronder je vertrekpunt in en maak een routebeschrijving naar onze locatie.

Omhoog